Inloggen
voeg je column toe

Columns

Jaap Jongbloed: Opgelicht

Tja hoe zal ik het zeggen. Met stijgende verbazing naar een uitzending van “Opgelicht” gekeken gisteravond. Even het kader schetsen: Het onderwerp was “love-scam”, het gaat hier voornamelijk over vrouwen die op zoek naar de ware liefde en daarbij financieel worden uitgekleed door hoofdzakelijk Nigeriaanse boefjes die zich voordoen als potentiële partners.

Een vrouw, niet herkenbaar in beeld, vertelde dat ze totaal mer dan 40.000 euro had overgemaakt naar haar “geliefde”. Steeds maar weer was er een reden waarom hij dringend geld nodig had terwijl hij natuurlijk uiterst vermogend was naar eigen zeggen maar door allerlei omstandigheden nu niet aan zijn geld kon komen. Of ze dus even wilde voorschieten. Natuurlijk zou ze het geld op korte termijn weer terugkrijgen. Ook nog een dame in de uitzending die schaamteloos vermelde dat ze 5700 euro in vergelijkbare omstandigheden had overgemaakt.

Nou Jaap Jongbloed en zijn team zouden die schurken wel even opsporen. En jawel, door het achterhalen van een IP-adres werd duidelijk dat de Nigeriaanse boefjes vanuit Maleisië opereerden. De reportage vertoonde beelden van het moment van glorie toen drie verdachten in hun huis werden overrompeld door een arrestatieteam. Aan elkaar geboeid zaten daar drie jongemannen sneu voor zich uit te kijken in de wetenschap dat er geen ontsnappen meer mogelijk was. Een politieambtenaar uit Maleisië vertelde dat de straffen voor dit misdrijf konden oplopen tot 10 jaar en wellicht vergezeld zouden gaan van stokslagen. Jaap Jongbloed in zijn nopjes en de “slachtoffers” blij met zoveel gerechtigheid.

Maar...natuurlijk is er een maar. Wie is er hier eigenlijk de dader en wie het slachtoffer. Wanhopig op zoek naar liefde storten sommige vrouwen zich onverklaarbaar naïef in deze ellende. Een geliefde die ze nog nooit gezien hebben. Een geliefde die maar om geld blijft zeuren. Een geliefde die steeds maar smoesjes verzint om het “slachtoffer” niet te hoeven ontmoeten.
En dan een beetje zielig gaan doen als achteraf blijkt dat ze er ingestonken zijn terwijl het zo klaar als een klontje was dat ze beduveld werden. Het geld werd ze niet op gewelddadige wijze afgepakt nee het geld werd door hen keer na keer overgemaakt in de irreële hoop dat ze de geliefde van hun leven hadden gevonden. In feite zorgen deze vrouwen voor de voedingsbodem van deze praktijken en zouden ze net als de “boefjes” gestraft moeten worden. Uitlokken heet dat. Op z’n minst 10 stokslagen zou ik willen voorstellen.

Jaap Jongbloed denkt daar uiteraard geheel anders over en heeft de wereld een beetje beter gemaakt door het vangen van de boeven.

Jaap Jongbloed: Kijk niet naar hem uit hij kan gemist worden!

Schrijver: Gaffelbaard, 22 sep. 2016


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3,0 met 5 stemmen 103Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
van Gellekom
Datum:
22 sep. 2016
Tijd voor nieuw bloed bij die uitzending. Jaap kan altijd nog in Sesamstraat mee gaan doen. Of Oebele. Bestaat dat nog?
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
22 sep. 2016
Ook gezien. Het leek wel een uitzending van pakweg 30 jaar geleden, zo oubollig en inderdaad overdreven vernederend voor die criminele negers. Echt schokkend vond ik die Nigeriaande popsong, waarin deze steelpraktijken openlijk worden verheerlijkt. Dat je die naar liefde en seks hunkerende vrouwen naïef vindt, allez!, maar zij worden wel dubbel geflest, én financieel én op vermeend liefdesgebied. Crime-fighter Jaap staat op één lijn met Peter R. de Vries, Starsky and Hutch!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)