Inloggen
voeg je column toe

Columns

Weleda doorgeprikt

Mijn buurman werkt al enkele jaren voor de Weleda-firma met de natuurlijke gezondheidsproducten, zalfjes en smeersels op basis van biologische bloemen en planten. Mijn buurman had het er in de begintijd erg naar zijn zin, maar door de bezuinigingen en ontslagen kelderde de algemene stemming op de werkvloer. Achter de coulissen van het keurige merk Weleda, veel gepromoot in de antroposofische, verstofte elitewereld, gaat er heel wat tragedie schuil, weet ik inmiddels uit de verhalen van mijn buurman.

Het schijnt haat en nijd te zijn tussen de werknemers en ze snauwen elkaar om het minst geringste gruwelijk af. Mijn buurman is in de vijftig en een andere baan zal hij niet echt meer vinden vandaag de dag. Nieuwe generaties moeten ook kansen krijgen, dus is dat niet zo verwonderlijk en unfair als het lijkt. Soms moet mijn buurman het werk voor twee of meer doen en dat breekt hem danig op, maar het is vooral de akelige werksfeer, die hem de das om doet. Hij klaagt al maanden over zijn egoïstische en nukkige en afreagerende collega's, voor wie dat zogenaamd grappige pestgedrag een normaliteit lijkt te zijn. 'Survival of the fittest!' is tegenwoordig extra van kracht.

Mijn buurman walgt inmiddels van zijn werksfeer en hij stapelt zijn frustraties alsmaar op, zodat hij vreest, dat hij binnenkort zijn beklag bij de directeur van Weleda gaat doen. 'Maar dan krijg ik natuurlijk ook direct de zak!', vertelde hij mij.
'Dat lijkt op de Erdogan-tirannie!', zei ik, 'dat heeft niets meer met democratie te maken!' Dat beaamde hij ten zeerste.
Ik zei nog: 'Sommige schijnbare democratie herbergt gewoonweg pure tirannie in zich!'

Een Weleda-tuinier is toevallig een ex-stadsdichter, die ik zijdelings ook ken en die de hele werkdag door blowt. Misschien kweekt hij wel stiekem biologische wiet tussen de Weleda-bloemen. Mijn van nature vriendelijke buurman is de pispaal van de heren pestkoppen, omdat hij weigert mee te doen aan de roddel en achterklap, steken onder de gordel en vuile, naar onderen trappende spelletjes. 'Ze likken naar boven en ze trappen naar onderen!', zei mijn buurman zeer aangedaan. Hij weet zijn werkfrustraties nu nog met zijn nieuwe aanwinst, een electrische fiets, zijn paradepaardje, weg te werken, maar wat als hij daar ook gewend aan raakt?...

Je verwacht het niet van een zuiver product als Weleda, dat ze daar achter de schermen elkaar het leven zuur zitten te maken. Die negativiteit straalt natuurlijk over op de Weleda-producten en ik bekijk die voortaan dan ook met de nodige argwaan. Het pesten op de werkvloer is niet alleen een Weleda-probleem, maar is op alle werkvloeren van kracht. Het schijnt bij de overlevingsstrategie van de heersende massa te horen, wat op zich al alarmerend is. De economie draait op geesteszieke strebers. Mediteer daar maar eens over, als je zin hebt.

De schoolse pestkoppen hebben zich een weg weten te banen naar goedbetaalde banen, waar ze hun pestkopgedrag gewoon doorzetten, omdat het in hun voordeel blijft werken en ze aan hun slachtoffers nog steeds geen boodschap hebben. Als mijn buurman op een kwade dag ten onder gaat door de tirannieke pesters en hij in een vlaag van woede en verdriet de Weleda-fabriek in de fik zet, dan verbaast mij dat geenszins en pleit ik bij voorbaat voor zijn vrijspraak. Dat hij rond negenen 's avonds al aan de hasjpijp gaat om te kunnen ontspannen, lijkt me meer dan duidelijk om zijn wurgende en zwaarvergalde topbaan te kunnen volhouden.

Weledele Weleda, wees op uw hoede!...

Schrijver: Joanan Rutgers, 19 aug. 2016


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4,2 met 8 stemmen 7.641Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)