Inloggen
voeg je column toe

Columns

Luxeprobleem genaamd massatoerisme

“Ik kom hier voor mijn rust!” Een paar jaar geleden kon je dat argument nog prima gebruiken als je op vakantie last had van lawaaierige toeristen. Maar nu niet meer. “Dan had je thuis moeten blijven!” is tegenwoordig een prima antwoord. Voor veel mensen in de westerse wereld en ook daarbuiten zijn echte financiële problemen iets uit het verleden. Via wetten en verzekeringen zijn we ingedekt van de wieg tot de doodskist. En houden we nog genoeg geld over om uit te geven aan plezierige zaken. Een groot huis, 2 auto’s, een motor en een bootje verder, is het geld vaak nog steeds niet op.

Gelukkig hebben we ook genoeg vrije tijd tegenwoordig. Dus begin van het jaar op skivakantie, in mei een week naar de zon, in de zomervakantie drie weken naar een ander continent en in het najaar nog een leuk stedentripje. New York of een ander fantastisch klinkend oord. En daar begint ons luxeprobleem genaamd massatoerisme. Want het aantal fantastisch klinkende oorden is beperkt. De stadsmuren van Rome hielden eeuwenlang hordes barbaren tegen. Tegenwoordig heeft de stad zich bewapend met toegangspoortjes om de hordes toeristen tegen te gaan. Net als Venetië recent heeft besloten. De Chinese muur heeft duizenden jaren prima dienst gedaan om de binnenvallende Mongolen tegen te houden, maar zal waarschijnlijk de komende jaren toch bezwijken onder het gewicht van de duizenden toeristen die er nu dagelijks overeen lopen.

Schildpadden die op de Galapagos eilanden aan land kwamen om hun eieren te leggen draaiden zich weer om en gingen terug de zee in. Het strand stond te vol met toeristen die aan het wachten waren op dit wonder der natuur. Spreiding is het toverwoord om massatoerisme tegen te gaan. Zo wordt toeristen bijvoorbeeld wijsgemaakt dat ze een bezoek brengen aan Amsterdam castle terwijl ze toch echt het Muiderslot aan het bezichtigen zijn. De gemiddelde Amerikaan of Chinees weet het verschil toch niet. Je wilt Amsterdam bezoeken, dus dan regelen we dat. Amsterdam aan de Maas.

Je kan je afvragen hoe gezellig het nog is als je de toegangspoortjes hebt overwonnen en ingeklemd door de massa voortschuifelt. Drie seconden om de nachtwacht te zien, max vier, maar dan is toch echt de volgende aan de beurt. Voor een betere spreiding: wanneer stond de kolonisatie van Mars ook alweer op de planning?

Schrijver: Nico Vinkenman, 4 mei 2018


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.3 met 3 stemmen 33Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)