Inloggen
voeg je column toe

Columns

REIZEN

Reizen, o wat mogen we dat toch graag doen met z’n allen. Ach, ik moet eerlijk bekennen, ik had zelf ook tot die velen kunnen behoren, maar ben door omstandigheden – de zorg voor honden, o.a. enkele die we van een vakantie hebben meegenomen – eigenlijk heel weinig op vakantie geweest. Heb in mijn hele leven echt maar vijf keer in het vliegtuig gezeten, naar populaire in Europa gelegen bestemmingen. Dus heb ik eigenlijk al en lever ik wat dat betreft nog steeds een behoorlijke bijdrage aan de vermindering van de CO2 uitstoot. Nee vliegschaamte is iets waar ik geen last van heb, en nooit zal krijgen. Maar eerlijkheidshalve moet ik ook zeggen, dat ik eigenlijk helemaal niet zo’n reislustig type ben. Veel mooie beelden kun je al op de computer zien. En als ik al die toeristisch trekpleisters op foto’s bekijk, waar mensen in de rij staan om een bezienswaardigheid te zien, heb ik al weer genoeg gehad en zou ik , daar tussen lopend, me weer een behoorlijk onnozel kuddedier voelen.
Nou, dan ga je toch een wat exclusievere reis boeken! Ga naar de Chinese muur of naar Mexico of Paraguay of weet ik waar al die oude overgroeide bouwwerken van die afgeslachte indianenvolken zijn te bezichtigen of desnoods naar donker Afrika.
Voor veel minder moeite en geld kan ik dat thuis op m’n computertje bekijken. Maar nee, je moet daar geweest zijn, en het met eigen ogen gezien hebben, dan tel je pas mee. Vroeger op het werk ook. Waar ze allemaal wel niet geweest waren, en wat ze wel niet allemaal hadden gezien. En oh, die arme mensen daar, ze komen bijna om van de honger, maar ja je kunt niets doen hè. Hooguit er een paar foto’s van maken en er zo de aandacht op vestigen.
Ja, ja en dan hier maar vooral zeggen dat je het zo erg voor hun vindt. Maar ja, eerlijk is eerlijk, je levert wel een positieve bijdrage aan hun economie, toch? Ze verdienen iets aan jou, toch? En dan maar weer ‘s avonds op een afgesloten resort op het terras liggen bijkomen van alles.
Stelletje huichelaars. Het gaat er gewoon om hoe exclusiever hoe hoger in aanzien je blijkbaar hoopt te komen, althans zo komt het vaak bij mij over. Als iemand naar Luxemburg of Denemarken of een klein stukje over de grens gaat, wordt die niet eens aangehoord – niet interessant genoeg.

Maar waarom roer ik dit onderwerp aan?
Juist, omdat er binnenkort op 20 maart verkiezingen voor de deur staan en uitgerekend nu een onderzoek bekend is gemaakt over het milieubewust gedrag van leden van de politieke partijen. Prachtig, en het is precies zoals verwacht. Ik had het u zonder onderzoek kunnen vertellen. Onder de VVD’ers zitten de grootste vervuilers en de grootste braverikken zaten inderdaad toch bij GroenLinks en de Partij voor de Dieren. De grootste huichelaars zitten bij D’66. Mensen die met de mond heel goed weten hoe het moet, maar het in de praktijk nalaten. En soort onchristelijk liberaal CDA eigenlijk.
Dit zouden ze vaker moeten doen zo’n onderzoek en dan ook over de onderwerpen die dan in de belangstelling staan – het werkt zo verhelderend. Mijn keus straks, was al bepaald en is nog meer overtuigender geworden.

Ach, natuurlijk doe ik ook heel veel dingen niet goed en ook Jesse Klaver en Marianne Thieme, zullen vast en zeker ook veel dingen niet goed doen, het zij zo. Ook wij zijn gewone bonte koeien met heel veel vlekjes, en met die conclusie is iedereen een beetje gerustgesteld lijkt me.

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 8 maart 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 59Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)