Inloggen
voeg je column toe

Columns

Gianni en de Ponte Morandi

De familienaam Morandi komt in Italië veel voor. Ingenieur Riccardo Morandi, aanhanger van het rationalisme, ontwierp het Polcevera-viaduct, op de autostrada A-10 (Genua-Ventimiglia), waarvan een deel vorig jaar instortte. Tijdens de herdenkingen kon de overheid dus niet om zijn rol in de constructie van de Ponte Morandi heen.

Meest geadoreerde Italiaanse popzanger is nog altijd Gianni Morandi, een man van de eeuwige jeugd. Hij wordt 75, begin december. Ooit een boerenzoon uit nietig Monghidoro, in het Toscaans-Emilische deel van de Apennijnen. Ooit ‘n schuchter tienertalent dat af en toe mocht zingen tijdens bijeenkomsten van de Partito Comunista Italiano van Togliatti. Totdat hij in 1962 zijn nationale debuut maakte met ‘Fatti Mandare Dalla Mamma’...

Vorig jaar, eind april, heb ik Gianni Magnifico live gezien, in de afgeladen Arena van Verona. Op eerste gezicht een Italiaanse variant van Rob de Nijs met Johnny Hallyday-trekjes. Zijn publiek bestaat deels uit senioren die Gianni’s begin, 57 jaar geleden, persoonlijk hebben meegemaakt, en deels uit jongeren voor wie zijn beroemdheid mythische betekenis heeft gekregen: een halfgod waarover men zich verwondert dat hij nog ‘alive-and-kicking’ is.

Vanaf de eerste seconde maakt deze man de zaal gek. Zijn optreden is een onafgebroken medley van meezingers, in adembenemend tempo. Zijn passie voor muziek spat er van af. Aznavour beheerste de verstilling: een klank, een spotlight, een woord. Maar Morandi kan niet verbergen dat hij een rocker is. Hij holt, als Mick Jagger, over het podium en neemt achteloos bloemen in ontvangst. Hoogtepunt van zijn wervelende show is ‘Non Avessi Piu Di Te’, een onvergetelijk lijflied met een machtige intro.

Natuurlijk, met zoveel ervaring weet Morandi exact hoe ‘il popolo’ haar lieveling wenst te zien: met wijds-gestileerde gebaren en nostalgische overdrijving. En toch zingt hij niet over-dramatisch. Daarvoor heeft de Italiaanse taal teveel finesse.


Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=W1lpBVHU46E

Schrijver: Ton Mantoua
15 aug. 2019


Geplaatst in de categorie: muziek

4,0 met 3 stemmen 171Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
15 aug. 2019
Lekkere zwijmelmuziek. Zo was ik eens op een studentenfeest in Groningen waar onze eigen variant van dit genre optrad: André Hazes.
Veel bier, zweet en liederlijk gebrul..

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)