Inloggen
voeg je column toe

Columns

In de Libische woestijn…

Nu hij als een zielige prins over Ardennen-bospaden waggelt en klaagt over premier Charles Michel, vind ik hem opeens sympathiek. Altijd een operette-figurant geweest, die bokkesprongen maakte zodra paparazzi naderden, vertelde de broer van koning Filip over z’n milieuvriendelijkheid, daterend van 2008. Het had weinig gescheeld of prins Laurent en zijn gezin waren toen zelfs verhuisd naar de Libische hoofdstad Tripoli.
Het was een veelbelovend en grootschalig project geweest, om met hulp van natuurorganisaties de verwoestijning te lijf te gaan, van Oost-Mauritanië tot ver in het zuiden van Libië: miljoenen investeren in de aanleg van bossen. De almachtige lokale warlords staken er echter hun stokjes voor, want die eisten allemaal ‘a piece of the cake’. Voor het steunfonds werden internationale gelden ontvangen, maar dat kwam ergens in Brusselse kluizen terecht, daar ligt het nog steeds en de waakhond Euroclear doet er niets aan.
Beambten-met-boter-op-het-hoofd wijzen eensgezind naar Didier Reynders, de huidige minister van Buitenlandse Zaken bij de zuiderburen. Onlangs nog werd heertje Reynders minachtend omschreven als een mini-acrobaat: ‘een beetje koude lucht en een beetje warme lucht blazend’. De palinggladde dandy Reynders houdt de kaken op elkaar over de vreemde affaire van de Libische fondsen. Want dit woestijnfiasco gaat, elf jaar later, om circa 50 miljoen euro, inclusief interest, ten laste van de Belgische bevolking.
Tragikomisch? De prins heeft aangetoond dat de Belgische staat op deze wijze internationale terreur financiert. Inmiddels is Laurent een 55-jarige in ongenade geraakte lobbes. Men heeft hem bevolen dat hij geen zakelijke activiteiten mag ontplooien, maar dat weet hij met VZW-stichtingen te omzeilen. Zodra hij briefpapier met koninklijk logo gebruikt, overtreedt hij curatele-bepalingen. Laurent keek de interviewers ietwat broeierig aan: ‘als ik iets doe is het verkeerd en als ik niets doe, is het ook verkeerd’. Een afgestudeerd zwart schaap, inderdaad.

Schrijver: Ton Mantoua, 19 februari 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.0 met 1 stemmen 115Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)