Inloggen
voeg je column toe

Columns

Krompraat

Tafeltennis blijft last houden van lange tenen. Komen ze een keer in het nieuws, is het weer niet goed. Ditmaal richt de boosheid zich op het keurige Nieuwsuur. In een terugblikje op de NK zegt de commentaarstem dat drie Chinese dames ons vrouwentafeltennis in handen hebben. Het wemelt van de gemanipuleerde landenteams en bij het wereldkampioenschap in Zweden wordt thans een tegenmaatregel overwogen: het Chinese volkslied afspelen, mochten Jiao, Jie & Shuo in naam van Oranje eremetaal verwerven...
Na dubieuze ‘afmeldingen en verhinderingen’ richtte de NK-blik zich op nieuwelingetje Shuo-Han Men. In Zwolle moest ze twee keer opnieuw geplaatst en ingeloot worden; talent van eigen fabrikaat Kim Vermaas miste de finale maar net. Daardoor zagen we een dochter-moeder-eindstrijd, de 18-jarige Shuo-Han Men versus de 37-jarige ex-Roemeense Ana Gogorita. Waarom bedanken zoveel kanshebstertjes voor nationale kampioenschappen, het sportieve hoogtepunt van het seizoen, speeldata maanden tevoren bekend? Moe-ziek-zwak-misselijk, teveel wedstrijden, teveel verplichtingen, blessures, teveel verplaatsingen, zware trainingen achter de rug, belangrijke kwalificaties voor de boeg. Je laat je NK dus barsten?
De winnares van de damesfinale, Shuo-Han Men, zwierf vijf jaar geleden onder schandelijke omstandigheden door dit vernederland, in permanente wachtstand bij de instanties, een alleenstaand minderjarig asielantje, met haar bezittingen in een sporttas. Haar ouders waren geslachtofferd door stugge ambtenarij. De gewenningstijd bracht ze door in pingpongpensionaat Vlieg. Daarna werd ze alsnog binnengelaten bij opleidingstrainingsschema’s van Papendal.
De zetbazen Paul Haldan en Li Jiao deden hun zegje, voor Nieuwsuur-camera en Nieuwsuur-microfoon. Maar wat krom is, kan onmogelijk recht worden gezet.

Schrijver: Ton Mantoua, 24 mrt. 2018


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4,0 met 1 stemmen 69Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)