Inloggen
voeg je column toe

Columns

RUSSISCH ROULETTE

Eventjes maar heb ik gekeken naar het debat over het coronavirus. Wilders was aan het woord en eerlijk ik zal gelijk maar toegeven ik ben absoluut geen fan van deze meneer. Het is en blijft een beetje een volksmenner.
Maar toen ik de onderbouwing van zijn betoog hoorde, kon ik niet anders dan hem voor een groot gedeelte gelijk geven.

Gelijk van het begin af aan had ik het gevoel, waarom doen ze niets – ze wachten maar. Durven niet ingrijpen omdat het grote economische gevolgen heeft wat natuurlijk de VVD’ers een doorn in het oog is. Wiebes versprak zich en verwoordde misschien een niet hardop uitgesproken gedachte uit zijn fractie – de zzp ers hoeven geen steun, die hebben er zelf voor gekozen, dit te zijn. Vanuit die gedachte wordt het probleem een beetje benaderd lijkt het. Gelukkig heeft Rutte dat weer recht gezet.
Alleen geloof ik dat wat je ook zou hebben gedaan het virus en de gevolgen misschien niet waren te stoppen.

Waar ik moeite mee heb is die gekke groeps auto- immuuntheorie. Enkele dingen die ik opving was dat men het virus zich gedoseerd wil laten verspreiden. Het zou zelfs wel 60 % van de bevolking kunnen treffen. Men gaat er van uit dat ongeveer 1 á 2 % van de besmette mensen het niet overleeft. Als we dan uitgaan dat Nederland 17 miljoen inwoners heeft, dan zullen er dus een kleine 11 miljoen(inclusief de niet geregistreerden en illegalen) besmet raken. Als we daarvan 1% nemen die het niet overleven, hebben we toch even over 11.000 mensen.
Ik ben geen rekenwonder dus reken het even na, maar volgens mijn Algemene Rekenkamer klopt het.
Dit kabinet wil de piek in het aantal besmetting aftoppen i.v.m. de intensive care bedden – oké een strategie.

Maar zou het niet beter zijn die piek te voorkomen. De meeste landen doen dat en Nederland sluit het ook niet uit. Ook weer zoiets geks – als het uit de klauw loopt, dan kan het ineens wel. Dat is gek. Waarom niet gelijk alles platleggen. Dan win je tijd voor onderzoeken naar een medicijn. En het belangrijkste het levert minder doden op. Rutte is na zijn speech en de toegezegde financiële steun, nog nooit zo populair geweest en wil dat blijven. En de regeringspartijen zien de bui blijkbaar al hangen voor de komende verkiezingen en willen de regeringsboot niet missen en dus geven ze geen tegenspraak.

Ach misschien zie ik het te somber in. Ik ben geen viroloog, geen econoom en heb geen glazen bol waarin ik de toekomst zoals sommigen menen te kunnen zien, kan zien of voorspellen.
Maar iets in mij zegt dat die groeps auto-immuuntheorie die een zogenaamd ’schild’ moet opwerpen, slechts een theorie is en of die deugt is nog maar de vraag. We weten veel te weinig van dat virus. We voeren een oorlog tegen een guerrillaleger en kennen hun strategie niet goed genoeg.

Helaas moet ik het dit keer kijkend naar de cijfers met Geert Wilders eens zijn: het betreft hier Russisch Roulette. Ik hoop dat dat mijn gevoel me nou eens een keer bedriegt.

Schrijver: catrinus
18 mrt. 2020

3,5 met 2 stemmen 97Er zijn 5 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
22 mrt. 2020
Het is eigenlijk heel simpel voor de beleidsbepalers:
Stel in de eerste plaats precies (en zonder scrupules) vast wat de categorie(ën) mensen zijn (wat betreft leeftijd, recent ziektebeeld, leefpatroon -zoals medicijngebruik, ziekenhuisopnames, verpleeghuis, immuniteitsverzwakking, etc-) die absoluut, acuut gevaar lopen (door locatie, sociale omgeving, afhankelijkheid van zorg) om geïnfecteerd te worden.
Ten tweede: bepaal, zonder valse sentimenten, wie so-wie-so al op sterven ligt; en haal geen halsbrekende toeren uit om die van Tilburg naar Groningen te transporteren of n equivalent daarvan.
LAAT MENSEN IN VREDESNAAM GEWOON DOODGAAN!
Ten derde: Richt je aandacht met n speciale taskforce exclusief op deze categorieën en isoleer ze zo nodig preventief.
Ten vierde: LAAT MENSEN DIE GEEN GEVAAR LOPEN IN GODSNAAM MET RUST HUN NORMALE LEVEN LEIDEN GVD!!!
Ten vijfde: Je allergrootste zorg moet zijn om de ongefundeerde paniekzaaierij van iedereen die z'n gezonde verstand heeft verloren het hoofd te bieden. EN NIET DE DUIVEL EN ZN MALLEMOER UIT TE NODIGEN OM ONS LAND TE BEZETTEN.
Is iedereen hartstikke GEK geworden?
Naam:
catrinus
Datum:
22 mrt. 2020
Juist Ton, dat is het punt, ik voel aan die theorie ook iets knarsen, knijpen, iets ongemakkelijk wringen. Er is verder ook niet een echte strategie opgesteld of bedacht. De knappe koppen hebben eerst rond gebazuind dat het slechts om een flinke griepsoort ging en nu komen ze met ander halve meter afstand houden. Wat praktisch bijna onmogelijk is. En ja de mensen geloven graag wat hun het beste uitkomt en staan dus maar in rijen voor de bouwmarkt, de gewone markt en in park en strand. Dus nog even en we krijgen hier onvermijdelijk Spaanse(totale lockdown) toestanden. Helaas - ik hoop dat ik als eerder het weer totaal mis heb. Ik weet het is achteraf altijd mooi praten - ik benijd de heren beleidsbepalers in dezen niet en wens hun dan ook heel veel sterkte en wijsheid toe.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
21 mrt. 2020
Hai Catrinus en B&W,
ik wil graag meespelen, want ik ben zelf namelijk ook n betweter.

Goed dat je dit punt van kuddeïmmuniteit te berde brengt.
Mijn knagende logica-machine vraagt zich nl af hoe het komt dat dezelfde mensen/partijen die ons altijd voorhouden dat het levensgevaarlijk, asociaal en/of inhumaan is om jezelf of je kinderen niet in te laten enten (vaccineren);
dat diezelfde mensen NU zeggen dat de ingeënten (immuun gewordenen) de rest van de bevolking een bescherming bieden tegen besmetting.

Das toch raar?

Wat tot voor kort werd gezien als n groot gevaar (voor wie?) (voor de gevaccineerden?), namelijk 'niet-ingeënt-zijn', wordt nu omgedraaid naar de theorie van de groepsbeschermende invloed van de gevaccineerden naar de niet-geïmmuniseerden toe.

In mijn betweterige brein sluiten die twee theorieën elkaar uit.

Als deze theorie (wie heeft die bedacht trouwens?) van de groepsbuffer namelijk niet klopt, dan zijn we in de chimpansee gelogeerd, en wacht ons n schaamtevolle uitkomst van dit sociale experiment..
Naam:
catrinus
Datum:
19 mrt. 2020
Bedankt voor de correctie. Ik heb m'n kladje nog even nagekeken, had het natuurlijk wel goed uitgerekend, maar ben onbewust blijkbaar zo van dat aantal geschrokken, dat ik het toch weer verkeerd heb overgetikt. Natuurlijk hebben we een kleine 17 miljoen betweters. Helaas is er wat dit betreft geen eensgezinsheid in Europa, waar het juist nu wel zou moeten. Straks wordt dat ene land waar het virus op een afwijkende manier is bestreden en het nog blijft woeden, door de anderen geboycot, met nog grotere economische gevolgen, waar onze regering zo bang voor is. Gelukkig nemen ze het nu echt serieus, zelfs het speeltje van Prinsje Bernhard - Zandvoort, hebben ze durven afgelasten!
Naam:
Bet Weter
Datum:
19 mrt. 2020
Inderdaad Catrinus je rekenkamer werkt niet zo best. 1 procent van 11 miljoen is 110 duizend en geen 11 duizend.
Maar gelukkig hebben we 17 miljoen experts in Nederland die het allemaal het beste weten. Komt dus vast wel goed.
We hopen het er het beste maar van.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)