Inloggen
voeg je column toe

Columns

Geen hond!

De scholen zijn weer begonnen. En daarmee ook het jaarlijkse geouwehoer over onderwijs. In het AD stond een artikel over een Tilburgse school. Bij de lunch mochten de kinderen voortaan alleen water drinken. Zoetige dranken en spijzen zouden worden afgenomen. Een vader reageerde furieus. “Mijn zoon kwam huilend thuis, want hij lust geen water”, liet hij weten. “Waar bemoeit de school zich mee? Water is voor de hond en niet voor ons Jantje!”
Ik heb maar één conclusie. Jantje hoort niet op die school thuis. Hij kan nog geeneens water drinken! Jantje moet naar huis om dat eens goed te oefenen. Andere Jantjes hebben weer moeite met tanden poetsen, handenwassen, even je snater dichthouden, luisteren, blijven zitten tot iedereen klaar is met eten en respectvol omgaan met anderen en spullen van anderen. Wat die Jantjes en Marietjes missen? Rust, Reinheid, Regelmaat en Respect. Zaken die vooral thuis aangeleerd moeten worden. De vader van Jantje vindt dit ook ,………..maar dan voor de hond.
Ouders en overheid hebben in de loop van de jaren veel opvoedingstaken op het bordje van de school gelegd. De school heeft dat laten gebeuren. Geen wonder dat de werkdruk nu zo hoog is opgelopen. Naar huis sturen, om daar aan de opvoeding te werken te rigoreus? Het werkt wel! “Kom Jantje drink verdomme dat water op! Pappie en mammie moeten gaan werken. Centjes verdienen voor de hypotheek!” Na twee dagen, staat gegarandeerd een opgeluchte moeder op school.“Toe Janneman, laat eens even aan de meester zien hoe snel jij dit glas water weg kunt klokken!”
Onderwijs bestaat uit vaardigheden als lezen, taal, schrijven, rekenen, aardrijkskunde, geschiedenis, natuurkunde enz. De maatschappij heeft niets aan mensen die heel goed hun billen kunnen poetsen,…… maar niet kunnen lezen. Zelfs niet aan mensen die water kunnen drinken,…… maar niet kunnen rekenen.
De onvrede binnen het onderwijs is groot. Jarenlang waren leerkrachten ‘ het kind van de rekening’ bij bezuinigingen. Geen wonder dat ze nu krachtig aan de bel trekken. Er moet een grote inhaalslag gemaakt worden door ouders en overheid. Dat gaat 1,4 miljard kosten. Doen die enthousiaste leerkrachten dat wel weer gratis en voor niks?
Geen hond die dàt nog gelooft!

Schrijver: Jac Babin, 22 september 2017


Geplaatst in de categorie: school

4.0 met 2 stemmen 108Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)