Inloggen
voeg je column toe

Columns

Trump

De gedachte dat Donald Trump na zijn inauguratie als President van Amerika tot bezinning zou komen en de brute vulgariteit van zijn campagne achter zich zou laten om het land en de wereld met verbindende retoriek gerust te stellen is whisfull thinking gebleken.
Hier staat een man die niets meer is dan wat we tot dusver van hem gezien hebben.

Een kort aangebonden macho, een snel gekrenkte en impulsieve narcist zonder enige kennis van het complexe ambt dat hij in de schoot geworpen kreeg na rampzalige inschattingsfouten van zijn tegenstandster die hem in absolute aantallen met drie miljoen stemmen meer versloeg.
Met de speech van vandaag gaf hij een voorproefje van alle elementen die zijn komende presidentschap zullen kenmerken. Oppervlakkigheid, rancune, eigendunk, isolationisme, vreemdelingenhaat.

Ik heb te doen met de massa die op Capital Hill voor hem scandeerde, al zijn protserige beloften zullen loos blijken. Dat weet hij maar vindt het genoeg er voorlopig mee weg te komen. Al die stemmers die geloven in een beter leven en zijn holle woorden indronken, zullen over een tijdje wreed ontwaken en hun vertrouwen in de politiek en de samenleving totaal verliezen.
Wie keek er niet dwars door de gebaartjes heen, de ingestudeerde intonatie, de oeverloze herhaling van dezelfde slogans, de vingertjes, de barse mimiek, de nare agressieve toon. Hier stond de standwerker, de marktkoopman, zijn dubieuze waar aan te prijzen en zich te overschreeuwen.
Gegeven de corrupte onervaren no no's waar hij zich mee omringt hoeven we ons over de geruststellende invloed van zijn hofhouding ook niet veel voor te stellen.
Trump is een boze kleuter, met een peilloos gat in zijn persoonlijkheid dat constant gedempt moet worden met bevestiging, succes, marmer, goud en glitter.
Maar wel een boze kleuter, achter het stuur van een tank en met zijn handjes aan de knoppen.

Alle speculaties over die andere Trump, die eenmaal op zijn troon gezeten rust en bedachtzaamheid zou ontwikkelen, kunnen bij het oud vuil. Die Trump is er niet.
WYSIWYG.
Een ijzingwekkend vooruitzicht.

Schrijver: Trawant, 21 januari 2017


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.2 met 13 stemmen 147Er zijn 5 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
22 januari 2017
Ik hoop maar dat Trump erin zal blijven slagen ieders verwachtingen, voorspellingen, imago's, vooroordelen, vastgeroeste ideeën, angsten, meningen, moraliteiten en opvattingen (die hebben gezorgd voor de huidige status quo) te logenstraffen. Verder ben ik benieuwd of hij, of hoe lang hij, uit de greep zal kunnen blijven van de machten die de publieke opinie manipuleren, de machten die met geweld en geld de verhoudingen in de wereld manipuleren, en de machten die achter de schermen van de wereld samenzweren om ons het beloofde land van 1984 te bezorgen..
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
21 januari 2017
Topcolumn, Trawant.

@vdRiggel: Laten we vooral niet oordelen, laten we vooral niets doen als we onrechtvaardigheid zien, als we discriminatie zien, racisme en seksisme, mishandeling en uitbuiting, laten we vooral niets doen. Want om iets tegen onrecht te doen, moet je eerst oordelen of het onrecht is. Dus moeten we oordelen.

"Niets in de wereld is gevaarlijker dan oprechte onwetendheid en gewetensvolle domheid."
- Martin Luther King Jr.

"Een volk dat voor tirannen zwicht,
zal meer dan lijf en goed verliezen,
dan dooft het licht."
- Hendrik Mattheus van Randwijk
Naam:
Jacob van Schaijk
Datum:
21 januari 2017
Het zegt natuurlijk niks, maar ik heb twee weken geleden gedroomd dat het met Trump gauw gebeurd zal. Nu maar hopen dat een droom voor een keertje geen bedrog zal blijken te zijn. Want dat hij tot inkeer zal komen lijkt inderdaad uitgesloten. Het griezeligste vind ik nog dat hij volgens "deskundigen" op de korte termijn successen zal boeken. Wat daarna komt zal naar verwachting minder fraai blijken. Is allemaal al eens vertoond!
Naam:
T.U.I.G van der Riggel
Datum:
21 januari 2017
Ik vind het wel geestig deze column plus reactie.Als ik heel eerlijk ben herken ik in de tekst datgene wat heer Trump ook vaak doet, namelijk; oordelen. Heb ik overigens geen problemen mee hoor maar het viel mij op
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
21 januari 2017
Deze sluwe charlatan en nietszeggende schreeuwlelijkerd moet inderdaad nodig in therapie, incluis al zijn aanhangers. Weet je nog dat hij Hillary in de gevangenis wilde zetten? Allemaal projectie. Psychopaten hebben namelijk geen enkel zelfinzicht en raaskallen maar wat. En dan die zesvoudige, religieuze poespas erbij, om je te bescheuren, zo'n doorzichtige huichelarij! Minkukels, die de naam van Jezus Christus voor hun machtszuchtige, egoïstische motieven gebruiken, de huidige Schriftgeleerden en Farizeeërs, waar Jezus zo'n enorme hekel aan had. Donald lijdt aan hoogmoedswaanzin. Hij denkt dat wat hij uitspreekt direct zal gebeuren. Bijvoorbeeld over drugs, benden en criminaliteit. Dat heet magisch denken en stamt inderdaad uit de kleutertijdperiode van de mens. Hij heeft zichzelf tot aardse godheid verheven, maar dat is je reinste fake, datgene wat hij steeds anderen verwijt. Als hij een godheid zou zijn, dan zeker een oorlogsgod, gezien zijn opzwepende retoriek, ziekelijke paranoia en vijandsdenkbeelden. Over dat laatste, dat is ook veel aanwezig in de dualistische religies/godsdiensten. Het ik ben wel okay - jij bent niet okay principe. In wezen is Trump niet de nieuwlichter, die hij zegt te zijn, maar een oerconservatieve pleitbezorger van de haatdragende religievisies, die nog steeds massaal in de omloop zijn. Hij predikt zwart-wit-denken en uitsluiting van anders-denkenden. Dát is de democratie op zijn kop. Hij is een wolf in schaapskleren en zelfs ik ben er een tijd ingetrapt, omdat hij zo vlijmscherp appelleert op sociaal onrecht en de onderdrukking van de vergetenen, wat deels wel waar is, maar hij heeft dat gebruikt voor zijn eigenbelang, namelijk de machtigste man op aarde te worden. Trump betekent vrij vertaald niets anders dan Troep. Het rijmwoord laat ik even achterwege. We zijn erin getrapt. Deze gewetenloze kwakzalver heeft ons smoesjes verkocht en een remedie, die is gebaseerd op louter placebo's.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)