Inloggen
voeg je column toe

Columns

VAN MOOR TOT ROOM

In de column ‘Schaamte’ is vergeten de aller nieuwste schaamte te verwoorden en dat is het probleem dat ontstaat door het gebruik van een bepaald woord. Samengevat in het woord ‘woordschaamte’.

Een mevrouw heeft een naam van een 'gebakje' op aandrang van haar klanten, die met name de naam moorkop niet meer vonden kunnen, aangepast en noemt ze nu roomkoppen. Goed moet ze zelf weten, daar heeft ze alle recht toe. Mocht ik als klant daar komen en de verkoopster wijst mij er op dat de moorkoppen tegenwoordig bij haar roomkoppen heten, zou mij er persoonlijk niet van weerhouden er meer of minder om bestellen. Ik hoef die cholesterol bommen niet – mij te smerig. Maar goed dan bestel ik gewoon roomkoppen, geen probleem. Vind het wel merkwaardig, want het blijven natuurlijk moorkoppen. De verkoopster weet dus dat ik moorkoppen bedoel en doet een beetje moeilijk om het moeilijk doen. Je moet het zichzelf laten implementeren door op de vitrinekast roomkoppen te vermelden, dan wijzen en zeggen de klanten na een half jaar uit zichzelf wel roomkoppen. Maar dat vreselijke belerende – bah, bah!

Maar het meest belachelijk is om daar die winkelier voor te bedreigen – werkelijk krankzinnig. Het zal wel een extreme afsplitsing van de anti-Zwarte Pieten malloten zijn. Net zoiets als die gestoorde boerengroepering FDF, die menen dat ze minister Schouten mogen bedreigen. Heerlijk dat ze die figuren op de knieën dwingt. Het moet niet gekker worden, toch?
Wat die mensen met ‘woordschaamte’ betreft, bestel gewoon roomkoppen en wijs de moorkoppen aan. Wedden dat die verkoopster het al na een keer snapt en u de door u geliefde moorkoppen meegeeft – zij voelt de woordschaamte van uw gezicht afdruipen. En die nadere groepering blijft gewoon moorkop zeggen als er slechts roomkoppen te koop zijn. Waarom zo moeilijk doen.

Laten we eerlijk zijn wie van u eet die vreselijke ‘koppen’ met het idee van: zo weer een allochtoon Nederland uit geholpen. Ik vermoed zelfs niemand, van die vreselijke rechts-extremisten.
De oplossing is duidelijk, net als met de Zwarte Pieten discussie, zullen we het probleem moeten oplossen door witte chocola te gebruiken en de bollen bijvoorbeeld ‘bleekscheten’ of zo te noemen, of ‘witkoppen’, wat volgens mij een alternatieve Zuid-Afrikaanse ‘benaming’ is voor de blanke.

Het aller belachelijkste blijft natuurlijk dat wij in ons land ons over zoiets druk maken. Een teken dat we het gewoon veel te goed hebben in dit lekkere land.

Schrijver: catrinus
7 feb. 2020

3,6 met 5 stemmen 175Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
16 feb. 2020
Onderdrukken en straffen van uitingen (energieën) die opwellen en eruit willen, leidt altijd óf tot explosies óf tot implosies; of het nu de opwellende emoties betreft van anderen of van jezelf. Dit is een probleem in onszelf én in onze maatschappijen, want wat de normbepalende ('politiek' 'correcte') (nieuwe moraal) groep wil opdringen aan de 'achterlijken', zorgt voor contradictie tussen het ingeprente ('oude') en in het automatisch reactieve systeem van de mens heersende milieu, en de nieuwe norm.
De oplossing voor dit dilemma is om iedereen de permissie te geven zich te uiten (negatief of positief) zonder repercussies zolang 't niet tot fysiek geweld leidt. Dit wordt in zgn. 'encounter groups' al zeker 80 jaar in praktijk gebracht. Het idee is dat alleen wanneer 'n persoon de eigen explosies of implosies bewust onder ogen ziet en begrijpt, er een verandering kan plaatsvinden die blijvend kan zijn. Onderdrukken heeft nog nooit een mens of de mensheid verder geholpen tot meer inzicht of verdraagzaamheid..
Naam:
Maxim
Datum:
8 feb. 2020
Jazeker Catrinus, die onvrede is als een veenbrand die smeult en gaat woeden, zolang we onze oren laten hangen naar de verspreiders van 'woordschaamte', een mooie trouvaille van jou. Dat nooit, dan dooft het licht!
Het lijkt me al te zot als wij als buurmans gek ons van vrijheden laten beroven zonder dat er argumenten worden uitgewisseld. Dan regeert de heerschappij van de angst, te beginnen in de kluisjes van scholen waar steeds meer laaggeletterden zonder toezicht zijn geoefend in het neerhalen van nomaden, kamelendrijvers en bedoeïenen op youtube, zich blind starend op beelden die hen niets zeggen omdat tekst en uitleg ontbreken. Omdat woorden voor hen holle frasen zijn. Omdat ze niet meer worden gecorrigeerd. Omdat hun ouders geen grip meer hebben en hen de tijd veelal ontbreekt... (&c)
Naam:
catrinus
Datum:
8 feb. 2020
Beste Maxim,
ik ben het met je eens het is de moeite niet om je er druk over te maken. Wees gerust, dat doe ik ook niet. Maar wat niet zo belachelijk is, is wat ik een beetje in onze huidige maatschappij voel opkomen. Een stille agressie die steeds meer aan het daglicht komt. Gestoorde boeren, zwarte piet demonstranten zowel voor als tegen, jongelui die elkaar met messen gaan bedreigen e.d. De agressie via de sociale media. Vooral dit laatste onthult dat er iets engs broeit. Ik heb het niet genoemd, omdat men dan gaat zeggen dat ik overal apen en beren zie, maar toch ………… .
Naam:
Maxim
Datum:
8 feb. 2020
Beste Catrinus,
Zoals bekend vinden er in het belendende perceel van nl.nl - Gedichten.nl - bijna dagelijks uitwisselingen plaats op het forum van het Snelsonnet. De een geeft aan, de ander kopt in, net als bij komische duo's als Koot en Bie, of nog eerder, Johnny en Rijk en al die anderen, die we ook kennen van de BBC. Milde spot, maar wel raak.
Gisteren hebben Nico Noorman en ik daar weer eens blijk van gegeven. Een een-tweetje. Hij wierp het balletje op, een aardig bedacht zeepbelletje, en ik kopte hem in doordat ik er direkt de lol van inzag. Over precies ditzelfde onderwerp wat jij hier aansnijdt.
Mijn punt is dit: je kunt je erover opwinden, maar het blijft een non-item, een nondiscussie.
Waar hebben we het over? Ze zullen die cholesterolbommen echt niet laten ontploffen door ze zwartepieten te noemen, want dan ga je weer provoceren. Weten wij wat er verder op de achtergrond speelt, wat voor banketbakker of winkelier het is en uit welke hoek de ridicule beledigingen en/of racistische beschuldigingen waaien? Nee, ik althans niet. Maar het interesseert me ook echt niet hoor.
Roomkop, babyface, soeshaan of monstertje...laten we er gewoon even niks over zeggen.
Who cares?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)