Inloggen
voeg je column toe

Columns

Waar waren we gebleven

Ik heb het laatste boek van Geert Mak nog niet gelezen en misschien ga ik het dit keer ook niet doen. De boodschap lijkt me beangstigend en deprimerend, misschien ook te pijnlijk waar. Vorige week ging de uitzending over Bosnië en aanverwante contreien. Schokkend om te zien hoe mensen die jaren in harmonie met elkaar hebben geleefd, elkaar plotseling kunnen gaan afslachten.

Dat zal hier nooit kunnen gebeuren, denken we – ten onrechte. Afgelopen zondag zag ik de uitzending over het lieve onschuldige landje Denemarken. Het was en is werkelijk verbijsterend wat daar gebeurt. Dat landje wat zoveel op dat van ons lijkt. ‘Vreemdelingen’, die in de praktijk allang geen vreemdelingen, maar gewoon Denen zijn, worden openlijk gediscrimineerd. Hoe is het toch mogelijk. De reclamejongens van het bureau ‘Gorilla’ toonden dit op schokkende wijze aan. En bereiden zich stiekem voor op een eventueel noodzakelijke uitvlucht over ‘The Bridge’ naar Zweden. De Vikingen willen opeens hun Viking-zijn beschermen.

Dit gedrag lijkt erg veel op dat van de jaren 30 in de vorige eeuw. Gelukkig gaat het economisch nog wel goed in het Deense. Terecht werd de vraag gesteld, wat gebeurt er als er een aanslag plaatsvindt. Wat gebeurt er als de lont in het kruitvat wordt ontstoken. Razzia’s, werkkampen, deportaties?

Nou, nou, voel ik u denken dat is wel wat overdreven niet. Wees daar maar niet zo zeker van. Ook in ons land groeit de xenofobie. U weet, net als ik, welke partijen dit principe aanhangen en uitdragen.
En om eerlijk te wezen, het valt voor een deel te begrijpen door het overheidsbeleid dat wordt gevoerd.
Wij mensen hebben best wel wat voor een ander over, maar die ander moet niet bevoorrecht worden. Althans zo voelt men dat. De overheid moet dat gevoel weg zien te nemen. En bijvoorbeeld gewoon huizen gaan bouwen.

In de schaduw daarvan vind nog een discussie plaats of gaat nog plaatsvinden. De eerste schoten hagel zijn gelost. De D’66 voorman Rob Jetten meent dat er de komende jaren zo’n 200.000 mensen nodig zijn om onze niet door eigen mensen op te vullen banen, te bemannen.
Gisteren zag ik Gert-Jan Segers, die ondanks dat hij een beetje in de mangel werd genomen, een eerlijk en terecht standpunt innam. Volgens Segers mogen ze best wel komen, maar moeten ze gelijk worden betaald en fatsoenlijk worden gehuisvest, zonder uitbuiting.Ik denk dat de man gelijk heeft. Eerlijk voor die mensen en eerlijk voor onze eigen mensen. Er moeten hier geen Midden-Oosten toestanden ontstaan, door die mensen als slaven te gaan gebruiken.

Nee, Deense toestanden of Israëlische toestanden, waar de oorspronkelijke, niet Joodse inwoners, als tweederangs burgers worden behandeld, lijken hier niet te zullen ontstaan. Nee toch? Ach wie weet, bedenk dat we een zak smarties zijn met heel veel verschillende kleurtjes. Maar onder dat dunne krokante laagje zit toch die ene kleur die ons allemaal weer gelijk doet zijn. Die kleur is bruin, oké dan, heel heel lichtbruin. Geen echt mooie kleur maar eentje die langzaam aan steeds populairder wordt in Europa.
Doodeng – wees op uw hoede.

Schrijver: Catrinus
21 jan. 2020

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 99Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
catrinus
Datum:
26 jan. 2020
Beste Bet Weter, wat moet het moeilijk zijn voor jou om in de huidige tijd te leven. Alles ter discussie stellen lijkt me doodvermoeiend. Soms moet je iets aannemen als de feiten keurig op een rijtje zijn gezet. Vermoedelijk is dat in aanloop naar de Tweede Wereldoorlog niet gebeurd en heeft men gedacht, ach er zijn ook goede Duitsers - het zal zo'n vaart niet lopen. En terecht, die waren er natuurlijk ook. Maar dat wil niet zeggen dat je je vizier niet slechts alleen mag richten op wat mis dreigt te lopen.
Als iets zwart is, kun je het witte ook wel in de schijnwerper zetten. Maar het gaat om het belichten van dat zwarte - het kwaad. Iedereen besef hopelijk wel dat er ook iets als wit bestaat. Natuurlijk heb je gelijk dat bepaalde berichtgeving niet volledig genoeg is, maar om nou ieder nieuwsfeitje onder die loep te leggen ……… pfff. Je weet onderhand toch wel waar redelijk betrouwbare info is te verkrijgen - meestal niet op internet. Daar viert propaganda hoogtij.
Naam:
Bet Weter
Datum:
25 jan. 2020
Catrinus: Ja het broeit weer. Een verwijzing naar het opkomende antisemitische in de jaren dertig wat nu ook weer te zien valt? Daar heb je gelijk in.

Wat zijn ware feiten en waarom zou ik die moeten weerleggen?

Wat niet in mijn straatje past is de volkomen eenzijdige en haast ridicule manier waarop Mak zijn verhaal neerzet en staat los van xenofobie of islamofobie.
Of het nu Raoul Heertje, Geert Mak of de Koning van Timboektoe is maakt me niet uit. De eenzijdige belichting daar stoor ik mij aan.

Propaganda leidt m.i. altijd tot polarisatie en helpt niet bij het oplossen van problemen. In tegendeel.
Naam:
Catrinus
Datum:
22 jan. 2020
Beste Bet Weter, misschien weet jij het beter. Volgens mij lijkt het toch veel op de opkomst iets wat in de jaren ook langzaam broeiend opkwam. Het zal niet zo'n vaart lopen. Maar kijk om je heen. Polen, Hongarije, Turkije. Propaganda maken, zoals jij dat noemt voor een niet verder afglijden naar een intolerante maatschappij is niet verkeerd lijkt me. De verwijzing naar Israël is n.a.v. de uitzending van Raoul Heertje. Mak scoort niet gemakkelijk, want 'Jan met de Pet' heeft het blijkbaar niet in de gaten. Mak signaleert en daar is lijkt mij niets mis mee. Het zijn ware feiten, die ook jij nu weer niet weerlegt. Het onderwerp van Mak was niet Malmö - het zal daar best een soepzooi zijn, geloof ik best. Het ging er volgens mij om, om aan te tonen hoe dichtbij de vreemdelingenhaat is gekomen en hoe gemakkelijk een sociaal democratische partij z'n standpunten aanpast, voor eigen gewin.
Kritisch zijn op iets wat niet in jouw straatje past, dat is wel heel gemakkelijk.
Naam:
Bet Weter
Datum:
22 jan. 2020
“Ach laten we eerlijk zijn”. Dat is een door jouw frequent gebezigde zin Catrinus. Nou laat ik dan ook maar eens eerlijk proberen te zijn.

Ik heb de bewuste uitzending van Mak ook gezien. Inderdaad verbijsterend. Wat wordt ons een eenzijdig beeld op bijna propagandistische manier voorgeschoteld door Geert over de verschrikkelijke toestanden in Denemarken. Toestanden die volgens jouw overeenkomst vertonen met de situatie in de jaren dertig van de vorige eeuw. Zo heb je de tweede wereldoorlog er ook maar weer eens bijgesleept. Geert Mak deed dat ook al in 2005 door de film Submission van Ayaan Hirsi Ali en Theo van Gogh te vergelijken met de film 'Der ewige Jude' van nazi-propaganda-chef Joseph Goebbels.

De reclamejongens van Gorilla hadden dat filmpje over dat Deense meisje al jaren geleden zelf in elkaar gezet. Makkelijk scoren voor Mak. Over de brug naar Zweden waar je je in Malmö veilig kunt voelen. Verdiep je maar eens in het gettoparadijs Malmö en huiver. Blonde pruiken om te ontsnappen uit het gevaarlijke Denemarken. Je moet er maar op komen.

Aan het eind van je betoog Israël er voor de gezelligheid maar weer eens bijgehaald. Schijnt het altijd goed te doen.

Happen en doorslikken en vooral niet te kritisch zijn Catrinus.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)