Inloggen
voeg je column toe

Columns

Het nieuws

De gier bleek toch geen spion te zijn.

Wie denkt dat dit over een Kuifje verhaal gaat, of een pakkende Suske en Wiske: neen, u heeft het nieuws van afgelopen dagen blijkbaar niet helemaal gevolgd.

Nu heb ik afgelopen weken bewust het nieuws niet helemaal gevolgd, want ik heb regelmatig een pauze nodig van alle wereldellende en rariteiten die dagelijks onze huiskamers binnendringen, als ongenode gasten, net als je even wat ontspanning zoekt. In geval van het laatste kijkt men beter geen journaals.

Na enkele weken alleen de breaking news items te volgen via de moderne app en met een half oog wat teletekst of een enkel actualiteitenprogramma, krijg ik vandaag al zappend het rtl nieuws op mijn scherm.

De gier bleek toch geen spion te zijn.

Aldus de nieuwslezer. Ik denk nog even het is een 1 april grap. Maar het is nog januari. Ik zoek bevestiging bij het NOS journaal, want als onze staatstelevisie dit soort berichten brengt, dan moet het wel echt zo zijn, zo zegt mijn geïndoctrineerde brein.

De bevestiging blijft uit. Wel berichten op internet, diverse sites als Powned en AD, maar ook Volkskrant en NRC hebben hier blijkbaar afgelopen maand over bericht. Dat er serieus een Israëlische vogel met een zendertje als vermeende spion gevangen was genomen die de grens met Libanon was overgevlogen.

Blijkt nu dat de arme vogel onderdeel was van een natuurproject dat vogels volgt. Zo vrij als een vogel, zegt het spreekwoord, maar dat gold even niet voor deze arme gier. Het beestje is inmiddels na bemiddeling door de VN vrijgelaten en is er volgens de berichten niet zo best aan toe.

Had ik net weer even mijn hoofd wat opgeschoond van alle idiote berichten over wat de mensheid aanricht op deze aardkloot, en dan komt iets als dit mijn hersenpan binnen. Ik ga maar een extra wandeling met mijn lieve Kwispel maken, even proberen weer wat lucht in mijn brein te krijgen, want dit soort berichten, daar staat mijn verstand even helemaal van stil.

'Suske en Wiske en de gierende spion.'

'Kuifje en de gier op avontuur in Libanon.'

Nee, het was geen stripverhaal. Het is echt gebeurd.

Hij is ondervoed, zeggen de deskundigen. Die lopende testeronballen hadden nog niet eens wat gezond voer over voor het gevangen weerloze dier. Te druk zeker met oorlog voeren. Dan is er geen ruimte voor medemenselijkheid, laat staan voor enige compassie met enige andere soort die onze planeet bevolkt.

Ik hoop dat de gier het redt, weer opknapt, en opnieuw van zijn vrijheid kan en mag genieten. Deze keer wel graag zonder zendertje!

---

Nieuwsbericht na te zien op: zie link.


Zie ook: http://bit.ly/1UBcOrp

Schrijver: Gabriëla Mommers, 1 februari 2016


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.3 met 7 stemmen 610Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
2 februari 2016
Dank voor jullie opbouwende en aanvullende reacties, gewaardeerde collega-schrijvers An, Ton en Joanan. Altijd weer fijn om een hart onder de riem te krijgen.

De column wordt dus aanstaande zaterdag weer gelezen, even over elven des ochtends, live te volgen op de site die An aangeeft, menu programma > LOK live!

Ik zit er zelf klaar voor. Succes, An!
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
2 februari 2016
Bij oorlogen werden/worden dieren vaak ingezet, o.a. postduiven, paarden, muilezels, honden, ratten, vlooien, varkens en olifanten. Het is dus helemaal niet gek, dat die Libanese strijders een gier met zendertje verdenken van spionage. Sinds de uitvinding van de bewapende drones kun je alles verwachten. Verder probeer ik me testosteronballen met kleine benen voor te stellen. Overigens heb ik ooit op de Golan Hoogvlakte gracieuze gieren zien vliegen en van op afstand lijken ze op adelaars. Van dichtbij gezien heb ik het niet zo op die aasgieren met hun grote, hebberige afpiksnavels, een beetje Libanese soldaten.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
1 februari 2016
goed dat je dit naar voren haalt, warmhartige Gabriëla,

..en dan die dierenbeulen die onder het smoesje van onderzoek zichzelf een vrijbrief geven (zonder iemand met gezond verstand te raadplegen) om, om het even welk bizar idee er in hun gehypnotiseerde mierenbrein opkomt, de goddelijke schepselen van deze Aarde te misbruiken, te verkrachten, aan te randen met pakketjes elektronica. Wie zijn hier de beesten eigenlijk?
Naam:
An Terlouw
Datum:
1 februari 2016
Weer een mooie, duidelijke Gabriela...en met jouw toestemming weer LIVE te horen aanstaande zaterdag bij de LOK, www.lokaleomroepkrimpen.nl

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)