Inloggen
voeg je column toe

Columns

Bij de apotheker

Er wordt volop geklaagd over de manier waarop we berichten delen. We belijden de leer der begrijpelijkheid, maar het werkt averechts. Schone-schijn-zinnetjes als ‘mocht u nog vragen hebben’ krijgen een irritante inhoud. Dat komt door de jeuk-innovaties die we moeten slikken: inclusie, inburgeringshordenloop, metropoolregio, oikofobie, Rutte-babbeltruc, UWV-zinhoud. Onze gedachten raken in het ongerede en andere voortekenen zijn verontrustend.

Communicatie heeft dus ondersteuning nodig. Taaldeskundigen stappen in aftandse volkswagenbusjes, begeven zich naar de pedante skyscraper-palmbomentuinen van beleidsrapporteurs en herschrijven hun tekstuele modderkolken. Want die lui hebben veel in hun mars, behalve het schrijven van gewoon duidelijk Nederlands.

Ik hoorde over deze nieuwe hulpvaardigheid op dezelfde dag dat ik bij mijn apotheek-drogist medicijnen afhaalde. Ik trok een volgnummer, maar de gedienstige assistente trok haar corrigerende gezicht: ‘u heeft zich nog niet laten opnemen in onze T&T-regeling, zie ik in de computer’.

Er zijn mij al diverse procedure-wijzigingen door de strot geduwd. Deze kon er ook wel bij. Als een ervaren colporteur legde de juffrouw haar pen en een formulier klaar: ‘u schrijft hier uw e-mailadres, ons netwerk verwerkt de aankomst van nabestellingen en laat weten op welk tijdstip die bij u thuis worden afgeleverd’. Gemak dient de mens, maar vermoedelijk zijn er, zoals in mijn geval, veel mensen voor wie dit bezwaarlijk is omdat ze kortere of langere tijd niet thuis zullen zijn. Maar soit, ik ging akkoord.

In het drogisterijgedeelte schafte ik de Muhle-scheerkwast met dassenhaar aan die ik al eens eerder had willen kopen. Geen impulsaankoop, dus. Eenmaal opgenomen in de gelederen van het T&T-gemak, zal ik hier minder komen, neem ik aan, hoop ik.

Bij thuiskomst legt mijn zoon het uit: ‘Je moet kijken bij tracking and tracing, pa’. Het heeft ditmaal niets met Europa te maken. We kunnen het heil verwachten van ‘electronic product code-technology’. Het voordeel zou de toegenomen inzichtelijkheid zijn van aanmaakdatum, herkomst en samenstelling van geneesmiddelen. Ik heb moeite gedaan de bla-bla-bla-toelichting door te ploegen. Ik hoorde het iemand als volgt samenvatten: ‘we luisteren niet goed naar elkaar, we begrijpen elkaar niet, iedereen klemt zich vast aan eigen veronderstellingen’.
Afdoende communicatie is zeldzaam.

Schrijver: Ton Mantoua
14 nov. 2019


Geplaatst in de categorie: algemeen

4,5 met 6 stemmen 241Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)