Inloggen
voeg je column toe

Columns

BLOEMZOET UTOPIA

Is de mens aardig? Soms. Maar lang niet altijd. Hij kan bepaalde sociale vaardigheden hebben aangeleerd en daardoor aardig lijken. Over het algemeen is het laagje beschaving en daarmee het goedhartig lijken, een dunne laag vernis over een gecompliceerd en van ervaringen aan elkaar hangend geheel dat zich mens noemt en zich laat sturen door emoties en ego in plaats van een gezond verstand. Ja wat was dat ook alweer? Dat laatste is ook spaarzaam.
Helemaal ongezond is het om je uitsluitend door je hoofd te laten leiden.

Sommige mensen zijn beminnelijk van nature. Je moet hen anno 2016 wel met een lantaarntje zoeken, maar ze bestaan. Zijn christenen of boeddhisten of gelovigen in het algemeen vriendelijker dan atheïsten of humanisten? Nee, zij kunnen allemaal even onaardig of innemend zijn. Overal zie je misbruik en overal ter wereld worden medemensen onheus of onhoffelijk bejegend dan wel uitgebuit.

Ik heb er een hard hoofd in gekregen dat alles nog eens ten goede zal keren en voedsel en producten eerlijk zullen worden verdeeld. Dat de mens tot bezinning zal komen en zich bewust zal worden van wie en wat hij in wezen is. Het ideaal van een vreedzame samenleving lijkt verder weg dan ooit. Woorden als mededogen en compassie en empathie kent men niet meer. Het uitdragen ervan. Geld en goederen hebben zeker in de welvarende wereld, maar niet alleen daar, een goddelijke plaats gekregen. Simon en Garfunkel zongen het al in ‘Hello Darkness My Old Friend’: ‘And the people bowed and prayed to the Neon God they made.’

Zijn wereldleiders aardig? Als het op macht beluste krankzinnigen betreft, kun je beter niet met ze in zee gaan, dat heeft de geschiedenis wel geleerd. Daarvoor moet je wel enig historisch besef hebben en helaas ontbreekt dat velen. Zijn familieleden aardig? Lang niet altijd. Vaak gezien dat als een schoonzus of zwager overlijdt, de aangewaaide wederhelft nooit meer iets verneemt, waarna het langzaam tot hem of haar doordringt alleen als man of vrouw van te zijn gedoogd. Zijn vrienden aardig? Lang niet altijd helaas.

Wie wel aardig wordt gevonden is onze premier Rutte. Helaas was er van diepgang weinig sprake tijdens zijn optreden in het televisieprogramma Zomergasten. Ik pleit voor meer diepgang. Zeker in het onderwijs en zeker in de uitspraken van een minister. Of vraagt de hedendaagse, westerse mens zich bij dat woord alleen af welke wateren diep genoeg zijn voor zijn opblaasbootje, kano, roeiboot, plezierjacht of zeilboot?

Schrijver: Anneke Haasnoot, 7 september 2016


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.3 met 3 stemmen 87Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Bjarne
Datum:
18 september 2016
Helder geschreven uiteenzetting, die ik graag en met instemming heb gelezen.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
7 september 2016
Met Rutte's opmerking 'Pleur op!' heeft hij op oppervlakkige wijze toch diepgang gebracht in de discussie rondom de Turks-Nederlandse gemeenschap. Een mooie boektitel overigens.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)