Inloggen
voeg je column toe

Columns

Vlaamse Liga verovert Zuid-West

In de zone tussen De Kempen en Noord-Brabant is een tafeltennisrevolutie gaande. Tien jaar geleden geloofde niemand het: de Belg neemt ons over. De gemeente Bree gaat, als eerste, zuid-Nederlandse tafeltennissers uit het riool trekken. Zo’n gedeeltelijke staatsgreep dreigde al langere tijd; het is een wonder dat de bordjes niet eerder werden verhangen.

Vanaf hun regionale schijnprofessionalering is de neergang van het Brabants-Zeeuwse deel van de ‘tafeltennisbond’ alleen maar dramatischer geworden. Ja, het was een waagstuk, bijna zes jaar geleden, toen de amateurs van Zuid-West het aandurfden om betaalde krachten in te zetten. Men had subsidie gekregen en de zwalkende clubs gingen haastig akkoord. Helaas, een misrekening: in een vrijwilligersorganisatie mag je er nooit op rekenen dat twee gesalarieerde personen de boel even recht komen zetten.

Overigens, ook de Belgen kampen met ledendaling en verminderde competitiebelangstelling. Ook daar baart de bestuurlijke malaise zorgen. Toen de Vlaamse Liga hoorde over crisis in het Brabantse tafeltennis grepen de meest nabije Kempenlanders hun begerig-imperialistische kans. Ze hebben hun oog laten vallen op onze restanten. Vooral Kempens Limburg, op een steenworp van de grens, heeft tafeltennislocaties bij de vleet: Arendonk, Brecht, Beerse, Turnhout, Poppel, Lommel, Overpelt, Hamont, Bocholt, Maaseik, bijna allemaal met een huisbiermerk, zoals Leffe, Stella Artois of Steenbrugge. De uitbater van zo’n zaal is licentiehouder bij leveranciers en heeft alle belang bij dorstige pingpongers.
Sinds de samenvoeging van Zeeland en Brabant, klagen competitiespelers steen en been over doordeweekse avondreizen, soms van Oss naar Middelburg vice versa. Men overweegt andere ‘verplaatsingen’ want de noord-zuid-richting is korter dan oost-west. De bestuursleden van ttv Bree hebben het initiatief genomen. Negenhonderd geregistreerde Nederlanders kregen begin januari al ‘Bree-invitaties’ voorgelegd. Vanaf komend najaar mogen ze kennismakingstoernooien komen spelen, zonder voorinschrijving, gratis, graag of niet. De eerste fase van de Vlaamse annexatie is begonnen.

Schrijver: Ton Mantoua
14 april 2019


Geplaatst in de categorie: sport

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 309



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)