Inloggen
voeg je column toe

Columns

Minerva’s Uil

Daar stond hij. Als een eigentijdse Seneca, de jonge uil van minerva. Doordrenkt van zijn eigen voortreffelijkheid, de hitte van de macht gloeiend in zijn aderen. Narcissus herboren. Eerst zwijgend de spanning bij het plebs opvoeren om vervolgens te raaskallen in een eindeloze tirade tegen alle fundamenten van de huidige samenleving.Gebral doorspekt met termen die hem voor de minder bedeelden het aureool van intellectualiteit moeten geven.

Hij is de puber die zijn spreekbeurt in 4 HAVO lardeert met weetjes uit de Winkler Prins Encyclopedie. De rattenvanger, de keizer zonder kleren. Waar andere fractieleiders hun stemmers en leden met een korte speech bedankten of troostten, greep onze jonge uil de gelegenheid aan voor een publieke zelfbevredigingsact. Hier sprak Baudet tegen Baudet over Baudet volkomen losgezongen van zijn kiezers die alleen aan zijn verschijning al genoeg hadden om in euforisch gescandeer uit te barsten.Zonder ook maar iets mee te krijgen van de uitgekraamde warboel.

Een electoraat dat hem uiteindelijk koud laat behalve om de peilloze put in zijn persoonlijkheid mee te dempen. Daarvoor hadden we ‘Kompaan’ Hiddema al met zijn laatste krachten victorie horen kraaien, maar die slaagde er in om het nog enigszins bij de feiten te houden: Spectaculaire en onrustbarende winst voor FvD. Onrustbarend vanwege uitspraken van de leider over ‘ondermijnende’ journalistiek, cultuur, architectuur, en landsbestuur. ‘Entartet’ is een woord dat ik hierbij in mijn achterhoofd hoorde galmen.

Nog geen plan, visie of beleid voor de Provincie of het land. Alleen ‘tegen!’ Ik zie Philomena Bijlhouts, Winnie de Jongen, Herman Heinsbroeken aan de horizon opdoemen, wellicht Mat Herbens.Een hol vat is een magneet voor gelukszoekers. Het zou weleens net zo af kunnen lopen.

De verwende, ontevreden kiezer wilde wat anders. Nou dat heeft hij gekregen.

Schrijver: Trawant, 22 maart 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.4 met 5 stemmen 155Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Max
Datum:
28 maart 2019
Een eigentijdse Freud had het niet beter kunnen verwoorden - zijn ontspoorde dwangmatige zucht tot erkenning, zijn morbide drang tot zelfverwerkelijking, culminerend in een uit de hand gelopen solipsistische, Maslowiaanse peak experience.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
25 maart 2019
Fijn dat er analisten zijn als Trawant die met hun helderziende gave precies kunnen vaststellen wat de motieven zijn en de innerlijke drijfveren van deze gevaarlijke maniak. Ook doorziet hij feilloos en peilloos de hersenloze bezetenheid die zich meester heeft gemaakt van de hysterisch opgehitste kudde volgelingen waaruit de sekte van het FvD bestaat. Misschien is er een manier om te voorkomen dat dit misselijke mannetje met zijn demagogische gebral de democratie nog verder ondermijnt..?
Naam:
Karel Jong
Datum:
22 maart 2019
Vandaag boffen lezers met twee scherpe columns. Te weten de column van de dag en deze van Trawant. Beide teksten met de hitte van de dag en de scherpte van het verbale mes.
Naam:
Bet Weter
Datum:
22 maart 2019
Zijn de druiven zo zuur? Je kunt volgens mij zo aanschuiven bij de DWDD. Entartet! De link naar Hitler Duitsland vlotjes gelegd. ‘l Histoire se répète.
Wellicht in dit kader passend:
Docent Geesteswetenschappen Corné Hanssen schreef in een reactie op de verkiezingsoverwinning van FvD: ’Volkert waar ben je?’ Daarna duizend excuses…tja. ‘l Histoire se répète.
Politiek commentator Kees Boonman zegt in het programma Spraakmakers op Radio 1 overeenkomsten te zien tussen de overwinningsspeech van Thierry Baudet met toespraken uit de jaren dertig. “Het is niet eng of ingewikkeld om daar aan te refereren”, stelde hij. ‘l Histoire se répète.
Is Thierry Baudet misschien zoals Marcel van Dam in 1997 Pim Fortuyn noemde: “een buitengewoon minderwaardig mens”? ‘l Histoire se répète?

In ieder geval een goede scherpe column met een duidelijke stellingname.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)