Inloggen
voeg je column toe

Columns

De Algerabrug

De tekst zegt alles en ook eigenlijk niks, want wat is nou een brug?
Ja, een verbinding doorgaans over water, tenzij dat water verdampt is, maar in dit specifieke geval, is dit niet zo en dus verbindt de Algerabrug twee oevers die elkaar kunnen zien als het ware. Wanneer je aan de oever van Capelle woont, kun je de oever van Krimpen zien en vice versa natuurlijk ook en ertussen ligt dan kabbelend de IJssel.

Tja en die brug die zorgde voor nogal wat ophef de afgelopen week want, hij moest aan het groot onderhoud oftewel een grote beurt. En tja, als je auto een grote beurt krijgt dan ben je hem ook even kwijt, staat ie in de garage tot de monteur klaar is en groen licht geeft en je het geval weer op kunt halen.

Met een brug ligt dat even anders, die kun je niet eventjes demonteren en naar een garage brengen om hem een grote beurt te geven, neen, die brug wordt dan afgesloten, dicht gegooid, hij kon niet meer open voor de scheepvaart en hij was dicht en wel zo dicht dat er geen hond overheen kon...

Nou lopen er doorgaans geen honden alleen over een brug, tenzij ze door hun baas gedurende de vakantie de deur uitgezet zijn, maar die staan dan meestal in een bos, net buiten het gezicht van de mensenmassa, maar afijn, de brug was dus niet toegankelijk voor wie dan ook, behalve natuurlijk voor de werkende brug-mensen, de monteurs, die de grote beurt moesten geven aan de brug.

Al maanden van te voren waren er berichten van verschenen, in de krant, huis aan huis, kortom: een kind deed de was, want je wist dat een week lang de brug vanwege onderhoud gesloten was. Natuurlijk bij calamiteiten was er altijd wel een mouwtje aan te passen, kon men overvaren met een gezellig bootje, reden er bussen die op de oevers klaarstonden, kortom: een kind kon de was doen.

Maar ja: er zijn natuurlijk altijd mensen die niet de borden lezen, geen kranten lezen, kortom mensen met een bord voor hun kop, die wanneer de brug echt afgesloten is, gaan staan wachten voor het rode licht, voor de slagbomen, terwijl ze zien dat er nota bene gewerkt wordt. Zo oerstom, dat ik er echt de slappe lach van kreeg.

Een week zonder brug, nou die week is inmiddels voorbij, de brug is weer open, dat zeg ik niet goed natuurlijk want het overkomt me inmiddels te vaak dat ie echt open is, maar da's dan voor de scheepvaart die te hoog is om eronder door te kunnen en dus moet de brugwachter de brug open doen...maar afijn, het leed is geleden, de brug was eerder klaar dan verwacht en dus eerder open en weet je: ik heb nou niemand horen zeggen: wat is die brug opgeknapt? Gek hè?

Deze column is zaterdag 6 augustus live te beluisteren bij lokale omroep Krimpen even na elf uur.

Schrijver: An Terlouw, 3 aug. 2016


Geplaatst in de categorie: verkeer

4,3 met 3 stemmen 87Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
6 aug. 2016
hé An, heb ik net alle lege plekken uit m'n column gehaald en lees ik die van jou waar de IJssel in volle vaart tussendoor stroomt! Zeg je tegen mij dat je daar zo'n hekel aan hebt. Hoe zit dat nou? Is dat om te laten zien dat de bruggen tussen al die tekst-eilandjes in reparatie zijn?
Goed om je regionale locale nieuwtjes te lezen!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)