Inloggen
voeg je column toe

Columns

Eerst het klimaat!

Ik heb nog nooit zo'n trieste president gezien, die veinst alsof hij een goede daad verricht, maar die in feite de gezondheid van de aarde bewust extra verziekt met zijn aangedikte handtekening en zijn zogenaamde humor. Deze griezeldombo uit zijn horrorrariteitenkabinet flikt het om de kolenmijnen weer te openen, zodat de CO2-uitstoot weer flink wordt verhoogd.

Bovendien houdt Donald Trump hardnekkig vast aan die stinkende rotolie, waar miljoenen mensen op vierwielers verslaafd aan zijn gemaakt. In Parijs is er afgesproken, dat er wereldwijd een fossiele brandstoffenstop moet komen, waar Barack Obama het mee eens was, maar Trump maakt alles kapot, wat Obama heeft opgebouwd. Hij kan alleen maar 'succes' creëren door zich tegen iets of iemand af te zetten, zonder daarbij over de ernstige gevolgen willen na te denken. Uit zichzelf iets positiefs bedenken en uitvoeren zie je de zakenman met een plank voor zijn kop (Boudewijn de Groot) niet doen. Tijdens de tekening belooft hij klaarblijkelijk een werkeloze mijnwerker, die naast hem staat, dat hij binnenkort weer aan het werk kan, maar weer aan het werk kunnen, is ondergeschikt aan wat dat werk met het klimaat doet en wat dat allemaal in de natuur en bij de dieren aanricht. Er zijn al duizenden dieren uitgestorven door de hebzucht van de mens en de schade, die de mens dagelijks wereldwijd aanricht, alsof dat de gewoonste zaak van de wereld zou zijn. Zoals Trump zijn er miljoenen mensen, die hun kop in het zand steken en het wereldklimaat blijven vervuilen.

Alles draait om de perceptie, het kader waarin wij naar de natuur, de wereld en de dingen kijken. Kunstvisies verschillen vaak ook vanuit persoonlijke ervaringen, insteken en bepaalde vooroordelen en emoties. Kortom, smaken verschillen, maar de milieuvervuiling is geen kwestie van smaakbeleving, maar wetenschappelijk aantoonbaar negatief beïnvloed door de uitstoot van giftige gassen van fabrieken en auto's.
Trump barst van de narcistische trekken en hij onderstreept zijn kortzichtigheid met een maatregel, die de leefbaarheid voor de komende generaties sterk verslechtert. De milieu-onvriendelijke boeman in kwestie woont en leeft in een artificiële weelde, waarin hij het contact met de natuur is kwijtgeraakt. Hij is een fossiel van het schrikbarende kapitalisme, dat de aardbol brutaal moorddadig vierkant en hebzuchtig heeft gemaakt. De gewetenloze en egoïstische cultuur verdringt het feit, dat er alom aan aardeverkrachting wordt gedaan. Toch hoeven we nog niet te wanhopen, want er zijn heel veel natuurorganisaties en wetenschappers, die zich blijven verzetten tegen de destructieve demonie van antikrachten jegens onze tijdelijke verblijfplaats.

De onvergeeflijke vergissingen van Trump zijn niet een zaak op zich, want hier in Nederland kunnen we er ook wat van. Daarmee doel ik op een soortgelijk verhaal inzake de gaswinning in mijn geboorteprovincie Groningen, waar de overheid zo lang mogelijk profijt van wil stelen. Bij economisch gewin geldt er bij bepaalde mensen geen humanistisch en milieuvriendelijk belang, omdat ze verslaafd zijn aan het kapitalistische geldgraaien. Opmerkelijk genoeg is de provincie Groningen van oudsher een socialistisch en communistische provincie en valt de diefstal van de overheid des te rauwer op het wankele dak. Alleen Jesse Klaver schijnt er een heikel punt van te maken in verband met de kabinetsformatie, maar die andere politici durven en/of willen geen standpunt innemen.

Het boegbeeld voor de Groningse gerechtigheid Freek de Jonge heeft veel slapende zelfgenoegzamen wakker geschud en ik heb geleerd dat het lichaam nooit liegt, de aarde geeft zelf al aan dat het genoeg is uitgezogen en dat de grens grotendeels is bereikt. De sneltreinvaart van de industrialisatie heeft de leefbaarheid op aarde in no-time verpest.

Ik voel me wel schuldig jegens al die diersoorten, die er door ons winstbejag het onderspit hebben gedolven. Besef dat wel hé, door onze misdadige behandeling van de aarde zijn er al duizenden diersoorten voorgoed verdwenen. Ik word er blij van als ik een elektrische auto of scooter zie. Je wilt niet weten hoeveel supermarktvlees er dagelijks zinloos wordt weggegooid. De meeste mensen zijn op hol geslagen, gestresst en hoteldebotel. De wereld is een open inrichting, waar de grootste gekken aan de touwtjes trekken. We staan bovenaan de voedselketen, maar het is de vraag of dat klimatologisch gezien wel zo verstandig is.

Gaia staat te trillen op haar benen en als we met zijn allen zo onverantwoordelijk doorgaan, dan eten we de grond onder onze voeten weg en dat ook nog afgezien van het walgelijke feit, dat we met oorlogstuig en megamassavernietigingswapens nog meer destructie veroorzaken en kunnen veroorzaken. Jean-Paul Sartre zegt 'De ander is de hel!'. Ik kan me heel goed voorstellen dat Moeder Aarde dat over de parasitaire mensheid denkt. Gelukkig is de wijze staat Californië een lichtpunt in de duisternis, die Trump over ons uitstort. Hij wilde Hillary Clinton in de gevangenis stoppen. Je snapt wel wat ik wil.

Schrijver: Joanan Rutgers, 31 maart 2017


Geplaatst in de categorie: natuur

4.0 met 4 stemmen 1.874Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)