Inloggen
voeg je column toe

Columns

Elke tien jaar = een decennia

Iedere tien jaar, een decennium, elke tien jaar zijn er momenten, gebeurtenissen die niet meer weg te denken zijn en op het netvlies blijven liggen.

Elk decennium, zolang ik vertoef op onze aardkloot, zijn er wel momenten die we na kunnen vertellen en die we met huiver en sidderingen hebben gevolgd. Elke decennium heeft wel zo'n moment, als je het al een moment kunt noemen.

In de jaren '60 was dat de moord op President Kennedy, dus heel wat decennia geleden, maar nog steeds worden de beelden vertoond van de zeer nare gebeurtenissen die ervoor zorgden dat een markant man voor de ogen van het publiek vermoord werd. Nog steeds zien we de beelden van het kleine manneke, dat zijn zoontje was. Ik huiver elke keer.

In de jaren zeventig zijn veel dingen aan me voorbij gegaan, niet alleen kreeg ik mijn eerste kind, trouwde ik, maar ook zat ik op een schip voor de Rijnvaart en dan krijg je niet zoveel mee van nare en enge dingen...die werden gedragen door het water als het ware...het enige wat me bijbleef was de oliecrisis, maar we kregen er niet teveel van mee.

In de tachtiger jaren, met opgroeiend kroost, niet altijd tijd voor nieuws ( voorlezen was belangrijker) en met inmiddels een huisje aan de wal te druk om me druk te maken. Inzetten op de school waar het kroost zat, zitten in de oudercommissie, het maken van de schoolkrant, zorgden ervoor dat je alleen maar van het nieuws hoorde als het al bijna oud nieuws was.

In de jaren '90 de Bijlmerramp, een vreselijk gebeuren waarbij een vliegtuig een enorme flat invloog. Bizar ongeluk met veel slachtoffers.

In 2000, een overdaad aan gebeurtenissen, Katrina, een Tsunami, moord op Pim Fortuyn, invoer €, kredietcrisis, vuurwerkramp en de enorme ramp op 11 september, de aanslagen in New York. Iedereen wist nog precies waar zij of hij was, op dat moment, iedereen wist precies wat hij deed, waar ze mee bezig waren en bij iedereen stond de tv aan.

Dat is het grote verschil met het begin van de genoemde decennia: in het begin ervan kwam het nieuws met mondjesmaat. Nu krijg je het nieuws al op je bordje als het nog moet gebeuren. Elke tien jaar met dit verschil: in de jaren '60 keken we er al van op, als de bus niet reed.

Nu kijken we er alleen nog van op als die wel rijdt.

Schrijver: An Terlouw, 4 sep. 2016


Geplaatst in de categorie: geschiedenis

3,7 met 7 stemmen 123Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
kristine
Datum:
6 sep. 2016
Email:
stovelotion1live.nl
Vind ik een zeer fraaie, An.
Ik zond hier net een probeersel in; afwachten.
Is hier nieuw voor me, went wel.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)