Inloggen
voeg je column toe

Columns

Meneer en mevrouw Sinatra

Veiling van eigendommen van een overleden celebrity is interessant. Het geeft een beeld van het leven van de beroemdheid. Barbara Sinatra-Marx, weduwe van Frank Sinatra, overleed vorig jaar en Sotheby’s deed nu haar nalatenschap van de hand. Opbrengst: acht miljoen euro. Barbara was Frankie’s vierde echtgenote, na Nancy Barbato, Ava Gardner en Mia Farrow. Ze deed op middelbare leeftijd haar intrede in het rollercast-leven van The Voice (1915-1998). Bij haar kreeg hij iedere dag volledig zijn zin; wilde Frank golfen, dan ging Barbara onvoorwaardelijk akkoord, als Frank ‘the old-pals’ wilde zien, dan hield ze hem gezelschap in zijn Lear-jet, LA-NY vice versa. Deze vrouw was van het super-onderdanige type: ‘anything to please him’. Tegenspreken bestond niet. Ze was geen initiatiefneemster, op geen enkel gebied, om haar godheid niet voor de voeten te lopen.
Sotheby’s New York presenteerde de venue met een originele naam: ‘Lady Blue Eyes Property Of Barbara And Frank Sinatra’. Er waren 300 kavels, waaronder een zelfportretschilderij, FS gekleed in favoriete pullover, in de lievelingskleur oranje. Voorts zaten er brieven, sieraden en kunstvoorwerpen bij Barbara’s erfenis. En veel boeken. Life International bracht in 1965 een cover-interview met Sinatra en op een foto zit hij, in een leunstoel, voor een wand zorgvuldig gerangschikte boeken: ‘show me your library and I will tell you who you are’.
Sinatra’s eigen exemplaar van het script van ‘Here To Eternity’ verdween naar een onbekende Europese bieder. Zijn honkbaljasje en bijbehorende honkbal-cap had ik heel graag willen verwerven. In gesprek met Larry King droeg Sinatra deze kleding, met tweemaal de veelzeggende tekst ‘U.S. Olympic Drinking Team, Jackie Gleason involved and me’. Maar mijn bod bleek veel te naief: Sotheby’s startbedrag was een bescheiden 800 euro. Die som ging, boven verwachting, zeventig keer over de kop en eindigde op 30.000 euro.

Schrijver: Ton Mantoua, 10 december 2018


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.5 met 2 stemmen 89Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)