Inloggen
voeg je column toe

Columns

Eindejaarscolumn

Januari

Het jaar 2015 begon met knallen, vuurwerk, slachtoffers en een niet te bevatten aanslag in Parijs, Charlie Hebdo en veel van zijn collegae werden slachtoffer van terreur wat zijn weerga niet ken(de) want op die bewuste dag wist nog geen mens wat de wereld verder te wachten stond.
Parijs in rep en roer, bloederig en wel.

Februari

Stond in het teken van hooligans die het nodig vonden als gasten van een stad als Rome de boel daar dusdanig te verstieren, dat geen enkele Romein nog zit te wachten op supporters van ons kleine landje en: geef ze eens ongelijk!

Maart

Nasleep aftreden Opstelten en Teeven
Minister Ivo Opstelten (Justitie) en staatssecretaris Fred Teeven hebben hun ontslag aangeboden vanwege de witwaszaak rond Cees H.. De minister beweerde lang dat er geen informatie is te achterhalen over wat er feitelijk vanuit het Openbaar Ministerie aan H. is overgemaakt, maar Nieuwsuur zag eerder deze maand wel de bonnetjes in. Tja ze waren dus niet zoek hè? Er werd alleen niet zoveel moeite voor gedaan!

April

Eerste warme dag van 2015
Vrijdag wordt waarschijnlijk de eerste officiële warme dag van 2015. Het KNMI voorspelt dat de temperatuur omhoog schiet naar maximaal 22 graden Celsius in het zuidoosten. Ook in de rest van Nederland wordt het een fraaie dag, met in de middag ook in het westen temperaturen tegen de 20 graden Celsius. Alleen in het noorden kan bewolking roet in het eten gooien.

Mei

– Blues gitarist B.B. King overleed op 89-jarige leeftijd in Las Vegas. King werd onder andere bekend door zijn fenomenale gitaarstijl. Hij werd gezien als één van de grootste bluesmuzikanten die ooit heeft geleefd.

Juni

The Lau is overleden aan keelkanker; in datzelfde bericht wordt even gemeld dat de CO2 uitstoot moet worden teruggebracht....

Juli

Tour rijdt koninginnenrit in de Pyreneeën
Het Tourpeloton is donderdag toe aan de derde bergetappe op rij. De koninginnenrit in de Pyreneeën leidt het peloton via drie zware cols naar de aankomst op Plateau de Beille. In totaal moet er donderdag liefst 47,1 kilometer worden geklommen. Na vijftig kilometer doemt de Col de Portet-d’Aspet op, waarna het de hele dag op en af gaat. Omdat de twaalfde rit liefst 195 kilometer telt, gaan de renners al om 11.15 uur van start. Als de coureurs zich aan het tijdschema houden, finisht de ritwinnaar even voor 17.00 uur.

Augustus

In Alphen aan den Rijn vallen twee bouwkranen en een brugdek op panden naast de Julianabrug. De kranen moeten het brugonderdeel verplaatsen maar kunnen het gewicht niet aan en komen boven op vier panden en een winkel terecht. Het scheepvaartverkeer op de Oude Rijn wordt hierdoor ernstig ontregeld.

September

Bekend wordt dat - met name Volkswagen- gefraudeerd heeft met software die de uitlaatgassen van auto's beïnvloedt. De affaire wordt Dieselgate genoemd in de pers.
Ook is er sprake van een totale maansverduistering boven Nederland en België

Oktober

het NEDERLANDSE CIRCUS RENZ WORDT FAILLIET VERKLAARD: wij als ouderen kunnen wel janken want wie ie er niet mee opgegroeid?

November

EEN zestal aanslagen door terreurgroep IS in Parijs vallen meer dan 130 doden en raken meer dan 200 mensen gewond. Het zijn de ergste aanslagen in Europa sinds de aanslagen in Londen van 7 juli 2005.

President François Hollande kondigt, naar aanleiding van de aanslagen in Parijs op 13 november, 3 dagen van nationale rouw af in Frankrijk

December

de warmste decembermaand ooit, nog geen vorst gezien, behalve dan Koning Willem Alexander, want die zie je nog wel eens voorbijkomen. De ramp in Drachten, met de ingestorte flat, de wateroverlast in Groot Brittannië het is teveel om op te noemen, maar zeg nou zelf: wie kan zeggen: dat ie 2015 heeft overleefd met al die aanslagen, met al die moord en terreur, met al dat vocht en al die gevechten, die mag zich toch spekkoper noemen?


Ik hoop alleen wel dat 2016 iets minder enerverend wordt.

... Deze column wordt aanstaande zaterdag live uitgezonden bij www.lokaleomroepkrimpen.nl tussen 10 en 12 uur ...

Schrijver: An Terlouw, 30 december 2015


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.6 met 5 stemmen 116Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)