Inloggen
voeg je column toe

Columns

Paasreceptie met uitslag

Geen meubelboulevard en geen eieren zoeken, neen, ik stond met Pasen op twee recepties. Eerst was daar een gedenkwaardige ontvangst op de Noord-Koreaanse ambassade. In Noord-Korea vieren ze geen Pasen maar het 105-jarig feest van de Speelse Kapsels. Immers, 105 jaar geleden werd massamoordenaar Kim Il-sung, de stichter van de latere heilstaat Noord-Korea, geboren.

De genodigden kregen een glas wijn aangeboden en op een ambassadebreed tv-scherm zagen we parades van de Noord-Koreaanse strijdkrachten. Dat is een feest van rare loopjes. Anders dan vroeger de Duitsers en thans de Russen, die stram met gestrekte knieën marcheren, lijken de Noord-Koreanen te exerceren op kinderkopjes in het wegdek. Na iedere pas volgt er een hupje alsof er een springkikker in hun onderbroek zit. Links-hupje-rechts en links-hupje-rechts en… Of is er door de Partij een metalen spiraalveer in het kruis van hun broek genaaid?

Ik werd daana verwacht op de Turkse ambassade, maar woonde eerst beleefdheidshalve nog de speech van de Noord-Koreaanse ambassadeur bij. Daarin richtte hij zich vriendelijk tot Nederland met een speciaal dankwoord voor de firma Urenco uit Almelo, die een paar decennia geleden de geheime kennis van het ultracentrifugeren uit handen gaf. Via een omweg kreeg Noord-Korea zo de beschikking over Nederlandse kennis en techniek om fantastische atoombommen te maken. De overleden paus Johannes Paulus II zou hebben gespeecht: “Bedaank’ Niederland vor die mojje bommen...” Dit gênante onderwerp heeft de neiging in ons collectieve geheugen weg te zakken.

Vervolgens heb ik op hun ambassade met mijn Turkse vrienden de schrale overwinning van presi-dement Erdogan gevierd. Indien alle zwijgers hun mond hadden durven opentrekken zou de uitslag geheel anders zijn geweest. Ook op deze receptie een wandvullend televisiescherm. Enkele tv-beelden gaven inzicht in de diep-filosofische Turkse geest. Een wijs man, geïnterviewd op straat in Ankara, vroeg zich af waarom de mensen in Europa zich zo druk maakten over het stemgedrag van de inwoners van Turkije. En sterker nog: zich druk maakten over de voorkeur van 51% voor "ja". Overigens stemde in Nederland zelfs 71% van “onze Turken” voor "ja", waarbij aangetekend dat 49% (de zwijgende grote minderheid) niet gestemd heeft!

Wat een rare tic toch om onze westerse normen en waarden anderen op te leggen. We maken onszelf wijs, dat wij de Turken gelukkiger maken door hen af te pakken wat ze juist zo graag willen: een krachtig eenmansbestuur. De geschiedenis heeft geleerd, dat door ons opgedrongen ideeën over volksinspraak – na het vertrek van van dictators – tot chaos leidden. Dit andere volk met andere gewoonten krijgt de presi-dement, die het verdient. De simpele plattelandsbewoners in Anatolië, die nauwelijks kunnen lezen en schrijven, zitten niet te wachten op zoiets ingewikkelds als besturen, inspraak, overleg en procedures… Ze willen één sterke man, die zegt wat je moet doen.

In historisch perspectief is dat te verklaren. Het ingestorte Ottomaanse Rijk heeft ruim 600 jaar grote bloei gekend zonder een spatje democratie. Heel Noord-Afrika, Arabië, het Midden Oosten en Zuidoost Europa inclusief de Balkan waren Turks. Het wonderlijke is dat in al deze gebieden – na het omverwerpen van het Turkse bewind (aan het einde van de Eerste Wereldoorlog) – de democratie vrijwel nergens goed is aangeslagen.

Nadat ze van Turkije onafhankelijk waren geworden, bleven in die landen hun eigen nieuwe leiders ook met de knoet zwaaien. Zo was men het gewend, dat werkte. Ook na zeshonderdenzoveel jaar. En in het heden?

Nederlandse schamperende politici tonen zich voor de tv-camera's begaan met de Turken. Maar probeer het als eenvoudige schaapherder in het mooie Cappadocië (Zuidoost Turkije), als kelner bijklussend in de vakanties, maar eens te begrijpen… die rare democratie. Voor ons is het niet aantrekkelijk, maar een hele rits tirannen en dictators zorgde in die regio’s (Midden Oosten) steeds voor stabiliteit. De manier waarop vinden wij afschuwelijk, maar we hebben een westerse bril op.

Welbeschouwd is de nieuwe situatie een win-win situatie. De Nederlandse Turken hebben hun sterke man. En die andere plus: de overgrote meerderheid (meer dan 60%) van de Europeanen staat niet te springen om Turkije in de EU te krijgen. Door deze uitslag worden beide kampen op hun wenken bediend. Erdogan heeft het goed voor elkaar. Van zijn lang-zal-ze-leven komt er geen vrij personenverkeer tussen Turkije en Europa, laat staan dat Turkije in de Europese Unie komt. Naar de praktijk vertaald: tot in lengte van dagen moeten Turkse Turken telkens opnieuw visa aanvragen, lang wachten en zich verbijten als ze naar hun in Europa wonende familie willen. Een langdurig verblijf in Nederland, überhaupt in Europa, zit er niet in. En als toetje wacht hen bij thuiskomst voor van alles en nog wat eventueel de doodstraf. Tja, weet waar je voor hebt gekozen!

Wie in Europa ligt er nu wakker van de uitslag van dat referendum? De enigen die daar last van hebben zijn - in ons land - de Nederlandse Turken zelf. Meermalen hoorde ik hen op de tv zwijmelen over "mijn land" en "mijn president". Alsjeblieft jongens, jullie hebben je zin. Wrang wordt het als ze binnenkort klagen over barrières. Geen lidmaatschap van de EU betekent allerlei beperkingen. De ironie van het noodlot wil, dat daarover klagen in dit land mag, terwijl je in “mijn land” door “mijn president” de gevangenis in wordt geflikkerd als je kritiek durft te spuien.

Binnenkort is er een debat in de Tweede Kamer over dat referendum. Benieuwd wat we uit het speelhoekje van Partij Denk gaan horen. Die meneer op straat in Ankara heeft gelijk: "Wáárom maken wij ons druk"? En anders beklemtoond: "Wáár maken we ons druk óm"?

Een door niemand genoemd doemscenario is dit: stel dat Erdogan in dat nieuwe stelsel overlijdt of alleen maar langdurig ziek wordt. Bijvoorbeeld doordat zijn vroegtijdige dementie doorzet... Nu de presidentiële macht zo is vergroot, moet je met ingehouden adem afwachten of er geen rare Pipo (zoals bij de Noord-Koreaanse familie Kim) hem opvolgt

Dit is nou een uitslag die mij jeuk bezorgt.

Schrijver: harrem, 19 april 2017


Geplaatst in de categorie: politiek

3.8 met 4 stemmen 95Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
21 april 2017
Volgens mij is almacht alleen voorbehouden aan de Godin/God, die ons geschapen heeft. Titanengedrag van waanzieke, destructieve, rampzalige, egoïstische, hoogst krankzinnige dictators fnuikt/vermoordt alle positieve levenswetten tot op het bot. Heerlijk, deze eyeopener!...
Naam:
Ton Hettema
Datum:
20 april 2017
fijnzinnige analyse, harrem, degelijk uitgewerkt en onderbouwd; het heil of het onheil van deze Turkse verdwijntruc (dmv een democratisch proces de democratie wegstemmen) zal spoedig in al haar onzalige glorie merkbaar worden, zowel in dat land als in de rest van Europa.
mijn complimenten voor je koele beschouwing die recht doet aan het zelfbeschikkingsrecht door iedereen de wrange consequenties te gunnen van z'n daden.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)