Inloggen
voeg je column toe

tabblad: columns

< vorige | alles | volgende >

column (nr. 1301):

UNIEK

Het was in 2006 ook al eens gebeurd en het vond nu ook plaats in 2016. Daarna zou het pas weer in 2157 voorkomen dat Bevrijdingsdag en Hemelvaartsdag op 5 mei samenvielen. (NOS 5 mei) Ik zag op een stralende dag de blauwdruk van Christus ten hemel stijgen, terwijl de oranje wimpels en rood wit blauwe vlaggen dansten in een stevige bries. Het was achttien graden en de lucht was strakblauw.
Ja ik geloofde werkelijk dat het kon; dat je fijnstoffelijke aura inclusief kleuren die rond je levende gestalte pulseerden zichtbaar bleef als deze zich losmaakte van je lichaam wanneer dat afstierf. Sommige mensen zien nu eenmaal meer dan de meeste. Ik kon het me echt voorstellen, ja ik zag het gewoon voor me, maar ik was nu eenmaal begiftigd met een sterke verbeeldingskracht naast inlevingsvermogen.

Gemotiveerd trok ik het onkruid tussen de terrastegels uit, veegde het tuinafval op en deponeerde dat in vuilniszakken.
Daags daarvoor had ik het meisje achter de kassa bij de supermarkt nog gevraagd of de winkel op Hemelvaartsdag open was. Ze vroeg wanneer dat was, waarop ik antwoordde dat het op donderdag de vijfde mei viel. Samen met Bevrijdingsdag. ‘Ik denk het wel, maar weet het niet zeker,’ antwoordde ze als een kind van haar tijd en zonder enig historisch besef nog.
Vol van de prins op het witte paard.
Ik voelde me opeens erg oud en grijs en floot zacht de melodie van: rood wit en blauw zijn de kleuren van de vlag, oranje is de wimpel die ik wapp’ren zag, wit is de stok en oranje de knop en groen is het gras en daar staat-ie op.’
Ik weifelde even. Zou ik haar belerend toespreken of niet. Ik besloot het erbij te laten. Bleef het feit dat zonder de Tommies, Yankees, Canaducks en Polen het aardse paradijs waarin ze zich bevond, wellicht niet had bestaan.
Ik hoopte van harte dat de drinkbeker van de oorlog tijdens haar leven aan haar voorbij zou gaan. Tegelijkertijd zou een verplicht bezoek aan Margraten of een andere militaire begraafplaats geen gek idee zijn. Niets zo van gewicht als te weten waarom je leefde zoals je leefde anno 2016. Te beseffen dat er een genocide had plaatsgevonden in Duitsland, dat Joden, homoseksuelen en gehandicapten vergast werden als ratten. Zes miljoen slachtoffers!
Veel Nederlanders meenden dat als zij de grenzen nu maar zouden sluiten en zich achter de dijken zouden verstoppen, Nederland neutraal zou kunnen blijven in een Derde Wereldoorlog.
(Trouw De verdieping).
Dat was hen toch ook gelukt in de Eerste? Ja dat wel, maar in de Tweede werd daar door de Duitsers overheen gewalst.
Nu Nederland ook vliegtuigen inzet in Irak, was neutraliteit een struisvogel die zijn kop in het zand stak. Ik hoopte één ding, dat mijn kleinkinderen nooit zouden hoeven te zeggen dat hun oma van voor de oorlog stamde!

De zon was verdwenen van het terras en het werd kil. Ik pakte mijn spullen en ging mijn nog veilige huis binnen.

Hoe zou het dit dubbele feest er in de 22e eeuw uitzien? Bestond het dan nog wel of was het in vergetelheid geraakt? Aanbad men een Gouden Robot zoals men voor de jaartelling Het Gouden Kalf had aanbeden? Wist men nog wat economie was, bestond dat begrip nog? Had men de aarde verlaten en woonde men in vrede in immense ruimtestations? Hoe zag men er uit in die verre toekomst? Waren vrijwel alle organen vervangen door kunstmatige?
De natuurkundige Steven Hawking pleit ervoor om zo spoedig mogelijk afscheid te nemen van de noodlijdende aarde en ons te vestigen in de ruimte. In de bijlage Sir Edmund van de VK van 16 april staat dat Thijs Ettema, microbioloog, bijna weet waar we vandaan komen. Van microben en bacteriën die zich diep in de aarde bevinden omdat zuurstof vergif voor ze bleek te zijn.

Rest de vraag hoe die op hun beurt weer waren ontstaan. Uit zichzelf? Dat lijkt mij stug.

Schrijver: Anneke Haasnoot, 8 mei. 2016


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3,5 met 2 stemmen 83Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:Ton Hettema
Datum:15 mei. 2016
Bericht:Beste Anneke, onderschat niet de gigantische vulkaan van wijsheid die beschikbaar is voor degenen die zich openstellen voor de werkelijke majestueuze Schepping. Wijsheid die voor ignora-mussen als Hawking en Ettema, exponenten van hen die al anderhalve eeuw de door hen zelf gedode God proberen te substitueren met lariekoek, niet langer toegankelijk is. Maar wel voor jou! Als je durft vertrouwen op je nog steeds actieve verbeeldingskracht en inlevingsvermogen.

Naam:Anneke Haasnoot
Datum: 8 mei. 2016
Bericht:Ja Joanan, het is gewoon zielig met twee vliegtuigjes. We zijn gewoon muggen, niets meer en minder in vergelijk met Amerika e.d. Maar toch, ook een vliegtuigje kan een doel raken. Verder stelt ons kikkerlandje niets voor en doet maar voor spek en bonen mee! Muis tegen olifanten.

Naam:Joanan Rutgers
Datum: 8 mei. 2016
Bericht:Als de geest en de ziel van mijn vader in het Grote Niets zijn opgelost, dan blijf ik hem nog steeds liefhebben en waarderen om wat hij voor mij betekend heeft. Als ik zelf ook in het Grote Niets verdwijn, dan blijf ik me nog steeds trots voelen over wat ik op literair niveau heb bereikt. Ik wel. Volgens mij zijn we qua bommenwerpers in Syrië net zo mallotig als de Belgen en treffen we geen enkel vijandig doel door onze haperende navigatiesystemen. Misschien is dat ook maar goed ook, want wie is er daar nog herkenbaar goed of kwaad. De moordenaars hebben altijd slechte, kortzichtige, dwaze redenen.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)