Inloggen
voeg je column toe

Columns

Karakter

Soms zie je van die jonge meiden die strak voor zich uitkijken. Quasi boos. Dit kunnen deze meiden heel goed hebben. Het maakt ze zelfs interessanter. Lees: mooier.
Er komt een leeftijd dat dit niet meer opgaat. Dan doe je er goed aan om iedere dag met een glimlach op de lippen door het leven te gaan. Hard lachen is ook toegestaan.

Maar waak ervoor om de mondhoeken te laten hangen. En strak voor je uit te kijken. Dan herken je de middelbare vrouw. Niks interessant, niks aantrekkelijk. Maar een humeurig oud wijf ben je. Althans aan de buitenkant. Diepzinnige gedachten van grote schoonheid kunnen er in je omgaan.

Niemand die dit vermoedt. Dat komt door de zwaartekracht. De frons tussen de ogen. De diepe plooien van neus naar mondhoek.

Soms als ik om me heen kijk in de tram, op straat, zie ik weleens oudere vrouwen die voortdurend opgewekt rondkijken. Alsof ze de hele tijd aangenaam verrast zijn. Als ik hun blik volg om te kijken met wie ze deze blijheid delen of uitwisselen, zie ik niemand.

Dit is hun publieke blik, weet ik nu. De verplichte verbaasde blik, met de milde glimlach om de lippen. Want wie wil er nu de mensen om zich heen afschrikken. Het is niet fijn om te ogen als een chagrijn. Soms zie ik mijn weerspiegeling in een winkelruit of als ik in de tram zit, en het is donker buiten. Dat zijn meestal momenten van overpeinzingen. Van schrik wakker geschud probeer ik dan wat opgewekter te kijken. Dat is het enige wat er op zit.

Je wilt wel een beetje jezelf blijven. En mezelf dat is: soms een beetje chagrijnig. Moe. Ontgoocheld.
Mijn beste zelf is als ik mijn gevoel voor humor weet te uiten. Ik verbeeld me dat mijn omgeving mij vooral zo wil zien. Goedlachs. Want ja als ik lach knap ik daar erg van op. Letterlijk en figuurlijk. Kennelijk toont mijn gezicht steeds meer mijn innerlijk.

Ik heb een jongere vriendin S. Zij heeft van nature een prethoofd. Van die ogen die vanzelf al lachen. Ook als ze neutraal kijkt. S. is heus weleens boos of chagrijnig maar ze heeft een onverwoestbaar optimistische aard. Ze straalt energie uit en haar lach is nooit ver weg.

Toch heeft S. al meer narigheid meegemaakt dan de gemiddelde mens om ons heen. Als zij straks mijn leeftijd heeft, blijft ze die opgewekte ogen houden. Hier ben ik van overtuigd. Kwestie van karakter.

Schrijver: mohair
Inzender: monique Louis, 14 april 2016


Geplaatst in de categorie: vrouwen

4.7 met 6 stemmen 208Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
16 april 2016
Een 'geinponum' is niet te koop, die heb je of je hebt hem niet.
De lol/lach moet je altijd zelf versieren.
Naam:
Datum:
15 april 2016
Top column met een waarheid. Feit is dat de jongeren niet meer weten ...hoe verbaal nog te communiceren.
Een glimlach is momenteel een 'smiley' Van deze column kreeg ik een brede ( herkenbare) glimlach.
We blijven lachen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)