Inloggen
voeg je column toe

Columns

HOUTKAP

Het is er blijkbaar weer de juiste tijd van het jaar voor. Overal in de omringende bossen wordt volop ‘geoogst’ . En het vervelende is dat het juiste de mooiste en grootste bomen zijn die om zeep worden geholpen.
Ik weet het, sommige van die bossen werden destijds hiervoor speciaal aangelegd – de zogenaamde productiebossen. Maar het is toch doodzonde. Vooral daar waar de omwonende mensen er ‘s weekend en ook door de week of op vakantie, zo heerlijk van kunnen genieten.
Wat ik niet echt begrijp is de noodzaak. Worden er zoveel echt houten meubelen gemaakt? Het lijkt me toch niet want dat soort meubelen is voor de doorsnee burger niet te betalen. Hopelijk wordt het toch niet als brandstof gebruik voor pellet- en/of gewone houtkachels en dergelijke – zonde toch, en hoe men het wendt of keert, ook dat soort van verwarming blijft erg vervuilend. Gebruik daarvoor het hout maar dat in Scheveningen en omstreken zinloos en doelloos wordt opgestookt. Goed, de bouw heeft hout nodig, maar of dat dit soort hout is?
Kort geleden ging ik tijdens een mistige avond bij een vriend langs en merkte op dat hij ook zo’n stinkende houtstoker in de buurt had, het sloeg me gelijk op de longen. Nee, gaf hij toe, dat was hijzelf. Hij had er zelf geen last van en wat dan nog? Gevolg – onze vriendschap is ook enigszins vervuild en is er zeker niet warmer op geworden. Het aller zotst is toch het feit dat er eventueel papier van wordt gemaakt. Voor een boek, wat je lief is en wat je koestert, en zo af en toe weer eens opslaat – oké, enigszins begrijpelijk. Maar waar ik moeite mee heb is dat juist die prachtige schepsels, die juist een geweldig nuttige bijdrage leveren voor een beter milieu, zonder enig nadenken worden geveld. Natuurlijk wil die minister of advocaat of lokale bestuurder een kast vol papieren dossiers. Ze willen vooral de media tegemoet treden, met liefst stapels dossiers onder arm. Dat staat interessant, men zal denken die man is er serieus mee bezig. Misschien krijgt de betreffende persoon zelfs wel de eretitel van ‘dossiervreter’, zo eentje die dag en nacht in de dossiers zit te spitten – een hardwerkende respectvolle man. Ach, misschien nog wel terecht ook. Helaas is het meeste vaak volledig overbodig en dan heb ik het nog niet eens over de talloze ‘zinloze’ vergaderingen in bedrijven en in de hobbysfeer en weet ik waar je al of niet je over kunt vergaderen. Maar alles moet op papier worden vastgelegd en in veelvoud. Goed, Nederland schijnt een vergadergeil landje te zijn, ook niks mis mee, echt kwaad doe je een ander er niet mee toch. Maar lieve mensen de tijden veranderen, een schoon milieu wordt steeds belangrijker en bomen, vooral die hele grote leveren een grote bijdrage. De talloze verslagen van vergaderingen kunnen gewoon via de computer naar elkaar toe worden gezonden en dan kun je het desnoods, mocht het echt belangrijk zijn, vastleggen op een stickie of schijfje – wat een besparing levert dat wel niet op. Maar nee , je komt de pers niet tegemoet met een gebaar van kijk mij eens, ik heb me daar dit weekend even meerdere stickies als voorbereiding doorgeworsteld. Dat maakt echt totaal geen indruk. Ook al hou je er een tiental omhoog, het zegt niets. Al met al lijkt het me toch veel belangrijker die bomen hun heilzame werk te laten doen, dan ze op te stoken of tot onnodig papierverbruik te veroordelen.
Het sinistere of cynische of hoe je het ook maar wil noemen is dat, om tot het besluit te komen om die bomen te kappen weer ellenlang is vergaderd en pakken met besluiten en verslagen op papier is vervaardigd.
Dus hun vonnis is over of op de rug van die waardevolle bomen geveld.

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 27 januari 2019


Geplaatst in de categorie: milieu

5.0 met 1 stemmen 122Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)