Inloggen
voeg je column toe

Columns

Corona gevangenis

Het begon met de cruiseschepen in Azië. Een maand geleden bereikten ons de eerste berichten over Nederlanders die in Quarantaine moesten. Doodsbang voor verdere verspreiding van Corona mochten de schepen nergens aanmeren. Ze koersten af op havens die nog een sprankje hoop gaven. Om die hoop op het laatste moment, letterlijk in het zicht van de haven, weer weggenomen te zien worden. En zo tufte het schip verder over de woelige baren.

De passagiers mochten in eerste instantie nog vrij over de schepen bewegen. Na enkele dagen was de lol er voor velen al af. Wij in Nederland kregen filmpjes van klagende medelanders. Het eten en drinken was prima geregeld, maar de eerste irritaties onder de passagiers begonnen en de meesten wilden graag zo snel mogelijk naar huis. Vakantie is alleen leuk als die vrijwillig is.

Een paar dagen later verslechterde de toestand aan boord. De eerste besmettingen werden geconstateerd. Nu moesten de passagiers allemaal op hun kamers blijven. Het aantal filmpjes met noodkreten voor het thuisfront namen toe. Een cruiseschip is een gigantische ding, maar aan boord zijn de gangen smal en de kamers klein en claustrofobisch. Verveling neemt snel toe. Internet is vaak niet denderend aan boord dus lastig Netflix kijken. Meegebrachte boeken zijn op een gegeven moment wel uitgelezen en de hele dag spelletjes spelen is ook zo wat.

Nu zijn we in Nederland allemaal aan de beurt. Ons zo veel mogelijk isoleren van andere mensen. Is een besmetting geconstateerd, dan dien je 14 dagen binnen te blijven zonder contact met de buitenwereld. Tassen met boodschappen worden voor de deur neergezet.
Het valt de mensen zwaar. Ik heb nog geen reactie gezien van iemand die aangeeft het jammer te vinden dat het maar twee weken is. Integendeel. Iedereen zegt dat het lastig is. De dag dat ze weer naar buiten mogen voelt alsof ze een koe zijn die in de lente voor het eerst weer de wei in mag. Heerlijk! Iedereen kent de beelden van springende en bijna dansende koeien.

Een vrouw die samen met haar man en twee kinderen in quarantaine zat, geeft aan dat de praatjes door een open keukenraam met de buren hun erdoor heen hebben gesleept. Verder wordt aangeraden binnenshuis een strak schema te hanteren. Zo kom je de dagen het beste door. Elke dag iets omhanden; elke dag iets om naar uit te kijken.

We leven in een superrijk land waar alles over het algemeen prima is geregeld. De meeste mensen hebben de mogelijkheid hun leven in te richten op hun eigen manier. Het is daarom soms lastig om je in te leven in anderen. Die een heel ander leven leiden. Er wordt nogal eens gemopperd in Nederland dat criminelen het maar makkelijk hebben. De straffen zijn te laag en het leven in de gevangenissen te goed. Ze worden hier in de watten gelegd.

In vergelijking met veel andere landen hebben gevangenen het in Nederland inderdaad niet slecht. Een goed bed, een werkende wc, prima maaltijden en dagbesteding. Veel pingpongen. In de avonduren lekker in je cel tv kijken.

Iedereen die de komende tijd 14 dagen in quarantaine moet, krijgt een klein beeld van hoe het is om gevangen te zitten. Ook al is het in je eigen huis, omringd door je eigen spullen en je eigen gezin. En een goed werkend Netflix account. Het valt zwaar. Zo gemakkelijk hebben de gedetineerden het in ons land niet. Iedereen veel succes gewenst.

Schrijver: Bas Oosterlaken
17 maart 2020

4.0 met 1 stemmen 81Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)