Inloggen
voeg je column toe

Columns

In vergadering

Gister was ik bij de raadsvergadering in Enkhuizen. Het eerste gedeelte over A-stukken, of ook wel hamerstukken genoemd, werden er zo doorheen gejast. Daarna kwam er 1 B-stuk (bespreekstuk) aan de orde inzake mogelijkheden tot het uitbreiden van parkeercapaciteit nabij het station. De meningen waren alom verdeeld.

Er werden door het college middels een quickscan vier uitgewerkte locaties aangeboden waarvan er eigenlijk twee gelijk afvielen. De een omdat het een meerlaags parkerendek inhield op een plaats waar dit niet mogelijk is, en twee een plek die gelijk afviel omdat het particulier eigendom is. Rijst de vraag waarom deze twee opties überhaupt in een quickscan benoemd worden. Verder nog opties als dempen van de haven van waterpolitie of havenveerdiensten of drijvend parkeren, waren eerder in commissiebespreking al onderuit gehaald.

Enkhuizen, een mooi historisch stadje. Enkhuizen, geroemd door de Van Rossums op tv. Enkhuizen, in beeld gebracht door Dieuwertje Blok voor Landinwaarts ook voor de tv. Men is al jaren bezig om de bezienswaardigheden in het toeristische stadje attractiever bereikbaar te maken. Het punt waar men steeds over struikelt, is het parkeerbeleid. Men heeft een overeenkomst met het Zuiderzeemuseum (ZZM) met een bootjesmodel inzake de bereikbaarheid. Nu wil het ZZM hier het liefst van af en heeft de gemeente gevraagd naar oplossingen. De gemeente heeft toegezegd om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. De raad meent dat het parkeerprobleem toch echt het probleem van het ZZM is.

In dit coalitieakkoord is een passage opgenomen dat op het recreatieoord Enkhuizer Zand (REZ), waar al inmiddels 25 jaar gestoethaspel over is, geen ruimte gereserveerd zal worden voor het ZZM. Zo wil men voorkomen dat er teveel verkeer door de stad komt. D66 en VVD zeiden zonder te blikken of te blozen dat zij dit wel zien zitten om hier parkeerplaatsen te creëren. SP kwam met een gezamenlijke motie en amendement met een aantal andere fracties dat voorbij ging aan de aangedragen werkwijze van het college. Einde van het verhaal: Het ingediende voorstel van het college alsmede het ingediende amendement en motie sneuvelden.

De afgelopen jaren heb ik gezien dat Sprookjeswonderland veel voor elkaar heeft gekregen om het publiek tot zich te krijgen. Het tennisveld is verdwenen. In de stukken stond dat dit groene parkeerplaatsen zou omvatten. Alles is verhard in dit gebied. Ook hebben ze extra parkeerruimte gekregen bij het REZ. Sprookjeswonderland geeft goede informatie over de bereikbaarheid. Vanaf station Enkhuizen brengt een speciale tram bezoekers van en naar de ingang van Sprookjeswonderland. Een tussenstop in het centrum is ook mogelijk. Ook verwijst men naar de kosten van een taxirit en het telefoonnummer van het taxibedrijf waar zij mee werken.

Het druk maken over extra parkeerplekken wel of niet in de stad gaat eigenlijk over seizoensparkeerplekken. Ik heb de open tentoonstelling van Sprookjeswonderland bekeken en heb gezien dat zo een 4 en halve maand per jaar, de parkeerruimtes leeg staan. Dat vind ik persoonlijk best veel. Het buitenmuseum van het ZZM is op 3 dagen na, zeven maanden per jaar open. Dat is dus ruim 5 maanden niet. Moet daar nu zoveel voor geofferd worden? Laat ze ook een tram aanschaffen om mensen van het station te halen. Vrijwilligers genoeg. Dan hoeft er misschien ook niet meer over vergaderd te worden.

Schrijver: jetteke, 11 mei 2016


Geplaatst in de categorie: politiek

3.2 met 6 stemmen 115Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Jetteke
Datum:
17 mei 2016
Beste Ton, (neem ik aan dat je heet)
Mijn lidmaatschap bij een lokale partij maakt dat ik meer hoor en zie dan de gemiddelde burger over wat zich afspeelt binnen andere partijen en het college van de stad. Ik schrijf de agenda en de notulen voor de partij en kijk en luister mee naar wat er zoal gaande is. Alles naar gelang mijn energie en kunnen.
Ik snap dat niet iedereen blij wordt van politiek, ook ik niet. Doch zolang ik het idee heb dat ik meer te weten kan komen over hoe politiek werkt door bij de haard te gaan zitten, in plaats van alleen op social media erover te zeiken, blijf ik er een beetje bij betrokken. Als ik het zat ben dan stap ik er gewoon uit.
Er zijn politici die wel het goede willen doen. Helaas heb je met vele andere partijen, wensen te maken. Het is niet zwart-wit en zeker ben ik het lang niet met alles eens.
Naam:
T.Hettema
Datum:
15 mei 2016
Beste Jetteke, je weet toch intussen wel dat politici alleen maar gemotiveerd zijn door prestige, geld en vriendjespolitiek? Iets anders bestaat voor hen niet. Ze zijn niet op hun plaats terechtgekomen door na te denken of visie te hebben; nee, als het ingewikkeld kan zullen ze alle moeite doen om zelfs dat nog ingewikkelder te maken. Als ze een stad moeten afbreken om een parkeerplaats te maken, zien ze voor zichzelf in de toekomst al een standbeeld op die kale lege vlakte staan, waar toeristen (de heilige melkkoeien van de economie) in opperste bewondering over hun (ge)weldaden zullen lezen op de koperen plaque, onder het genot van een echte Enkhuizer haring met uitjes. Mijn advies is: vlucht zo snel mogelijk weg uit de invloedssfeer van die bulldozers van alles wat waardevol en authentiek is, voordat je zelf ook je ziel verkocht hebt aan het politieke monster dat de wereld plat walst. Veel succes!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)