Inloggen
voeg je column toe

Columns

De oorzaken van etnisch-religieus conflict in Indonesië

Ik heb er wat jaren vertoefd ten tijde dat Soeharto aan de macht was. Hoe mensen ook praten over hem of wendt of keert, er waren praktisch geen opstanden zelfs nihil. Want hij had elke straat dorp of stad onder supervisie. Daarnaast zorgde hij er óók voor dat al zijn 250 miljoen mensen te eten hadden met zijn Panca Warna systeem (één voor allen, allen voor één) en iedereen verplichtte zijn eten te delen. Allemaal. Doe dat maar eens na!

Natuurlijk vulde hij en familie zijn zakken maar toch respect dat hij zo'n lange tijd zo'n groot derde wereldland onder controle heeft gehad. Ook medisch gezien. Niet te vergelijken met Nederland maar toch. Scholen ziekenhuizen, overal! Midden in de bush? Ook daar van alles voorzien! Drugsproblemen waren er ook niet. Kan ik weten daar ik er juist woonde om van de drugs af te komen. Er was buiten wiet en wat kalmerende pillen niets te krijgen. Hooguit op Bali na dan vanwege het geconcentreerde toerisme. Nou dat heb ik geweten en het heeft zelfs haast mijn leven gekost.

Na Soeharto's zogenaamde arrestatie hebben ze een zeer labiele en psychisch zeer zieke man als president aangesteld die totaal NIETS te zeggen had over de buit die onder de hoge omes en officieren werd verdeeld. Ook soldaten sloegen door. In 2002 ben ik even terug gekeerd om te trouwen.
Bij een vriend die ik bezocht, een dag voor mijn trouwen, zag ik militairen met crackpijpen in hun hoofd zwaar hallucinerend leunend op hun M16 geweren. Ik schrok me de kolere en wist niet hoe snel ik moest wegwezen.

Helemaal niets was er meer over van de relaxte sfeer die Indonesië rijk was.
En het wordt elke dag erger en gekker! Ook de enige ter wereld vriendelijk zijnde Indonesische moslims is te verklaren. Of u mij gelooft is een tweede. Zij begrijpen helemaal niets van de Koran daar ze hem niet kunnen lezen. Wel de klanken van de tekens maar niet de betekenis. Pure waanzin maar het is echt waar. Zo zijn ze onwetend van de agressieve verzen rustig gehouden van kleins af aan. Wederom weer heel slim en een tactische zet van de toen zogenaamd moslim zijnde Soeharto die nog meer begreep van het gevaar Islamisering dan Rutte nu.

Nu zijn ze in sommige districten compleet doorgeslagen en alle christenen aan het vermoorden. Vooral op Ambon en Sulawesi zijn ze flink bezig waar vroeger de moslims bij de christelijke of katholieke buren een bakje thee dronken, rollen nu kinderkopjes en kinderarmen over de grond. Zij zijn zwaar in de meerderheid. Maar liefst 92% van de mensen zijn islamieten. Ook de zuidelijke Filipijnen die er pal naast liggen en de rellen die daar al langer bezig zijn zullen er mee te maken hebben, dat kan geen toeval zijn.

Nee, het is niet meer zo als het was en wordt het ook nooit meer zo. Iedereen lacht nog steeds behalve in de streken waar moord en doodslag aan de orde van de dag is. Maar achter de lach zie je toch de angst voor de aankomende diep tragische toekomst in hun ogen. Iets wat helemaal niet in hun cultuur en genen is ingebouwd. Het zijn de liefste en meest behulpzame mensen ter wereld. Daar ben ik van overtuigd als wereldreiziger. Iedereen die geen uniform draagt dan, want die zijn het doodschoppen nog niet waard.

Daar tegenover is massahysterie onder de gewone mens nergens zo erg als daar. Er gebeurt nooit wat, maar als er iets gebeurt, bijvoorbeeld een gestolen appel dan werd de dief ter plekke gelyncht. Ook hierdoor was er praktisch geen criminaliteit en ik ben zeer benieuwd of dat nog steeds zo is. Ik hoop dat het nog een hele tijd duurt voordat het land extremistisch vergiftigd is en ze allen echt weten wat er in de koran staat, want dan zijn de rapen gaar of ze moeten juist allen van hun geloof afvallen omdat het niet strookt met hun echte "ik".

Zo niet zouden wij er 260 miljoen vijanden bij hebben. Laten we maar heel erg blij zijn dat Arabische les alleen voor de enkele rijke scholieren is die de SMA (MAVO) doorlopen hebben. Na de lagere school is het voor alle armsten vanwege de kosten afgelopen. Lang leve de Indonesische analfabeet die het laatste stukje paradijs op aarde dat nu ook stervende is zo goed als het kan nog een beetje in leven houdt.

Schrijver: Franciscus Borst
3 december 2015


Geplaatst in de categorie: economie

3.3 met 3 stemmen 349Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Franciscus Borst
Datum:
21 februari 2019
Iets om over na te denken Frans.
Daarom heb ik het ook geschreven Mvr.de Groot, zodat anderen er OOK over na kunnen denken.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
5 december 2015
De islam is dood. In vele opzichten. Alleen weten de vele zombie-achtige aanhangers dat nog niet.
Naam:
J.de Groot
Datum:
3 december 2015
Iets om over na te denken Frans.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)