Inloggen
voeg je column toe

Columns

Preutse inmenging

Bij Jeroen Pauw zaten eergisteren een aantal schoolmeisjes in de uitzending, omdat ze van het schoolbestuur geen korte truitjes meer mogen dragen, die hun navels laten zien. Meestal komt zo'n dwangverbod op een zeer christelijke school voor of er zitten perverse leraren met seksueel gefrustreerde stoornissen in het bestuur. Waarom zou je in godsnaam je navel niet mogen laten zien. Volgens mij bestaan er maar weinig mensen, die een navel erotiserend vinden, behalve dan in zwarte kousen kringen en jawel moslim kringen. Koningin Maxima heeft zo haar koninklijke beschaafdheidsbezwaren, maar de gemiddelde jongevrouw en oudere vrouw heeft het geboorterecht om de navelstreng met hypocriete, zedige, op seks gerichte navelstaarders door te knippen. Want deze bekrompen betuttelarij zit in de benauwde en verziekte breinen van de ouderwetse, puriteinse leraren zelf. Zij projecteren hun eigen moeite met zogenaamd teveel bloot op de school. Teveel bloot zou te prikkelend zijn, ja, voor die oude, verstokte, stoffige huismuizen en kamergeleerden, die dagelijks de bijbel lezen om met de strenge geboden daarin hun seksualiteit te onderdrukken. Die krijgen bij wijze van spreken al een stijve bij het zien van een teen. De orthodoxe Joden gaan ook zo ver inzake de opgelegde zedigheid, want bij hen is een blote hand al begeerte opwekkend. Tja, hoe meer je verbiedt, hoe minder er over blijft om van te genieten. Dan verschuiven de opwindingsnormen als vanzelf.

Voor sommige leraren en leraressen moet Sigmund Freud nog steeds zijn intrede doen. Zelf ben ik een voorstander van algeheel nudisme, maar dat is gezien ons klimaat niet zo handig of je moet door de Iceman getraind zijn. In de zomer kan dat natuurlijk wel en lijkt me dat een geweldig alternatief voor al die absurde huisregeltjes op bepaalde scholen. Je ziet meteen wie je voor je hebt en het went snel genoeg. Ook geen dwangneurotische afwegingingen meer of een rokje net iets te kort is of een bloes net iets te open of doorzichtig. Aan de kleding zal het dan niet meer liggen. Misschien zullen de mannetjes in de begintijd voortdurend met lange masten lopen, maar gun ze de tijd. Misschien zullen de vrouwtjes niet van de mannetjes kunnen afblijven, maar gun ze de tijd. Op een gelukzalige dag beschouwt iedereen het als heel gewoon en niet als obsceen en ongepast. Ik heb me op een naaktstrand altijd heel senang en kalm gevoeld, omdat daar niemand iets te verbergen heeft. De kledij is door de dolgedraaide cultuur als een extra spanningsboog aangetrokken. Despotische zedenprekers maken daar misbruik van. Niemand heeft het recht om de kledingstijl van andere mensen te bepalen. Je ziel, geest én lichaam is van jezelf. Hoe je jouw lichaam wilt aankleden, dat bepaal je helemaal zelf. Zulke kledingvoorschriften zijn allang uit de tijd en daarom hoop ik dat die leerlingen blijven protesteren en uitdagen en anders direct naar een andere school gaan.

Van de preutse inmenging naar de religieuze inmenging, wat ongeveer op één lijn ligt. Onlangs ging paus Franciscus een dagje uit naar Lesbos, waar hij op zijn wijze weer de show stal. Samen met de patriarch Bartholomeus 1 van de Oosters-orthodoxe kerk en Ieronymus 2, het hoofd van de Grieks-orthodoxe kerk gooide hij drie bloemenkransen in de Middellandse Zee, ter ere aan de verdronken vluchtelingen. Prachtig, zou je denken, maar het is in feite een gebaar van niets en berustend op symbolische zeemanstraditie en religieuze humbug. Je ziet de drie oude knarren een scenario uitvoeren, dat ze de avond daarvoor ingestudeerd hebben. Het gaat om het plaatje, dat wereldwijd wordt uitgezonden. Alleen al die oubollige, archaïsche namen van die twee in het zwart gehulde, religieuze leiders naast paus F. vloeken met de huidige crisistijd. Alsof ik naar 'Back to the Future' of 'In de Naam van de Roos' zit te kijken. Het zijn echt twee onooglijke, walgelijke aardmannetjes met eng witte baarden en duistere, quasi-bezorgde blikken. Dat dat soort kerels nog steeds vele volksstammen kunnen beduvelen, is een internationale schande. Tijdens zijn speech zei F.: 'Ik wil jullie vertellen dat jullie niet alleen zijn!'. Op het sentiment werken kan hij wel en valse hoop bieden ook. De meesten daar voelen zich juist wel alleen en verlaten. Hij dropt even een ongefundeerde slogan en hup!, dan peert hij hem weer. De paus nam nog even twaalf Syrische vluchtelingen in zijn privé-vliegtuig mee terug naar Rome om het goodwill-plaatje compleet te maken. Hij schonk zelf de Italiaanse wijn uit, uit dank voor hun medewerking. De PR was weer gelukt. Hij had zijn middeleeuwse instituut weer een flinke boost gegeven, dacht hij. Laat in de nacht keek hij nog naar wat journaalbeelden van diverse zenders en nipte hij tevreden aan zijn cognac. Een kardinaal belde nog om te zeggen dat de twaalf Syriërs goed onderdak hebben gekregen. Hij vouwde zijn handen en hij dankte de Heer en God de Vader. Op datzelfde moment spoelde er een zoveelste lijk op Lesbos aan. Door de cognac sliep hij lekker vast, maar velen heeft hij juist wel alleen gelaten, omdat het Vaticaan bulkt van het geld én het onroerend goed, waar vele duizenden vluchtelingen gehuisvest kunnen worden...

Schrijver: Joanan Rutgers, 20 april 2016


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 3 stemmen 82Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Jetteke
Datum:
21 april 2016
De verontwaardiging spat er weer letterlijk en figuurlijk af. Er zullen altijd voor en tegenstanders zijn. Er zullen altijd perioden zijn dat er over het een of ander wel of niet discussies zullen zijn. Dit is mijn inziens afhankelijk van het sociaal, politieke klimaat. We zullen er niet aan ontkomen.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
20 april 2016
Twee keer raak! Het is een bekend gegeven dat nudistenstranden en nudistencampings veel socialer zijn dan textielstranden en textielcampings. Zonder kleren is iedereen gelijk. Geen rare blikken omdat je te dikke billen in je badpak hebt of omdat je bierbuik over je zwembroek hangt. Niemand is perfect en daardoor is juist iedereen goed zoals hij of zij is. Vaticaan als vluchtelingenopvang is een perfect idee, en geheel in de geest van wat Yeshua zou doen met al die gebouwen en dat vele geld. Waar wachten ze nog op!?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)