Inloggen
voeg je column toe

Columns

Marie word wijzer!

Woemi wijst me erop. Sociaal wetenschapper Linda Duits voorspelt de derde feministische golf. Mooi, dat deed ik een aantal jaren geleden al. Gretig grijp ik naar het artikel. Gelijk hebben en krijgen is nog altijd een weinig vrouwelijk trekje aan mijn karakter.

Maar al lezend stelt het verhaal me toch een beetje teleur. Linda voorspelt eigenlijk niet veel nieuws. Oude wijn in nieuwe tuinbroeken. Tegen seksueel geweld, wie niet, tegen Hollywoodfilms waarin de vrouw hijgend en gillend klaarkomt zonder clitoraal bevredigd te worden, tegen het minderwaardige werk achter de kassa bij AppieHappie en tegen de kapster in de Alblasserwaard.

Nee, waar wij mannen zich altijd op hebben voorgestaan is goed en begerenswaardig. Directeur worden van de zaak, zodat we zelf eens lekker kunnen graaien. President van het land zodat we ook eens met bommen kunnen gooien of goed, iets minder spectaculair misschien, onze eigen wielerronde fietsen. Voor dat laatste ben ik zeker. Vrouwenbenen blijven aantrekkelijker dan die van mannen, ook al zijn ze netjes geschoren.
Ook Woemi proeft het ongetwijfeld onbedoelde dedain waarmee Linda zich uitlaat over de bezigheden van haar soortgenoten in de lagere klasse. Daar is nooit het beste uitgehaald, die zijn nooit verder gekomen dan VMBO-t en zijn afgehaakt zodra er kinderen kwamen.

Afgehaakt? Ik heb geen kinderen. Helaas voor mij, gelukkig misschien voor u. Maar het lijkt me in deze woelige tijden geen sinecure. Stuurt u ze naar een zwarte school, komt er natuurlijk nooit het beste in ze bovendrijven, worden ze maar caissière of verzorgende IG. Stuurt u ze naar een witte? Dan werkt u mee aan verder segregatie van het land, sluit u ze af van die bangmakende andere culturen die inmiddels ook tot ons Nederland zijn gaan horen. Als u het beste wil voor zichzelf kan een ander wel met iets minder toe toch?
De totale onderschatting van taken die traditioneel door vrouwen worden uitgevoerd blijft me verbazen. Zijn het niet vooral onze moeders en onze juffen in het basisonderwijs die ons normen en waarden hebben meegegeven, die zorg dragen voor gezin en veiligheid, die onze poepluiers verschoond hebben, die, als het helaas dan toch fout is gelopen, op ons wachten aan de poort van de gevangenis?
Een niet goed schoongemaakte operatiekamer kan net zo goed de dood van een patiënt tot gevolg hebben als een fout van de chirurg. Die overigens ook steeds vaker vrouw is, maar dat terzijde.

Marie wordt wijzer. De naam van de campagne waarmee ons vroeger werd wijsgemaakt dat wiskunde is beter dan taal. Dat chirurg zijn beter is dan schoonmaker. Dat opvoeden van kinderen tot volwassen redelijke wereldburgers maar van secundair belang is.
Waar blijft die door mij zo gehoopte derde feministische golf nu echt? Wanneer komt het nu tot een echte Umwertung aller Werte?

Ja, ik ben het met Linda eens. De wereld is onrechtvaardig ingedeeld. Er zijn minder vrouwen dan mannen in hoge functies, en het is goed dat we daar wat aan proberen te doen. Maar er zitten ook verhoudingsgewijs veel meer blanken dan allochtonen in de functies, en wat willen we daar aan gaan doen? Als we willen voorkomen dat onze samenleving uiteenvalt lijkt dat een veel serieuzer probleem. En daarbij blijf ik toch hopen op de inzet van vrouwen.

Hilde, een collega van mij zag het al in de Derde Wereld. Wij mannen hangen maar wat verveeld onder de klapperboom, hoppen van vrouw naar vrouw en gaan onder aan drank en drugs. Het zijn de vrouwen die de samenleving dragen en schragen, die microkredietwaardig zijn en voorkomen dat de hele boel definitief naar de klote gaat.
Laat die wiskunde maar over aan Stephen Hawking en kompanen, daar hoeven we allemaal toch geen weet van te hebben. Stel je voor dat we allemaal een atoombom op onze keukentafel konden fabriceren.
Daar wordt de wereld natuurlijk niet beter van. Maar elkaar taal leren spreken, elkaars manieren leren verstaan? Van ons mannen verwacht ik niet veel.

Marie word wijzer!

Schrijver: jorrit3, 22 april 2017


Geplaatst in de categorie: vrouwen

4.3 met 7 stemmen 134Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
22 april 2017
Ver voor het massale geloof in een oorlogszuchtige, aardevernietigende God geloofde de mensheid in een vredelievende, vruchtbare, aardeminnende Godin. Eeuwen en eeuwen langer.
De levenbarende vrouwen moeten wat mij betreft wereldwijd weer aan de macht, willen we deze noodlijdende planeet nog redden.
De mannelijke krachten verkrachten de heilige aardbol. Denk o.a. aan IS, Trump, Erdogan, Assad, Jong-un en Poetin. Allemaal voorbeelden van geesteszieke figuren, die via hun gefrustreerde slurven zichzelf afreageren op onschuldige mensenmassa's.
Om de planeet aarde te redden zou ik wijze vrouwen op hen willen afvuren, maar zouden die hun verziekte breinen kunnen veranderen, dat is de grote vraag. Eerlijk gezegd ben ik bang van niet en juist daarom ben ik voor de macht aan de wijze vrouwen op deze aardkloot!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)