Inloggen
voeg je column toe

Columns

Jaaroverzicht 2016

Misschien zijn het de hormonen die me met een groeiend wondertje in m'n buik vatbaarder maken voor emoties, maar het jaaroverzicht van 2016 hakt er bij mij -terwijl ik met een kopje thee op de bank met uitzicht op de nog trots pronkende kerstboom- hard in. Het shot van het jongetje dat onder het stof en bloed verdwaasd en alleen een ambulance in wordt getild breekt m'n hart en tegelijk de stilte. Een zachte snik ontsnapt uit m'n mond terwijl een traan m'n oog verlaat. Het was de druppel.

Aanslagen, gevechten, oorlog, haat en hardheid zijn de woorden die het overzicht overheersen. Wat een rotjaar eigenlijk, zeg ik ongericht hardop. De kerstboom gaat er niet minder om pronken, maar de lichtjes verliezen wat aan impact. De nagloed van het kerstgebeuren en het uitzicht op oud en nieuw lijken ineens zo ver weg, zo nutteloos.

De mensen die ik voorbij zag komen, wandelen m'n gedachten in en blijven ronddwalen in m'n gevoel. Zij, zich elke dag bevindend tussen hoop en reddeloosheid, zetten alles in een ander daglicht. Radeloze ouders die zorgen voor hun kinderen hebben die zo anders van aard zijn dan de mijne. Dood en verlies lijken een dagelijkse zaak en stompt het menszijn elke keer wat meer af.
De beelden houden me in hun greep en laten me niet los. De slaap weet me niet te vinden terwijl ik rusteloos in m'n bed lig. Wat mag ik me gelukkig prijzen dat ik op dit stukje grond woon. Waarin niet actief gevochten wordt om afkomst of geloof, ondanks de verharding en verbittering die duidelijk voelbaar is.

Ik ben het type wat vindt dat je geluk zelf kan maken, je moet het alleen wel willen zien, ook wanneer het niet voor de hand lijkt te liggen. De beelden lijken te morren aan mijn overtuiging. Na een rusteloze nacht herpak ik me wanneer ik m'n zoontje om z'n mama hoor roepen. Ik hoef maar een paar passen te lopen. Haal m'n hand door z'n schone haar, til m op en leg m'n neus in z'n warme nekje en even voel ik me de gelukkigste vrouw. Wat is t toch oneerlijk verdeeld in de wereld.

Schrijver: Annette Hier, 29 december 2016


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.3 met 3 stemmen 63Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
T.U.I.G van der Riggel
Datum:
30 december 2016
Het is zeker oneerlijk verdeeld in de wereld. Maar blijf geloven in jezelf en in je prachtige schrijfstijl

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)