Inloggen
voeg je column toe

Columns

Boodschap van de Zon

Ik heb regelmatig periodes dat ik even niet veel tv kijk. In het algemeen niet, want zelfs films, series en reclames kunnen een mens overprikkelen. Maar vooral de journaals en de actualiteiten, die ik normaliter graag volg, vermijd ik bij tijd en wijle voor een aantal dagen of weken. Want hoewel de oceanen een onmetelijk aantal tranen herbergt, zijn die van mij af en toe echt helemaal op.

Het was in zo'n periode, afgelopen oktober, dat ik toch even de tv aanzette, zappend voor wat afleiding, hopend op iets positiefs. Het universum hoorde mijn bede en ik viel midden in de start van de eerste aflevering van een nieuw programma: De Nieuwe Dag. Een IKON serie waarin men samen met een 'wakkere geest' naar de zonsopgang kijkt, onder het genot van een goed gesprek. De spits werd afgebeten door Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, tevens meest invloedrijke Nederlander op dit moment als het om duurzaamheid gaat. Haar verhaal maakte diepe indruk op me, vooral omdat ze, ondanks de beroerde situatie van onze aarde, een hoopvolle boodschap heeft. Maar ook de wijze waarop ze uitlegt dat het echt één minuut voor twaalf is, dwingt enorm respect af. Hier is een vrouw aan het woord die duidelijk weet waarover ze praat.

Een paar weken later zitten Knabbel en Babbel, alias Samsom en Klaver, aan tafel bij Pauw met een verhaal over een klimaatwet die zij, naar eigen zeggen, helemaal zelf hebben uitgevonden. Goh. Wat knap van die jongens. En wat hebben ze hun huiswerk goed gedaan. Want ze weten er helemaal niets van dat in juni van dit jaar Marjan Minnesma namens Urgenda, samen met 900 mede-eisers, een historische rechtszaak heeft gewonnen tegen de Staat der Nederlanden. Een zaak waarin Mark Rutte en de zijnen door de rechters op de vingers zijn getikt. Vonnis: het Nederlandse klimaatbeleid is onrechtmatig ten opzichte van de Nederlandse burgers.

De Nederlandse overheid is op grond van deze rechterlijke uitspraak verplicht om de uitstoot van broeikasgassen met 25 procent terug te dringen in 2020. Een uitspraak die de voorloper genoemd mag worden van het succes van de Klimaattop dat afgelopen zaterdag, 12 december 2015, in Parijs, Lichtstad van Europa, geboekt is. Want sinds de uitspraak op 24 juni 2015 heeft de telefoon naar Nederland over deze rechtszaak roodgloeiend gestaan, en wordt de advocaat die deze zaak behartigd heeft ook door andere landen gevraagd voor advies in hun zaak tegen hun regering. Op basis van argumenten en wetenschappelijke rapporten waren de Nederlandse rechters overtuigd van het gelijk van Marjan Minnesma. En die overtuiging vond afgelopen maanden internationale navolging. Wereldwijd werd opeens duidelijk dat het ernst is met het klimaat.

Maar dat konden de heren Babbel en Knabbel niet voor het voetlicht brengen toen ze 'hun' klimaatwet presenteerden. Want dan hadden ze ook moeten vertellen dat 'onze' minister-president Mark Rutte het nodig vindt om in hoger beroep te gaan tegen het wijze vonnis in de klimaatzaak, want hij vindt het niet leuk dat hij als overheid door een slimme vrouw via de rechters op de vingers is getikt. En nu heeft hij bedacht dat de rechters op zijn stoel zijn gaan zitten. Mark Rutte heeft even een college bestuursrecht nodig. Dan leert hij dat hij als overheid wel degelijk door rechters veroordeeld kan worden voor het plegen van een onrechtmatige overheidsdaad, begaan jegens het onder zijn bewind lijdende volk, bij zijn kabinet ook wel bekend als: de onderdanige burgers die eens per vier jaar mogen stemmen en daarna vier jaren hun bek moeten houden.

Hè, wat vervelend nou, die Minnesma houdt haar mond niet. Moet hij weer in hoger beroep om te proberen zijn imago te repareren, want je kan als man die een heel volk leidt toch niet zomaar door een vrouw via rechters gecorrigeerd worden. Dan ga je in zijn kringen af. Er zit wel een vrouw in zijn team op defensie, maar dat is wat anders, want die doet precies wat hij zegt. Ook Knabbel en Babbel houden hun lippen stijf op elkaar. Praten doelbewust alleen over de klimaatwet en niet over de voor het kabinet pijnlijk verloren klimaatzaak.

Pauw doet er nog een schepje bovenop. Niet geheel toevallig zitten er alleen heren aan tafel die avond. Komt anders niet voor hoor, echt niet hoor, alleen heel toevallig die avond dus. Even een filmpje laten zien van prins Charles die een 'rare' uitspraak over het klimaat doet. Allemaal lekker erover lachen, want dat lukt met die Charles toch al vrij gemakkelijk. Die arme ziel wordt door bijna niemand meer serieus genomen. En dat hij ooit nog koning worden mag, dat gelooft ook niemand meer. In de hilariteit die volgt, durft niemand te zeggen dat wat Charles zegt juist heel wijs is. En dat dit ook in De Nieuwe Dag gezegd is door Marjan Minnesma, bedrijfskundige, vrouw, juriste, moeder, filosofe, en nummer 1 op de lijst van 100 meest invloedrijke duurzame Nederlanders, al drie jaren op een rij.

Zij heeft namelijk net als Charles ook gezegd dat de hele vluchtelingenstroom, die wij wijten aan enkel oorlog, een oorzaak vindt mede in klimaatveranderingen in het land waar die oorlog ontstaan is. Maar als je dat alleen Charles hoort zeggen, zonder de daarbij horende uitleg, dan kun je dat lekker weglachen. En dat wordt gretig door de heren gedaan. Ze hebben de uitzending van De Nieuwe Dag niet gezien. Of misschien wel gezien, maar ze mogen van Mark er niets over zeggen. En de redactie van Pauw heeft ofwel haar huiswerk niet gedaan, of ze hebben opdracht om de Staat der Nederlanden even een handje te helpen. Want dat idee heb je soms wel bij de actualiteitenprogramma's. Dat ze in opdracht van de regering werken. Hoezo alleen staatstelevisie in Rusland en China.

Ik vond het hele optreden van Klaver en Samsom bij Pauw ronduit beschamend. Klaver is best een slimme jongen, maar hij zou beter moeten weten dan dicht tegen Samsom aan te schuiven. De linkse kiezer is niet meer zo dol op Samsom en zijn partij. Hij kan beter de samenwerking met Roemer zoeken voor een toekomstig kabinet. En als het over milieu gaat, met de Dierenpartij voor de camera verschijnen. Dat komt wat geloofwaardiger over. Want als er één partij is die aan geloofwaardigheid heeft ingeboet de laatste jaren, dan is het de PvdA wel. En als Jesse wil laten zien dat hij een echte vent is, dan prijst hij publiekelijk het werk van Marjan Minnesma, en lapt hij het dikke ego van Mark aan zijn groene laars.

Terug naar De Nieuwe Dag. Naar de hoopvolle boodschap die Marjan ons geeft, terwijl ze samen met presentatrice Hella van der Wijst naar de opkomende Zon kijkt. Marjan weet dat we het tij nog kunnen keren. Als we het nú doen. Dan zijn we nog op tijd. Dan kan de Zon ons redden. Het enige dat wij hoeven doen, is de Zon daarvoor gelegenheid geven. Hoe simpel kan het zijn. Iedereen zonnepanelen op het dak. Over dertig jaar kijken we dan foto's van nu, en zeggen we: "Wat raar, die daken zonder zonnepanelen." "De Zon geeft genoeg energie om alles te kunnen doen, dus die (kolen/kern)centrales zijn niet meer nodig", aldus Marjan Minnesma. "Allemaal de schouders eronder en doen wat je kunt doen, dan kunnen we binnen twintig jaar de omslag maken en nog een mooie toekomst voor de volgende generaties creëren."

Dus als je morgen de Zon ziet, zwaai dan even naar die mooie energiebron. Want hij gaat voor ons voortbestaan op aarde zorgen.

... Het genoemde programma, De Nieuwe Dag (IKON) met Marjan Minnesma, werd uitgezonden op 25 oktober 2015 (zie link). In de Pauw uitzending van 23 november 2015 is de klimaatwet aangekondigd door GL en PvdA. In EenVandaag van 12 december 2015 geeft Marjan Minnesma een eerste reactie op de Klimaattop van Parijs. Voor meer informatie over Urgenda, zie www.urgenda.nl ...


Zie ook: http://www.ikonrtv.nl/pro...s/de-nieuwe-dag/marjanminnesma

Schrijver: Gabriëla Mommers, 16 december 2015


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.9 met 10 stemmen 245Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
harrem
Datum:
20 december 2015
Goed dat je Marjan Minnesma onder de aandacht brengt. Op de een of andere manier is mij haar optreden ontgaan. Belangwekkend genoeg zou ik zeggen.

Dus dank dat je het oprakelt...
Naam:
Ton Hettema
Datum:
18 december 2015
Sterke column, bovenstebeste G. je zet de heren met hun doorzichtige ijdelheden mooi in het zonnetje. Ik lees momenteel Naomi Klein's 'This changes everything' Zeer aan te raden. Het mens-dom is gelukkiger en gezegend met wijze vrouwen op allerlei gebied. Nu nog ere wie ere toekomt...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)