Inloggen
voeg je column toe

Columns

Wisselen van de wacht.

Stel je nou eens even voor dat de huidige regering die zetelt op het pluche vervangen zou worden vanwege wanprestaties door boeren en boerinnen uit voornamelijk de bovenste drie tot vier provincies. We zeggen tegen de pluche mensen niet meer plaats te mogen nemen op die zachte stoeltjes, neen, ook hun mobieltjes en ipads laten ze achter: ze trekken allen een boerenkiel aan en moeten met zijn allen met kaplaarzen naar de werkplek van de boeren.

Kijk, ik stel me dan zo voor dat de pluche-piepeltjes aan het varkens voeren gaan, de koeien moeten melken, de eieren rapen, het mais kortwieken, de stallen uitmesten, met af en toe een bakkie troost (bij boeren heet het geen koffie, senseo, of andere soorten neen, troost) en dat bakkie moeten ze zo heet mogelijk opdrinken, want tijd is geld.

Ik kan me daar zomaar iets bij voorstellen, ze krijgen een overall aan, met allerlei zakken, waar je van alles in kunt stoppen, een grote rood- witte zakdoek om alle tranen te stelpen, die ze geheid oplopen. Want dit werk lijkt in de verste verte niet op het baantje op het pluche.

De boertjes en boerinnen, stel ik voor, nemen plaats op het pluche. Er mag er zelfs eentje in het torentje plaatsnemen, dat zoeken die boeren zelf wel uit, zijn beminnelijk genoeg om dat te kunnen regelen. Het gekke is dat de boeren de wekker wel iets later mogen zetten, stel ik me zo voor, want die staan normaal op de boerderij natuurlijk voor dag en dauw op en dat hoeft niet als je naar het pluche trekt hè?

Ik stel me voor dat ook de vissers meedoen, want zoveel boeren en boerinnen zitten er niet op het pluche, dus die gaan met zijn allen eens eventjes zorgen dat ons land geregeerd wordt. En met regeren bedoel ik dat ze menselijke acties ondernemen, die dan ook nog logisch zijn. De boeren en boerinnen samen met de vissers maken even fijne deals, genieten van het feit dat de bodes eventjes de koffie aan komen reiken.

Allemaal pure luxe. Intussen zijn de namaak-boeren volop in de varkens-shit bezig en maken lange dagen, oh het hooi moet worden binnengehaald. Hooiwagen erbij en flinke lange harken, ik zie het ze al doen, stel het me helemaal voor. De dag is nog niet op de helft, als de pseudoboeren door hun hoeven zakken, niet alleen vanwege de zware lichamelijke arbeid, maar ook vanwege het vroege opstaan.

De heimwee naar het pluche is enorm, de zakdoek wordt zeiknat van de tranen die worden vergoten, omdat het zo enorm tegenvalt. De echte boeren hebben het ook niet echt makkelijk, want die zijn het zitten niet echt gewend, maar wetend dat ze een kapitaal salaris ontvangen, houden ze vol.

Ik stel me voor dat men dit voorstel eens ter discussie stelt, geloof me, het zal een openbaring zijn...

Schrijver: An Terlouw, 13 juli 2016


Geplaatst in de categorie: politiek

3.0 met 4 stemmen 76Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)