Inloggen
voeg je column toe

Columns

Kelder bij Jinek

Nadat we eerst de gebruikelijk pauze hebben gehad wegens de dagen rondom kerst en nieuwjaar, heeft Jinek het stokje van Pauw weer overgenomen. Ik mag graag kijken naar beide programma's en qua presentatie doet Jinek voor Pauw niet meer onder. Ze heeft wat mij betreft dan ook terecht deze week de prijs gekregen voor omroepvrouw van het jaar. Toch hoop ik dat ze nu niet minder scherp wordt, want dan zijn de mensen die prijs snel weer vergeten. En vanavond, met Jort Kelder in haar programma, leek het daar wel op.

Over het algemeen vind ik de figuur van Jort Kelder op tv wel te pruimen. In die zin dat ik wel naar hem en zijn bekakte praat kan luisteren zonder al teveel weerzin. Hij is nu eenmaal wie hij is, en iedereen weet ook dat hij dikke vriendjes met Rutte is, dus weten we ook dat we rechtse praat kunnen verwachten. Dat is over het algemeen praat waar ik het niet mee eens ben, met name als het gaat over hoe het geld verdeeld dient te worden en hoe de zorg voor mens, dier en milieu dient te worden ingericht.

Er is voor mij één onderwerp dat ik niet meer kan linken aan links of rechts of welke politieke partij of stroming dan ook, en dat is het onderwerp seksueel geweld. Vrouwenemancipatie is voornamelijk door linkse groeperingen op gang gebracht, en de klein rechtse politieke partij SGP worstelt daar inderdaad nog steeds mee. Maar anno 2018 mag seksueel geweld jegens vrouwen, of kinderen of mannen, geen onderwerp meer zijn waar nog enig verschil in opvatting over kan bestaan. Iedereen wéét immers dat je een ander mens niet hoort te verkrachten. Dáár zijn we het allemaal over eens. Toch?

Blijkbaar toch niet. Jort Kelder krijgt het voor elkaar in een radio programma afgelopen week de uitspraak te doen dat hij vele vrouwen kent die graag door hem verkracht willen worden. U leest het goed. Hij denkt dat vrouwen graag door hem verkracht worden. Nee, dit is geen grap. Hij meende dat echt. Door de vele reacties op zijn uitlating, zwakt hij het later af. Hij had het 'onhandig' verwoord. Bij Jinek legt hij uit dat hij 'alleen maar' bedoeld had dat vrouwen graag door hem 'overmeesterd' willen worden.

Ik schrik oprecht van de wijze waarop Kelder met zijn uitspraken bij Jinek wegkomt. Eva stelt hem nauwelijks een kritische vraag en steunt hem eerder poeslief in alles wat hij ter tafel brengt. De dappere Cat Smits, actrice, die hem wel van repliek dient, krijgt nota bene een opmerking naar haar hoofd van Kelder dat ze 'humorloos' zou zijn. Ik ben verbijsterd.

Wat ik voor mijn neus zie gebeuren in een programma anno 2018 is alsof we de klok vijftig jaar in de tijd terugzetten. Een vrouw die voor zichzelf en andere vrouwen opkomt als humorloos wegzetten, en de andere vrouw aan tafel, de gastvrouw nota bene, die op geen enkele manier haar steunt. Foei toch, Eva, je had Cat wel eens wat meer ruimte kunnen geven in de discussie, in plaats van Jort steeds maar weer op zijn zelfgeproduceerde voetstuk te zetten - of zat hij comfortabel op het door jou voor hem neegezette voetstuk?

Jort vind blijkbaar niet dat hij excuses hoeft te maken voor zijn uitspraak. Ik kan werkelijk niet geloven dat een volwassen man met enige intelligentie niet snapt dat hij het woord 'verkrachting' niet kan gebruiken in combinatie met de woorden 'een vrouw wil dat'. Verkrachting, meneer Kelder, is een strafbaar feit, en betekent per definitie dat een vrouw het NIET gewild heeft. Maar hij bedoelde dus eigenlijk 'overmeesterd'. Als dat inderdaad was wat hij bedoelde, dan hoort hij alsnog zijn excuses te maken over het gebruik van het woord verkrachting in deze context, excuses aan alle vrouwen die ooit in hun leven verkracht zijn. En dat zijn er helaas miljoenen... (1 op de 3 vrouwen wereldwijd, reken maar uit... )

Blijft over het woord 'overmeesterd'. Volgens 'vrouwenkenner' Kelder 'willen vrouwen dat'. Het zou blijken uit onderzoek waarbij het in de top vier van favoriete fantasietjes van vrouwen staat, aldus Kelder. Ik zal de heer Kelder even uitleggen wat vrouwen werkelijk willen. Daar ben ik redelijk van op de hoogte, gezien het feit dat ik zelf vrouw ben.

Beste meneer Kelder,

Vrouwen willen allemaal iets anders. (Schrik!) Ja, daar schrikt u van, ik begrijp het. U vindt het gemakkelijker als vrouwen allemaal hetzelfde willen. Dus scheert u ze voor het gemak allemaal over één kam. Maar daar gaat u de mist in. Sommige vrouwen, meneer Kelder, zullen het best leuk vinden om te spelen dat ze door u overmeesterd willen worden. Maar ik raad u aan om van te voren even te checken of de betreffende vrouw dat inderdaad wel wil. Er zijn namelijk ook vrouwen die dat helemaal niet willen. Vrouwen die zachtjes verleid willen worden, of die u zachtjes willen verleiden. En er zijn zelfs vrouwen die het leuk vinden om te spelen dat ze u overmeesteren, meneer Kelder. (Schrik!) Ja, die zijn er ook! En er zijn zelfs vrouwen die helemaal niet in u geïnteresseerd zijn, meneer Kelder. (Verbijsterende schrik!) U mag de schrijfster van deze column daartoe rekenen. Wat zegt u? Nee, ik ben niet lesbisch, meneer Kelder.

En nu maar hopen dat Jort zichzelf de volgende keer niet weer gigantisch voor schut zet als hij weer bij Jinek zit. En in hemelsnaam, Eva, geef hem de volgende keer een schop als hij het toch doet!

---

Illustratie: Cat Smits bij Jinek.

Schrijver: Gabriëla Mommers, 11 januari 2018


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 5 stemmen 168Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)