Inloggen
In de loop van 2020 wordt de site Nederlands.nl (incl. de bijbehorende domeinnamen) ter overname aangeboden door de eigenaar/hoofdredacteur, die in maart 2020 de mooie leeftijd van 77 jaar bereikt en graag de site ter overname aanbiedt aan een persoon, bedrijf of instelling, die de site verder wil uitbouwen.

Men kan met hem hierover in overleg treden via mostertman@nederlands.nl

voeg je column toe

tabblad: columns

< vorige | alles | volgende >

column (nr. 1949):

SLOW TV

Vanmorgen even Op1 in de herhaling gezien. Ik was even benieuwd naar de verklaring van het succes van bepaalde programma’s van Max.
Slow TV wordt het genoemd en dat is het ook, natuurlijk en Jan Slagter liet het woord 'Zen' vallen. Alles wat nu enigszins innerlijke rust geeft noemen we tegenwoordig Zen – mag van mij, maar sommige beoefenaars zullen zich weer niet serieus genomen voelen.

Een enkel programma volg ik weleens. Heel Holland bakt, hoeft voor mij niet. Dat van die oudjes die gezamenlijk op vakantie gaan hoeft voor mij ook niet. Weer een lekke band, of niet kunnen inparkeren en dan dat eeuwige jeu de boules. Nee, wat dat aan gaat hou ik wel erg van Rail Away. Rustgevend commentaar van iets wat me niet echt kan interesseren. Nee geef maar de plaatjes van de natuur waar de trein doorrijdt. Je rijdt als het ware mee. Heerlijk.

Op TV Noord had je het programma de bijrijder. Een soort van pauzeprogramma tussen de herhalingen door. Heel rustgevend met soms mooie bijpassende muziek van bijvoorbeeld Ede Staal. Misschien bestaat het nog. Het was in mijn ogen het enige grote succes van TV Noord.

Jan Slagter had nog laten onderzoeken wie er naar zijn programma’s keken. Het waren niet alleen de ouderen, maar ook veel jongeren tussen de 20 en 50 jaar.
Even vraag ik me af hoe dat kan. Maar het antwoord ligt voor de hand. Die behoefte is er en is er altijd geweest en zal er altijd blijven. Na een hectische dag op kantoor of weet ik waar, dan wil men veelal rust. Volgens mij hebben dan veel mensen geen behoefte meer aan dat opgefokt gedoe van sommige zenders. Heel begrijpelijk allemaal.
Maar echt geloof me dat is niets nieuws. Je hebt van die mensen die het heerlijk vinden om te gaan vissen. Het toppunt van Zen. Tenminste als men in z’n eentje of met het vrouwtje knus aan een rustige vaart of kanaaltje of zo gaat zitten. Gezellig af en toe een broodje eten en een kopje koffie – je krijgt er blijkbaar dikke trek van.
Ik snap dat je daar Zen van wordt, maar helaas het is aan mij niet besteed. Natuurlijk geldt dit niet voor die wedstrijdvissers, die weer proberen zoveel mogelijk vis te vangen en ze na afloop in een vuilcontainer dumpen – het gebeurt echt nog steeds.

En verdorie Jan heeft weer raak geschoten. Huub Stapel reist langs de Rijn – weer een groot succes. Heb het nog niet bekeken, maar ga het zeker doen, kon weleens leuk zijn.

In Op1 lieten ze nog een Noors tv programma zien, ook van een trein, zonder commentaar, zonder muziek en heel veel Noren schijnen er uren naar te kijken. Misschien iets typisch Noors. Stille norse mensen, die zich niets laten wijsmaken – Groningers in het kwadraat. Niks mis mee.
Jan Slagter zou het idee in gedachten houden. Het gaat mij iets te ver, maar ja wie had ooit gedacht dat Max het zo goed zou doen. Ze hebben een stille altijd ontkende grote behoefte aangeboord. Wie weet volgen we over een poosje het aller toppuntigste toppunt van Slow TV.

De trektocht van een fraaie slak op z’n reis en zijn belevenissen van stoeptegel A naar groentetuintje B.
Ik zal Jan eens bellen.

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 17 jan. 2020


Geplaatst in de categorie: actualiteit

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 71Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:Ton Hettema
Datum:18 jan. 2020
Bericht:Leuk slot, beste Catrinus, kon wel s veel leerzamer zijn dan je grapje insinueert..


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)