Inloggen
voeg je column toe

Columns

Mark!

Matthijs van Nieuwkerk had op 29 augustus j.l. onze premier Mark Rutte te gast en hij voelde hem aan de tand over zijn sorry-actie, gekoppeld aan zijn doorstart als premier, wat hij graag wil, ook om zijn fouten recht te zetten, zegt hij, omdat zijn taak nog niet is volbracht.
Met miljoenen mede-Nederlanders zaten we naar de gestaalde pokerface van het vrolijkste schaakstuk van het Binnenhof te kijken, die waarschijnlijk als dreumes al mediatraining heeft gehad. Op de achtergrond zagen we een boze Tania Kross en een halfmesjokke, rebelse Barry Hay zitten.

Matthijs had als oudere en meer ervaren all-round mens het heft in handen en hij wist Mark vlijmscherp door te prikken, toen het om zijn I'm-so-sorry-act ging. Hij wist te openbaren, dat het voorpagina-interview in de rechtse krant De Telegraaf in overleg met Mark en zijn spindoctors is afgesproken. Hoe Mark ook zijn magische wegwuiflach aanspande, deze keer mocht het volstrekt niet baten en achter zijn speelse façade verbeet hij zich als een rat in de val.

De lief glimlachende Mark, die diep in de nachten zijn piano Edith noemt en daar als man dromelotachtig genoegen mee neemt, terwijl hij nog een glas Schipperbitter neemt, ging bij Matthijs op elegante wijze op zijn snufferd, daar zijn sorry voor niet waar gemaakte beloften over geld, wat maar niet bij de kiezers terecht wilde komen, zeg maar, wat bij de politieke rederijkers bleef haken, als een mea culpa van een onoprecht en puur politiekbewust strategisch miertje in een kathedraal klinkt.
Matthijs koppelde Mark's schijnheilige boetedoening met zijn hoog van de toren blazen, door nog langer premier van ons land te willen zijn. Terwijl het merendeel van de Nederlanders die de eigen gelijk claimende mooiprater meer dan zat is. En passant gaf hij nog even een fikse sneer naar Wilders, want dat staat ook goed bij zijn achterban en sociale imago voor de elitaire rijkbedeelden.
In wezen wordt zijn premierschap volop bedreigd door zijn qua slimheid misschien wel overtreffende rivaal heertje Geertje.

Matthijs bleef zeer beleefd op de VVD-taaitaaitrekpop inhakken en hij hield terecht voet bij stuk, toen de gewiekste Mark opperde, dat hij van goede wil en onberispelijk is en zeker geen slaatje uit zijn sorry-verhaal wil slaan. Hij ontkende glashard dat er geen verband tussen zijn sorry-gekwijl en zijn opnieuw kandidaatstelling bestaat, terwijl Matthijs deze doorzichtige leugen meteen chargeerde en ontkrachtte. Als Mark geen robot zou zijn, maar een mens van vlees en bloed, dan hadden we hem zien doen verbleken. Of beter nog, eens een keer uit diepe schaamte een kop als een rode biet zien krijgen. En zwaar bibberende handen en een terecht gestotter. Maar nee, Mark laat nooit het achterste van zijn tong zien, want hij heeft zijn ziel verkocht aan de asociale principes van de VVD-showbinken en VVD-cheerleaders.

Toen Matthijs hem vroeg om zijn mooiste filmfragment uit 'Zomergasten' prijs te geven, gaf hij de DWDD-redactie de opdracht om contact op te nemen met de Zomergasten-redactie. Het braafste jongetje van de klas blijkt ook nog eens een hypocriet te zijn als het om de vrijheid van meningsuiting gaat. Aanstaande zondagavond heeft hij de eer om ons zo'n drie uur lang te vergasten op zijn leefwereld en om ons politiek gezien voor hem in te nemen, want dat is zijn lust en zijn beperkte leven. Ben benieuwd naar zijn filmkeuze. Ik vermoed 'Flodder 1', 'Theo en Thea en het Tenenkaasimperium', 'De Kameleon 1', 'The Piano' of 'Grease'. Niet dat ik het nodig vind, maar het had wel een eerlijker strijd opgeleverd, als Geertje ook in Zomergasten had mogen verschijnen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 31 augustus 2016


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.1 met 8 stemmen 79Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
9 september 2016
Thanks, Ton, SP hé!...
Naam:
Ton Hettema
Datum:
4 september 2016
Ja, wat een gladjakker hé? En maar praten. En maar proberen zoveel mogelijk soundbites te scoren. Wat een verloren heerschap deze marskramer van de multinationals. Mooie taal- en beeldvondsten, beste Joanan!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)