Inloggen
voeg je column toe

Columns

Ouderlijk geluk

Soms is ouderlijk geluk een beetje misselijkmakend als je niet zelf in dat wereldje zit. ‘Weet je wat ik ga eten David? Komkommer!’ Gebracht met een enthousiasme alsof de loterij was gewonnen. Ik lag vorige week op het strand bij Katwijk een boek te lezen. Toen het nog net kon qua strandweer. Davidje, een meter of 6 verderop, was een baby van een maand of zes. Dus de boodschap dat zijn moeder een komkommer ging eten vond hij niet zo interessant.

Ik vond mijn boek wel interessant, maar besloot het jonge stel met baby David schaamteloos af te luisteren. Gewoon even checken of ik als kindloos persoon nog iets mis vanuit dat wereldje. Dat viel voor mijn gevoel in eerste instantie reuze mee als ik op dit stel moest afgaan. Er werd voornamelijk via de baby gecommuniceerd. ‘Ooh, ga je even met papa naar het water?’ En toen papa een paar minuten later terug was, werd David overhandigd. ‘Dan ga je nu even met mama naar het water. Mama wil het water ook zien!’ Ik hield me in om te roepen dat ze best alledrie even naar de zee kunnen lopen. Ik denk dat de kinderwagen beschermd moest worden.

Het regende over en weer papa dit en mama dat. Ik denk dat ze drie kwartier naast me hebben gezeten, maar niet 1 keer werd een echte naam uitgesproken. Alsof ze officieel hun namen hadden later veranderen in Papa en Mama. Ter compensatie werd de naam van de baby wel hééééééél véééééél genoemd. ‘Hee David, kijk eens?!’ ‘Joehoe, Davidje!’ ‘Ooh, heb jij een mooi mutsje op David!’
Je kan je voorstellen dat als je ernaast zit en rustig je boek wil lezen, je langzaam doordraait met hun ‘Davidje!’ De emmer langzaam laten vollopen met papa’s, mama’s en Davidjes totdat je overloopt en je niet langer kunt inhouden. ‘En nou oprotten met die baby!!’ Maar nee, ondanks het gemiep van het stel vond ik het eigenlijk wel oke.

Onze maatschappij is er één van Meer, Beter, Nu. Uitstralen dat je volkomen gelukkig bent, terwijl je aan je baby vertelt dat je een komkommer gaat eten, is dan zo gek nog niet toch. En alleen bij baby’s wordt slecht nieuws zo enthousiast gebracht. ‘David heeft zijn broek volgepoept!’ Als je die zin uitspreekt op dezelfde toon als ‘Ik ga nog een lekker biertje bestellen!’, blijf dan vooral nog maar even genieten van je rol als papa en mama.

Schrijver: Nico Vinkenman, 11 september 2017


Geplaatst in de categorie: ouders

3.8 met 6 stemmen 129Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Jacob van Schaijk
Datum:
11 september 2017
Vind ik heel leuk. Beeldend geschreven.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)