Inloggen
voeg je column toe

Columns

ROMMEL DE BOMMEL RINKELDEKINKEL

Het regent nogal veel, tegelijkertijd schijnt de zon en zijn er vaker regenbogen te zien. Nog even en Sint Nicolaas is er weer. Wat zou er met de regenboogpieten zijn gebeurd?Ze lijken als sneeuw voor de zon te zijn verdwenen en iedereen kijkt uit naar de kleur die de trouwe knechten anno 2017 zullen hebben. In elk geval in Amsterdam; Spaanse edellieden met roetvegen. Je zou eigenlijk kruitsporen op hun gezichten verwachten. Het waren namelijk geen lieverdjes. Denk aan het Bloedbad van Zutphen en De Spaanse Furie in Mechelen en Antwerpen in de 16e eeuw.

In ons kikkerlandje zijn er voor- en tegenstanders van zwarte Pieten. Als je genoeg empathie in je hebt, kun je de tegenstanders wel aanvoelen. In hun genen dragen zij de geschiedenis van hun voorouders mee, die van slavernij en uitbuiting, maar dat doen tegelijkertijd ook de voorstanders. Iedereen wordt bepaald door de tijd en omgeving waarin hij ter wereld kwam.

De Nederlander heeft alweer zakken zout gereed staan, niet voor stoute kinderen, zoals vroeger, niet tegen vorst en sneeuw, maar om op elke slak te leggen die hij bespeurt. Ook heeft hij over het algemeen lange, gevoelige tenen, waarop je al snel trapt met alle gevolgen van dien.
Er is nog iets waaraan hij zich stoot. Dat zijn de standbeelden van grote mannen en vrouwen die het ooit hebben verdiend in brons gegoten te worden of uit steen te zijn gehouwen. Geschiedenis is belangrijk, maar kan ook een vertekend beeld geven. Dat gebeurt overal ter wereld wel. Geschiedenis kan worden herschreven. Er worden dingen weggelaten en er worden dingen bij verzonnen. Het kan mooier gemaakt worden dan het in werkelijkheid was.
Denk aan de gebeurtenissen in Nederlands Indië, de wreedheden uit die tijd van de politionele acties van Holland zijn lang verzwegen, maar het kan altijd erger en vooral jonge kinderen nemen voor waar aan wat hun leraar vertelt.

Nog iets waar men zich in Nederland aan ergert zijn de vele straten, pleinen en parken die vernoemd zijn naar ‘foute’ helden en heldinnen. Een verklarend bordje tekst dat ook op de minder leuke kanten van de bejubelde wijst, zou volgens velen een oplossing zijn, maar is dat reëel? Het zou een project worden waar misschien geen eind aan komt. Niet zolang de mens niet erkent dat iedereen wel een engeltje en een duiveltje in zich heeft.
Misschien moet elke Nederlander wel een document bij zich hebben waarin zijn eigen foute keuzes en minder prettige kanten staan vermeld, maar misschien zijn we daar al aanbeland.
Onze leefstijl wordt al in de gaten gehouden en ook daarover geeft iedere inwoner van de Lage landen maar wat graag zijn mening. Wat is de rol van Google, wat die van de overheid?
We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, wonen te dicht op elkaar en dat geeft irritaties aangaande de territoriumdrift die we nog altijd in ons hebben. Zo edel is de mens niet vergeleken met het dier. Hij staat zelfs nog erg dichtbij de dieren. Veel dichterbij dan hij wil toegeven.

Wat niet vergeten mag worden vergeten is dat de mens zich nu eenmaal in een wereld vol tegenstellingen staande moet zien te houden. De Gulden Middenweg moet zien te bewandelen. Dat is zijn lot. Zonder dag geen nacht. Zonder innerlijke strijd of erger nog oorlog, geen vrede. Zonder zwart geen wit.Vijf december nadert. Vijfentwintig december zal komen. Dus trek uw beste tabberd aan en oefen het: ‘fast away the old year passes Fa la la la la la la la la’ (Deck the halls). ‘Muziek is een taal die iedereen verstaat,’ zei een inwoner van Mosul op de zender Canvas tegen een Vlaming die muziekinstrumenten kwam brengen.

Schrijver: Anneke Haasnoot, 13 nov. 2017


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3,5 met 4 stemmen 634Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Karel Jong
Datum:
13 nov. 2017
Aardige beschrijving van actuele ongenoegens en weerbarstigheden.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
13 nov. 2017
Je voegt extra verwarring toe aan de huidige, superonzekere tijden, maar als een gelovige in de chaostheorie weet ik dat het goed zal komen. Die Zwarte Pieten discussie is natuurlijk je reinste kolder en decadent gejeremieer. Je hebt gelijk, de mens is een mislukt roofdier, die zelfs de aardse overlevingskansen kolossaal bedreigt. Laten we kerst dit jaar maar overslaan.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)