Inloggen
voeg je column toe

Columns

vragen van een kind

't Kind keek me met verbaasde ogen aan, kunt U me zeggen, waarom de buurman dood ging, even stond ik perplex, wilde hem niet met een kluitje het gebruikelijke riet insturen, dacht eventjes na en zei toen: ik denk dat, omdat hij zo alleen was en ook niet zo gezond meer, dat onze lieve heer hem graag boven wilde hebben, zodat er altijd iemand zou zijn die bij hem was, want weet je: hij was erg alleen.

Ja zei het joch, U hebt gelijk want een oude man moet niet alleen zijn en hij was ook best vergeetachtig want hij liet ook zijn deur gewoon openstaan...dat zag ik. Het kind stond op zijn praatstoel, want vraag twee diende zich aan. Weet U dan soms ook, waarom de zon 's nachts niet te zien is? Jawel jochie, dat weet ik ook, omdat de wereld een bol is en dus rond, hebben de mensen aan de andere kant van de bol die aarde heet, 's nachts de maan en overdag de zon en bij ons is het dan net andersom, met mijn armen probeerde ik mijn woorden kracht bij te zetten, en dat lukte.

Maar de sterren dan, vroeg het jochie, hoe zit het daar dan mee, weet U dat misschien? Waarop ik zei, kijk: als je ze overdag niet kunt zien dan komt dat door de zon die schijnt, of doordat er wolken voor zitten, tenslotte is het overdag licht nietwaar? Hij zoog zijn lip naar binnen keek me peinzend aan en vroeg: weet U soms ook waarom mensen ruzie maken, en waarom er oorlog is en mensen elkaar doodmaken?

Ik keek hem aan en zei: knul, ruzie maken, hoort blijkbaar bij het leven, het komt voor dat mensen elkaar kwetsen, zeg maar pijn doen en als ze dat doen dan maken ze ruzie en dat komt heel vaak voor omdat mensen elkaar dan niet willen begrijpen. Dat is misschien wat moeilijk maar als ik nou jouw bal expres kapotmaak en erbij ga lachen, dan vindt je dat niet leuk, maar er zijn natuurlijk kinderen die dan anders reageren en dat is bij grote mensen precies hetzelfde.

Wat die oorlog betreft, er zijn mensen die het een soort van hobby vinden om oorlog te voeren, dat zijn mensen die altijd willen winnen, die niet tegen hun verlies kunnen en die dus ook altijd gelijk hebben. Die mensen leven alleen 's nachts, die zien de zon niet schijnen, zijn erg ongelukkig en worden alleen maar blij van vechten. Op een foute manier, want je kunt ook naar boksen kijken, daar wordt ook gevochten om te winnen, maar worden mensen niet dood gemaakt.

Het kind luisterde, met grote ogen en zei: dat is toch helemaal niet goed? Nee, dat klopt kind, dat ís ook niet goed, maar het gebeurt wel en dat is erg genoeg. Heb je nog meer vragen? Ik sta hier nou toch, nee zei het ventje, weet U, er is niemand die me antwoord wilde geven en U doet het gewoon, zodat ik het ook begrijp, ik moet een spreekbeurt maken en ik weet nou waar ik het over ga schrijven, over de zon, de maan, de sterren, de buurman en onze lieve heer.

En vanavond zal ik aan de sterren vragen of ze de oorlog kunnen stoppen. Ik gaf hem een aai over zijn bol en hij zei: ik ga nog even voetballen...dank U wel

Schrijver: An Terlouw, 16 mei 2016


Geplaatst in de categorie: kinderen

4.0 met 5 stemmen 107Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
18 mei 2016
da's een roerend stukje dialoog, lieve An,
ik wens alle kinderen toe dat hun vragen serieus worden genomen
ik wens alle volwassenen toe dat ze kinderen serieus nemen
en hun eigen onwetendheid te lijf gaan, desnoods met geweld..
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
17 mei 2016
Het beste is om strijd zoveel mogelijk te vermijden, maar in geval van overmacht is er soms geen andere manier om de humane orde te herstellen. De sterren kunnen de oorlogen niet stoppen, dat moet echt uit de verdwaalde mensen zelf komen. Als zij niet tot een bewuste ommekeer komen, dan is er geen houden aan, d.w.z. niet zonder gelijke methoden.
Naam:
An Terlouw
Datum:
16 mei 2016
Deze column is a.s.zaterdag live te horen bij www.lokaleomroepkrimpen.nl even na elf uur.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)