Inloggen
voeg je column toe

Columns

Maassluis

Ik ging er eens goed voorzitten. Wat zou de intocht van Sinterklaas voor mij in petto hebben. Als je een dagje ouder wordt dan ga je vreemde dingen doen. Natuurlijk hoopte ik op een stevige confrontatie tussen de voor- en tegenstanders van een Piet met een enigszins onnatuurlijk zwarte huid. Dat viel zwaar tegen. Niets te zien van onderbuikse strubbelingen die de uitzending veel spannender had kunnen maken.

Ik moest even geduld hebben want de boot was vastgelopen. De hoofdpiet, die gitzwart was, zocht naarstig naar een oplossing voor dit oponthoud. Dat de hoofdpiet zwart moest zijn hadden ze goed doordacht bij NPO. De baas van alle gekleurde knechten was politiek correct geschilderd. Dat zou die witte kaaskoppen aan het denken moeten zetten.

Eindelijk kon Sinterklaas voet aan wal zetten in Maassluis. De burgemeester zag je denken: mag deze drinkbeker aan mij voorbijgaan, maar dat zat er niet in. Als een lam dat ter slachting werd geleid onderging hij alle poespas met een ingeweven gelatenheid die je moet bezitten als je een publieke functie bekleedt.
Sinterklaas vertrouwde ik vanaf het begin niet. Hij zei me net iets te vaak. “dag lieverds”. Iedereen beseft dat als een man in een lange jurk zoiets tegen kinderen zegt je op je hoede moet zijn. In het liedje “Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht” was “knecht” veranderd in “piet”. Gecombineerd met de “dag lieverds” krijgt zo’n liedje dan toch een sterk pedofiele inslag. Wat er onder het habijt plaatsvond werd niet geregistreerd maar de schimmel zal er wel weet van gehad hebben. Ik zal daar verder niet over uitweiden. Midas Dekkers kan het u haarfijn uitleggen vermoed ik.

Er volgde een rondgang door het stadje. Het had veel weg van Koninginnedag of Koningsdag als u dat liever hebt. Sint en zijn gevolg legden een route af waarbij ze hier en daar gefêteerd werden op platgetreden volksvermaak. Even dacht ik dat Sinterklaas wellicht koning Willem- Alexander zou zijn en de hoofdpiet Maxima. Dat idee legde ik terzijde omdat de neus van Sinterklaas duidelijk te groot was en de hoofdpiet te lelijk om maar in de buurt van Maxima te komen. In het gevolg liepen ook om zich heen spiedende pieten in zwarte pakken mee. Een fraai geel schouderstuk onderscheidde hen van de rest der pieten. Deze pieten waren de securitypieten. Die worden betaald van ons, wat zeg ik, mijn belastinggeld was het eerste waaraan ik dacht. Ik werd steeds somberder en verlangde meer en meer terug naar de glorie van weleer.

Vroeger had Sinterklaas een flacon jenever bij zich en donderde hij af en toe half beschonken van zijn schimmel. De zwarte pieten, zo stoned als een garnaal, hielpen de oude weer in het zadel zodat de pakjes toch uitgedeeld konden worden. De kinderen deerde het niet, die vonden het prachtig. Dat waren nog eens tijden.

Schrijver: Ben Noorderling, 13 november 2016


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.2 met 6 stemmen 137Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
20 november 2016
Geestige column, beste Ben, mooie kijk op wat zich voor en achter het habijt afspeelt. Jammer dat onze onschuld niet heeft kunnen standhouden. Maar het was natuurlijk al vanaf het begin een dubieus moraliteit spel.
Naam:
van Gellekom
Datum:
19 november 2016
Heerlijke column. Vooral dat stukje over Kinderklaas en zijn zwart/witte schandknapen. Herkenbaar dat ik ook altijd even moet slikken bij deze klaas-vertoningen

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)