Inloggen
voeg je column toe

tabblad: columns

< vorige | alles | volgende >

column (nr. 1801):

De billen van mevrouw Ank

Imitatie-majoor Bijleveld zit op de blaren. Dit paasreces verblijft Ank met aktetassen vol ambtelijke uitzoekerij in haar achtertuin, op fluweelzachte kussens vanwege aangebrande billen. Specialisten van Justitie & Veiligheid hebben opdracht om via de minister-president-hotline van collega Harbers voor haar bereikbaar te blijven. Want wat is er aan de hand met voormalige Afghaanse tolken die vrezen voor hun leven? Je kunt wel man- en vrouwschappen in Mali of de Centraal Afrikaanse Republiek met broodjes kaas achter de compoundmuren van fort-Holland verbergen, maar beseffen de Haagse uitzenders de consequenties? Veilig terugkeren is fijn voor ons. Helaas, aan fatsoenlijke Nederlandse afhandelingen schort het blijkbaar.

D66-mevrouw Salima Belhaj wil een eind aan de ondoorzichtigheid rond de tolkenvoorschriften. Ze houdt niet op Defensie met messcherpe vragen te bestoken. Volgens Belhaj weten veel Afghanen niet dat ze bij de Nederlandse ambassade, hun ex-werkgever tenslotte, recht hebben op indiening van een verzoek om asiel en bescherming. Slechts vier van de tweehonderd tolken zouden in Kabul van zo’n procedure gebruik hebben gemaakt.

Krijgers en moderne militairen zijn per definitie niet geschikt voor vredelievendheid en wederopbouw. Zodra het eng wordt (nachtvluchten boven Irak, bijvoorbeeld) bekennen wij schijterig dat herstel en onderhoud van ict-verbindingen het enige is wat we durven. Dat was bij de Libanon-inzet al het geval; internationale en juridische kwesties kunnen direct- en indirect-betrokkenen lange tijd achtervolgen, in de vorm van schadeclaims, overdracht van krijgsgevangenen en onvoorziene gebeurtenissen. Als nagalm van het Bosnisch-Servische conflict hoorden we nog lang over benadeelde tolken (en hun familieleden) die in dienst van Karremans-eenheden hadden gewerkt en aan wie toezeggingen waren gedaan die waardeloos bleken.

Eindigt iedere missie met het plengen van krokodillentranen nadat een land de VN de helpende hand heeft toegestoken? Verloopt tolkenwerving uitsluitend via ingehuurde lokale tussenpersonen? De vinnige VVD-bewindsvrouw moet de paaseieren vinden.

Schrijver: Ton Mantoua
22 apr. 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4,8 met 4 stemmen 1.069Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:Nemo
Datum:22 apr. 2019
Bericht:Tja, voormalig major van de Hof van Twente annex beschermvrouwe van kasteel Twickel en omstreken, zal het erg warm krijgen.
Je eerste vraag zal wel retorisch zijn bedoeld, je laatste vraag is des te interessanter, zeker als je het aantal bekijkt (200!), maar daar zal het wel wemelen van de adders onder het gras...


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)