Inloggen
voeg je column toe

Columns

Dag Sinterklaasje

Er zullen ouderparen zijn die het in de komende jaren heldhaftig vol zullen houden.
tegen beter weten in. Trouw aan hun eigen Sint ervaringen zullen ze proberen voor hun kroost de magie in stand te houden. Hier en daar zal er nog een Piet in een etalage staan en ook zullen er in achteraf steegjes nog wat obscure winkels zijn waar je een chocolade letter kunt kopen. ( helaas niet in het volledige alfabet)

Dieuwertje zal het sprookje van de verdwaalde boot, de zoekgeraakte sleutel of de verdwenen Sint nog een keer uit haar tenen halen. Dan is het voorbij en slaat de kerstterreur vanaf half november of liefst nog eerder ( die sfeer he..) toe.
De lol is er af. Wie er ook gelijk heeft, wit, zwart, roet, de kinderen maakt het allemaal niet uit. Die zijn betoverd en gefascineerd zoals wij waren door het verhaal, het decor, de kostuums, de liederen en de blijde verwachting die ze bij papa en mama voelen. Het zijn de volwassenen die het feest in een terminale verwurging hebben gevat en hun maatschappelijke onlustgevoelens met volle kracht op de Sint en zijn Pieten projecteren. 5 december is vanaf augustus al een uitlaatklep voor gediscrimineerden en onderbuiken.

Toegangshekjes, maximale politie inzet, beveiliging, fouilleren, rechtszaken. Het is mooi geweest. De bisschop van Myra uw beschermheilige geeft er de brui aan. Net als ik. Rits uw pakjes maar open. Wellicht is er nog een enkele surprise maar reken er niet op dat u tot de ellebogen in de appelstroop of erger terecht komt of met het schaamrood op de kaken hakkelend het gedicht voordraagt. Van die dingen die voorbijgaan.

Waar vroeger netjes gewacht werd tot na de 5e, stonden hier voor 1 december overal de kitchbomen en ledslingers al te schitteren. En teistert Mariah Carrey de autoradio. En daarbij joeg Black Friday het consumenten bacchanaal tot hysterische hoogte op. De hel dat is de distributiehal van bol.com, Cool Blue of Post.nl.
Dus wat moet Sint met zijn stropdas, kleurboek of warme sokken.

Morgen vertrekt hij weer op zijn verjaardag. Vermoeid, neerslachtig en onzeker over de retourvaart volgend jaar. Waar hebben we hem immers nog voor nodig.
Het is in dit land zo’n beetje elke avond pakjesavond.
Nog even tenminste.

Schrijver: Trawant, 6 december 2018


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.5 met 4 stemmen 67Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)