Inloggen
voeg je column toe

Columns

Wilde orchidee

Erg onderschat, Joke Bruijs. Uit Rotterdam, actrice-comédienne-zangeres. Behoort, overigens, tot de oudgedienden in de mini-carrousel van vaderlandse zangers en zangeressen. Vorig jaar vierde ze ‘vijftig jaar in het vak’, op haar thuishonk De Doelen. Veelzijdig ook, die Bruijs, ballads, chansons, fado’s, feestnummers, schlagers, wereldhits, standards, levensliederen. Geef het aan Joke, die weet er wel raad mee.

Joke Bruijs is geen laatbloeier. Ze trad jarenlang op als front-vocaliste bij The Skymasters en The Ramblers (wie kent deze orkesten nog?) en was bekend van ‘Je Bent Als Een Wilde Orchidee’, een van de betere liedjes uit het Nederlandse repertoire. Toch werd over haar vaak gezegd dat ze weinig ambitie en weinig pretenties had. Alsof ze alle adoratie liever doorschoof naar Anneke, Conny, Ria, Willeke. Alsof ze die achterstand nu pas begint in te lopen. Klasse genoeg! Ik luister graag naar ‘Leef Wat Je Kan’, een cd met partner Frits Landesbergen. Ik genoot van de bewerking van een Amy Winehouse-song, bij ‘Tijd voor Max’. Je bespeurde het meesterschap waarmee ze ‘Nee, liefde win je niet’ ogenschijnlijk improviserend neerzette. Joke’s stem doet mij bij vlagen denken aan die van Greetje Kauffeld, eveneens uit Rotterdam. Tikkeltje schor, houd ik van.

In de comedy-serie ‘Toen was geluk heel gewoon’ had ze de rol van realistische echtgenote van een trambestuurder, een pechvogel die, bij het lunchen uit z’n socialistisch-rode broodtrommel, dagdroomt van promoties en hoofdprijzen in de staatsloterij. Keer op keer zet zij hem met beide benen op de grond. Dat werd de succesformule van ‘Toen was geluk’, de langstlopende sitcom van de Nederlandse televisie.

Het is veelzeggend als zelfs kleinkunstjournalist Henk van Gelder positief recenseert over je werk. Van Gelder gebruikte voor Joke’s cd’s Close To Me en Young At Heart alleen superlatieven: ‘veruit de beste swing-zangeres die in het clubcircuit te horen is’.

Schrijver: Ton Mantoua
17 maart 2019


Geplaatst in de categorie: algemeen

4.0 met 1 stemmen 126Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Nemo
Datum:
18 maart 2019
Qua stembeheersing en gevoel voor ritmiek doet ze niet echt onder voor Kauffeld, maar de first lady of jazz (iets teveel eer voor Rita) kon wel meer overtuigen. Waarom was Joke daar niet eerder mee begonnen i.p.v. Hollandse spruitjes en bloemkolen?...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)