Inloggen
voeg je column toe

Columns

Rood Plein, rood potlood

Houdt een rood potlood op zak, mensen. Zodat u niet voor verrassingen komt te staan op woensdag 21 maart aanstaande. De rijksmagazijnen worden extra bewaakt, maar niemand garandeert dat u straks handmatig het cirkeltje van uw voorkeur kunt inkleuren. Er lopen in een Moskou’s universiteitsfiliaal jongelui rond die proberen om alle Nederlandse verkiezingsbenodigdheden te saboteren. Daarna is het voor ‘Hacking Bears Russia’ en ‘Bulk Data International’ een makkie om democratische besluitvorming te dwarsbomen.
Het pr-offensiefje van de AIVD, onze ijverige statelijke actor, had averechts effect. Wie met Rob Bertholée kaatst kan de bal verwachten en wie met Bertholée’s pek omgaat wordt er mee besmeurd. In hun fort analyseren AIVD-ers het geflirt van hun baas met Twan Huys: volgende keer toch maar Sven Kockelmann inseinen?
Op zolder vond ik het complete palet van kleurpotloden van Caran d’Ache terug. De zwierige letters maakten indruk, in mijn jeugd. Nu vrezen we duistere interventies door statelijke actoren. Voor doorsnee-Amerikanen zijn CIA, FBI en Pentagon enge woorden. Sinds de ‘Modderkolk’-primeur staan wij te boek als James Bond-types-op-klompen die vanuit Aptroot-City kunnen zien welke criminele hacker een Kremlin-wc gebruikt. Buitendienstgeneraal Rob blijft in de plooi, maar is er niet gerust op. Ambtsberichten, lastgevingen, protocollen, systemen, allemaal zaken waarachter hij, Dick Schoof en Ankie-het-defensie-keffertje zich verschuilen. Het is niet niks, verantwoordelijk zijn voor dijken, sluizen en vaartuigen.
Geen makkelijker land om schade aan te richten dan Nederland. Caran d’Ache-burgerplicht? Alle kwaliteiten zijn leverbaar. Zonder simpel rood is de gang naar het stemhokje zinloos.

Schrijver: Ton Mantoua, 31 januari 2018


Geplaatst in de categorie: politiek

4.0 met 3 stemmen 96Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)