Inloggen
voeg je column toe

Columns

BOOS EN VERDRIETIG

Na zwarte Piet, De Gouden Eeuw, de Negerzoen, Michiel de Ruyter, en de Moorkop, is nu de beurt aan de kunst. In het programma "Buitenhof" wordt de nieuwste aanwinst van het van Gogh Museum besproken. Het gaat hier om een onlangs door het museum voor 6 miljoen euro aangekochte pasteltekening Badende Vrouw van Edgar Degas. De discussie gaat hierbij niet om de hoogte van het aankoopbedrag of de ietwat ongebruikelijke compositie van het werk, nee, de nieuwe directeur van het museum, Emily Gordenker stelt zichzelf de vraag, of een naakt in deze tijd nog wel in een museum thuis hoort. Bij de museumleiding was er al heel wat discussie aan vooraf gegaan, of je wel een afbeelding van een naakt vrouwenlichaam mag tonen in een tijd waarin steeds meer mensen van verschillende culturen in ons land een dergelijke afbeelding sterk afwijzen? Na rijp beraad is besloten het werk toch aan te kopen. Niet zozeer om mensen kennis te laten maken met onze cultuur en de geschiedenis daarvan, wat je toch in de eerste plaats van een museum zou verwachten, maar om de discussie van het toelaatbare verder binnen de muren van het museum te kunnen voeren!
Een paar dagen later, beluisterde ik het programma Dit is de Dag met Tijs van den Brink ( E.O), die in gesprek was met een museumdirecteur, een cultuurfilosoof en een kunstenares. Hier kwam de vraag aan de orde, of de geportretteerde vrouw wel uit vrije wil had geposeerd. Werd zij wellicht gedreven door geldnood. Van veel schilders was immers bekend dat hun model tevens hun maitresse was. Kwamen ze daardoor niet in een afhankelijke positie van de schilder en werkten we er dan niet indirect aan mee door zo'n schilderij op te hangen. Van Renoir (een van de belangrijkste naaktschilders) is bijvoorbeeld bekend dat hij er vele maitresses op na hield…… Beste mensen, ga naar het museum, zo lang het nog kan. Een volgende beeldenstorm is aanstaande.


Zie ook: https://fransbrug.blogspot.com/

Schrijver: Frans Brugman
17 februari 2020

5.0 met 1 stemmen 105Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
catrinus
Datum:
22 februari 2020
Het komt weer neer op de eeuwenoude discussie neer - wat is kunst.
Wij maken kunst tot kunst door het in een museum te stoppen. Kunst hoort thuis bij iemand aan de wand te hangen, het grotere werk in een openbaar gebouw. Door het tentoon te stellen wordt het pas kunst, terwijl er heel veel onzin tussen zit. Kunst moet net als muziek voor iedereen bereikbaar zijn. Kunst krijgt pas waarde door het te isoleren in een museum.Maak een soort van spotify voor kunst iets als Wiki-art bijvoorbeeld. Voor iedereen toegankelijk. Geen elitair bijbehorend geneuzel. Geen onzinnige discussies.
Wel een heel goede column trouwens.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
17 februari 2020
..waarschijnlijk is de verf gemaakt van milieubelastende bestanddelen, is het hout van de lijst van beschermde bomen en is het canvas van illegaal geteelde hennepplanten, had de schilder z'n huur niet betaald, was hij misschien verslaafd aan de absint, was de vrouw niet getest op soa, zaten er minderjarige kinderen stiekem voor het raam mee te kijken, werd de 'prostituée' geslagen door haar man, en tenslotte is het door God gemaakte en door mensen geklede vrouwenlichaam iets om ons collectief diep voor te schamen..

Ik wil niets met die geesteszieken te maken hebben
'Ich bin der Welt abhanden gekommen..'
Rückert/Mahler

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)