Inloggen
voeg je column toe

Columns

NIEUWS

Het nieuws is ook al lang niet meer wat het is geweest. Steeds meer krijgen ook de serieuze praatprogramma last van het binnensluipen van onderwerpen met ‘onnieuws’.
Natuurlijk is deze constatering ook geen echt nieuws meer, want vooral de commerciële zenders drijven voor een groot gedeelte op ‘onnieuws’, omsloten door reclame. En natuurlijk is er behoefte aan, anders werd het niet uitgezonden, maar het werkt wel als een soort ziekte en vreet zich in de belangstelling van mensen. Ooit vroeg een collega mij: ‘Heb je dat gisteren gezien?’ ‘Wat?’ vroeg ik. ‘Nou, die beelden van Yolanthe die Wesley kuste in de parkeergarage!’ ‘Ho, wacht eens even. Wie is in vredesnaam Yolanthe en die Wesley, dat is toch niet die voetballer?’ ‘Jazeker, en zij is nog met die Jan Smit, de zanger.’ ‘Verdorie, dit is het einde, de wereld zal weldra wel vergaan,’ wist ik ter geruststelling uit te brengen. ‘Nou, dat zal wel meevallen, maar vind je dat nou niet vals van die Yolanthe.’ Even ben ik nog geneigd om een mening te formuleren, over dat wij niet precies weten hoe haar relatie met Jantje Smit verloopt enz., enz. . Maar net op tijd kom ik tot inkeer en realiseer me het griezelig hoge ‘onnieuwsgehalte’. ‘Ach man, dat is toch totaal niet belangrijk? Verdien jij er iets meer of minder om? Nee toch!’ ‘Nee, maar dat soort dingen wil je toch weten,’ wierp hij tegen. ‘Jij bent toch wel een gezonde kerel,’ vroeg ik wanhopig. ‘Natuurlijk, maar mijn vrouw en ik zitten iedere avond samen gezellig voor de buis RTL boulevard te kijken.’ En echt waar, ik zag aan z’n gezichtsuitdrukking dat hij het wel degelijk meende.
Oké, oké, ik laat hem verder met rust. Iedereen heeft z’n eigen voorkeuren en behoeftes. Misschien ligt het ook aan mij en is er onbewust een bepaalde mate van rigiditeit mijn karakter binnengeslopen. Ik besef dat dit, het mijzelf afvragen, toch ook wel weer als iets positiefs kan worden uitgelegd.
Maar goed het ‘onnieuws’ vreet steeds verder om zich heen en bekruipt zwakke onstabiele geesten. Het heeft zelfs ruimte gecreëerd voor het toelaten van complete zenders met ‘onnieuws’. Grootste voorbeeld is toch wel WNL. Alleen maar Telegraaf nieuws, logisch de zender is door hun opgezet, maar toch dat daar zendtijd voor beschikbaar komt, onbegrijpelijk.
En langzaam aan sluipt dit gedrag ook de serieuze omroepen binnen. De EO doet het al tijden lang met een programma als ‘Blauw Bloed’, over wat die categorie mensen aan kleren dragen, wie hun modeontwerpers zijn, waar ze hun vakantie vieren, buiten hun vakanties om, over hun buitenechtelijke affaires (nooit iets over die van Bernhard) enz., gepresenteerd door een enigszins enge vreemde man.
Het allerergste vond ik van de week toch dat het NOS nieuws, lees goed, het NOS nieuws, op meerdere dagen iets over ene R. Kelly vermeldde. Who the fuck is R.Kelly. Wij hebben onze eigen criminelen toch. Wij willen Willem. Ook maakte het NOS nieuws bekend dat Yolanthe en Wesley uit elkaar gaan. Maar het aller allerergste zijn die nabeschouwingen, van die figuren waarvan iedereen al weet dat ze erg fout waren. Ik noem de Kennedy familie en gisteren zag ik iets over Hitler. Goed, hier valt vanuit geschiedkundig oogpunt misschien voor velen nog iets van te leren. Maar de klap op de vuurpijl was toch wel het ‘nieuws’ verpakt in een ‘documentaire’ over Michael Jackson, waarin twee jongens beweren door hem te zijn misbruikt. De vraag is daarbij nu dan ook misbruiken de jongens hem nu? Ach laten we eerlijk zijn, iedereen weet dat die Michael bepaald geen engel was, zoals z’n naam suggereert. Eind deze week wordt de hele documentaire op een ‘publieke zender’ met een nabespreking eraan vast uitgezonden. En kan het land zich verdelen in twee kampen. De Stichting Correlatie (thans MIND Korrelatie) zal vermoedelijk en waarschijnlijk bijstand verlenen.
U begrijpt het, toen ik dit hoorde stortte mijn nieuwswereld echt een klein beetje in.
Nee, nee, niet vanwege die arme Michael of Wesley. De schuld ligt overduidelijk bij haar, want zij heeft Jantje Smit ook al bedonderd, en toen ze uit elkaar gingen heeft zij ook nog eens veel te veel spulletjes ingepikt volgens de moeder van Jantje.
Nee, ik moest nog even denken aan mijn oud-collega en z’n vrouw. In gedachten zie ik ze voor de buis zitten en in elkaars armen vallen. De zak chips valt op de grond. Hun veel te dikke teckel doet zich er te goed aan. En na elkaar een poosje getroost te hebben, zegt hij: ‘Wat een vreselijke bitch die Yolanthe.’ Waarop z’n vrouw zegt: ‘Ach nee, het is zijn schuld, altijd maar dat onnozele voetballen en altijd maar van huis. Dat kan toch ook niet goed gaan. En als die voetballers de kans krijgen overal maar een wipje maken. Net als die Gullit vroeger.’

En voor je het weet vliegen ze elkaar in de haren en zou hij zich de volgende dag ziek hebben gemeld of met een met blauw bloeddoorlopen oog op het werk zijn verschenen.
Dat is weer zo’n lelijke bijwerking van ‘onnieuws’, het creëert z’n eigen (on)nieuws.

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 9 maart 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 63Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)