Inloggen
voeg je column toe

Columns

Discussies over een vloerkleed

Ten departemente is het de sick-joke van het ogenblik: heeft een ambtenaar de pech dat Van Loon BV de architect van zijn of haar megaministerie is, dan moet je stante pede verhoging van je gevarengeld eisen. Alle ‘blunderbunkers’ van Ellen van Loon, ofwel Office for Metropolitan Architecture, staan sinds dit jaar in een kwaad daglicht. Geen overheidsdienaar waagt zich zonder valhelm en veiligheidsvest in de Ellen-trappenhuizen, op de futuristische Ellen-roltrappen, in de buurt van door haar ontworpen overlopen. Kortom, OMA doet terugverlangen naar de klasse van Koolhaas, De Bruijn en Pusic.

Mevrouw Jellejetta Klijnsma stond (eind 2016, dacht ik) de plenaire vergadering van de Tweede Kamer toe te spreken toen een armatuur plus bijbehorende plafondtegel los liet en, zes meter lager, te pletter sloeg. Op dat moment waren hooguit twintig kamerleden aanwezig, niemand werd geraakt. Angsthaasje Arib schorste haastig en Jetta riep koelbloedig: ‘voorzitter, ik stel vast dat hier heel enge dingen gebeuren, ik wil dat u dit opneemt in de notulen’.

De renovatie van gebouwencomplex Het Binnenhof zal de hypocrisie en infantiliteit en kleinburgerlijkheid en kleinzieligheid en kortzichtigheid en miezerigheid en misplaatste zuinigheid opwekken die door de delta’s en polders spookt. Commissies vergaderen urenlang over herschikking van werkkamers, de status van poltiek-assistenten, de arbeidsvoorwaarden van notulisten, griffiers, bodes, de aanspraken op fractieruimten, kleur en maat van een vloerkleed. Waarin een nederland klein kan zijn...

De fantasieloze redacties van talk-shows die in media-komkommertijd ruimte hebben voor een item, zullen romdom de verbouwingssoap van Het Binnenhof altijd iets van hun gading vinden. Het wordt, gegarandeerd, buitensporig duur, vertragingen zullen uit de hand lopen, meningsverschillen en vastgoedconflicten zullen zich herhalen, belangenverstrengelingen zullen elkaar opvolgen. Naar verluidt is Van Loon Partners de ‘uitvinder’ van de beplanting met imitatie-palmbomen waarmee kantoorhoudend Nederland is volgeplempt. Niemand zit op Ellen-kermisattributen te wachten.

Schrijver: Ton Mantoua
7 jul. 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2,5 met 2 stemmen 1.286Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
8 jul. 2019
ja zeg, wat een Ellende..

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)