Inloggen
voeg je column toe

Columns

Jong geleerd

Met stijgende verbazing volg ik de discussie in Pauw van 29 september over de misstanden bij de Groningse studentenvereniging Vindicat. Vorige week werd bekend dat er een lijst circuleert waarop vrouwelijke studenten beoordeeld worden op hun seksprestaties. Privé gegevens zoals email en telefoonnummer van de betreffende studentes staan erbij.

Een tweede zaak komt deze week aan het licht, dat een mannelijke student tijdens de ontgroening zodanig letsel aan zijn hoofd opliep, dat hij daarvoor opgenomen moest worden in het ziekenhuis.
Deze actuele ontsporingen staan helaas niet op zich. Zo overleed in 1997 een Groningse student door het leegdrinken van een fles jenever. Hij moest dit doen om een kamer te kunnen krijgen in een studentenhuis.

We hebben het hier over een periode die leuk moet zijn in het leven van jonge mensen. Ze verlaten het ouderlijke huis om aan hun eigen toekomst te bouwen. Een gekozen studie die hard werken betekent, mag gecombineerd worden met plezier en uitgaan in een nieuwe vriendenkring. In het rechts denkend deel van ons land bestaat een traditie dat de intrede in die nieuwe 'vriendenkring' gepaard dient te gaan met vernederingen, beledigingen, intimidatie, machtsongelijkheid, pesterijen, psychische, emotionele en fysieke mishandeling, waaronder het verbod te slapen, te eten, besmeurd worden, gedwongen worden grote hoeveelheden alcohol te drinken, enz. Jaren geleden zijn er al grenzen gesteld aan deze praktijken, maar de betreffende studentenvereniging gaat vrolijk door, met alle genoemde gevolgen van dien.

Jet Bussemaker, minister van onderwijs, is het zat. Terecht stelt zij dat een grens is overschreden. Zij accepteert het niet dat excessen als geweld en seksuele intimidatie tot de ontgroeningsmethodes horen van een studentenvereniging. Ze krijgt gezonde bijval van een oud-studente, die lid was van een andere niet met naam genoemde studentenvereniging. Zij stelt dat er een cultuur is binnen de studentenverenigingen waarin de mannelijke studenten het voor het zeggen hebben, en ook dat je als nieuw lid niets in te brengen hebt.
Een oud-lid van Vindicat verdedigt met verve 'haar' vereniging. De vrouwen laten het volgens haar zelf toe, dus wat is het probleem dan. Het probleem is wellicht dat dit oud-lid, evenals vele andere leden en oud-leden van deze vereniging, de boodschap gemist hebben van een hele eeuw vrouwenemancipatie in Nederland. Een boodschap die de andere oud-studente duidelijk beter begrepen heeft.

Het meest verbijsterd ben ik over de reactie van de advocate die aan tafel zit. Zij meent dat er geen sprake zou zijn van enig strafbaar feit, en doet de gebeurtenissen af met 'een kwestie van slechte smaak'. Met recht wordt ze terechtgewezen door iemand uit het publiek, een jonge vrouw die op een prijzenswaardige manier haar alcoholverslaving probeert te overwinnen, en die mede is gaan drinken als gevolg van seksuele intimidatie in haar jeugd.
De korte reactie die men laat zien van de voorzitter (praeses) van Vindicat is ook hoogst curieus te noemen. Hoewel de dertien betrokken studenten, die de zogeheten 'bangalijst' hebben opgesteld, inmiddels door de vereniging geschorst zijn, verklaart hij dat het echt alleen maar de bedoeling was een 'mooiste meisje' lijst op te stellen. Het is volgens hem allemaal de schuld van de media, die er iets 'seksueels' van gemaakt heeft.
Jeroen Pauw leest de tekst voor uit de opgestelde lijst, waaronder de zinsnede: "moge de gore wijven met hun kut over een kanon worden getrokken". Tja. Hoe kunnen de media daar nou iets 'seksueels' in zien... ?

Het is duidelijk dat deze praeses eens een goed boek zou moeten lezen over seksuele intimidatie, en over gelijke behandeling van vrouwen. Ik zou graag willen dat hij een keer met vrouwen praat die slachtoffer zijn geweest van aanranding en verkrachting, en hoe zij zich voelen bij een zinsnede als hierboven aangehaald.
Het contract van geheimhouding dat Vindicat nieuwe leden van zijn vereniging laat tekenen, is al typerend voor hetgeen zich in de gelederen van zijn vereniging afspeelt. Het is wat kinderen die misbruikt en mishandeld worden, te horen krijgen: denk erom, mondje dicht, met niemand over praten. Het is wat mishandelde vrouwen te horen krijgen: waag het niet met anderen te praten over wat in de relatie gebeurt.

Deze studentenverenigingen herbergen de mannen en vrouwen die morgen de werkplekken in onze samenleving gaan bemensen, en met hun hoge opleidingen ook nog vaak in leidinggevende functies. Functies waarin zij een veilige werkomgeving dienen te creëren voor alle mensen die daar werken. Als deze toekomstig leidinggevenden in hun studententijd vier jaar of langer geleerd hebben dat het normaal is om mensen te vernederen, te pesten, te intimideren, emotioneel en fysiek te mishandelen, hoe kunnen we dan verwachten dat er in ons land sprake kan zijn van veilige werkplekken? Als het deze zelfde mensen zijn die de functies vervullen in vertrouwenscommissies, die moeten oordelen over misstanden binnen een bedrijf of organisatie, hoe kunnen we dan verwachten dat mensen die zich te weer stellen tegen ongewenste omgangsvormen, gehoord worden? Als het deze zelfde mensen zijn die functies vervullen bij het openbaar ministerie en bij de rechterlijke macht, hoe kunnen we dan verwachten dat er sprake is in ons land van eerlijke rechtspraak op het terrein van al dit soort praktijken en excessen?

Jet Bussemaker stelt terecht dat grenzen overschreden zijn, en dat het tijd is deze misstanden voorgoed te stoppen. Gemeente, Universiteit en Hogeschool van Groningen zijn nu van plan om van hun stad de eerst ontgroeningsloze studentenstad te maken. Ik ben er helemaal voor, en ik wens hen hierbij veel succes. Dat zullen ze helaas nodig hebben. Want de strijd tegen intimidatie en geweld, binnen gezinnen, op scholen en op werkplekken, duurt nu al vele jaren, en heeft nog een lange weg te gaan. Hopelijk lukt het om deze ongewenste studententradities af te schaffen en daarmee een belangrijke schakel te doorbreken in de keten van misbejegeningen en mishandelingen in onze samenleving.

... Zie link voor het fragment van deze discussie in betreffende uitzending. ...


Zie ook: http://pauw.vara.nl/media/364801

Schrijver: Gabriëla Mommers, 30 sep. 2016


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4,7 met 9 stemmen 206Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Anneke Haasnoot
Datum:
6 okt. 2016
Ja Gabriella, een column waar ik me volledig in kan vinden; achter schaar. Je slaat hoognodige spijkers met koppen! Wat een grofheid, wat een duidelijke en eeuwenoude minachting ook in deze jonge mannen, nu al, als het om de vrouw gaat. Wat een diepgewortelde haat. Er is nog een lange weg te gaan als het gaat om bewustzijnsverandering en een ommekeer in het denken van mensen als door jou genoemd.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
30 sep. 2016
Zo, dat is een goed en weloverwogen artikel, beste G.
Daar zou toch ieder weldenkend mens volledig mee dienen in te stemmen, nietwaar?
Helaas, Jammer, Tant Pis, Schade, deze diabolische attitude is zo ingevreten in het hele weefsel van de zich superieur wanende elitairen, dat het verbieden van ontgroening (hoewel urgent, noodzakelijk en lang over tijd) het probleem niet zal oplossen. Zolang de kuddementaliteit, de vele vormen van psychologische afhankelijkheid en de misvatting om verantwoordelijkheid voor eigen acties buiten zichzelf te leggen niet worden aangepakt, is er geen enkele kans om deze tumor in de samenlevingen te genezen. Waarom hebben mannen trouwens hun eigen emancipatie gemist? Hadden ze het te druk met anderen te beroven en zichzelf op de borst te slaan..?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)