Inloggen
voeg je column toe

Columns

ZAL HET STRAKS ANDERS GAAN ?

Dit is zo’n vraag die zo af en toe de kop op steekt, want alles wat er over deze Corona crisis valt te zeggen is zo’n beetje gezegd. Dus wordt die vraag zo af en toe aan iemand voorgelegd.

De idealist zegt dat dit nu juist het moment is om meer te investeren in energiezuinige klimaatneutrale technieken. Technieken die we nu misschien noodgedwongen toepassen. Dingen die we o.a. geleerd hebben is dat thuiswerken een serieuze mogelijkheid is, ook al zou het slechts voor enkele dagen zijn. Als dit blijvend zou worden ingevoerd zou het grote positieve milieueffecten kunnen hebben. Digitaal vergaderen – ideaal. We hoeven niet meer de hele wereld af te reizen voor een meeting. Het vergaderbolwerk van de EU en ons eigen parlement zou afgebrokkeld kunnen worden. Enorme besparingen en inkrimping van verkeersstromen.

Helaas voor de lobbyisten, die zullen, vanaf dan dus al die parlementsleden thuis moeten opzoeken en lastig vallen en die parlementsleden zullen hun ‘cadeautjes’: een gouden pen of horloge, of een weekendje Center Parcs, of kaartjes voor Disney Parijs, of de toezegging van een leuke baan voor na hun carrière bij een of ander bedrijf – moeilijker kunnen binnenhalen.

Zullen we van deze crisis leren? Hopelijk dat we veel van het bovengenoemde zullen gaan toepassen. Maar gelooft u het? We hebben zoveel crisissen gehad. De Twin Towers, Ebola, Hiv, de Bankencrisis en nog veel meer.
Het vervelende is dat we voor het merendeel toch gewoon boeren blijven. We houden de wereld voor dat we door onze inzet de wereld voorzien van voedsel. Bedrijven zullen zeggen zonder ons geen goed lopende economie. Met andere woorden allemaal proberen ze met mooie praatjes hun eigen schijnheilige beurs te spekken.
Natuurlijk mag dat, maar zeg dan niet dat je het beste met de mens voor hebt. Wees eerlijk. De grote bedrijven chanteren de overheid met een faillietgang. De KLM voorop. Net als destijds het bankwezen.

Ik vrees dat er wel iets zal veranderen. Er zullen meer mensen het een poos erg moeilijk krijgen die een onevenredige grote klap van de economische crisishamer hebben gekregen. De voedselbanken zullen het drukker krijgen. Het Leger des Heils, daklozenopvang, psychische hulpverleners enz. enz. maar na een paar jaar is alles weer bij het oude, zoals alle vorige crisissen ons hebben geleerd.

De enigen waar we echt op kunnen rekenen nu en in de toekomst zijn de idealisten die in de zorg werken, in scholen en dergelijke. De echte idealisten die vaak voor een naar verhouding schamel inkomen hun werk blijven doen, ook als het moeilijk wordt, en zelfs soms op vrijwillige basis. Ik hoop dat ik ongelijk krijg en dat we wel degelijk gaan leren van wat de wereld nu overkomt. Dat de wereld zich achter de oren gaat krabben en echt eens gaat beseffen – jongens zo kan het niet langer: we moeten NU dingen veranderen. Laat ze daar maar eens over digitaal brainstormen en het niet alleen maar bij het ‘stormen’ laten en oplossingen voor de toekomst zoeken.

Laat die ene gek daar in Amerika alles maar afdoen als ‘Fake’ – de feiten bewijzen het, daar schiet je niets mee op, hij zelf daar wel want hij wordt vast herkozen.
De vraag werd laatst gesteld aan onze nieuwe tv ‘cultfiguur’ Rianne van Dorst: ‘Denk je dat het anders gaat worden na de crisis?’ Ze legde een op diep filosofische inzicht gestoelde mening op tafel namelijk. ‘Nee, natuurlijk niet, mensen zullen altijd blijven graaien, graaien en nog eens graaien.’ Helaas ik ben bang dat ze gelijk heeft.

Schrijver: catrinus
16 apr. 2020

3,2 met 6 stemmen 149Er zijn 7 reacties op deze inzending:

Naam:
catrinus
Datum:
20 apr. 2020
Beste Ton,
Iemand zoals ik behoor ook tot een van die'jullie' die inderdaad niet verder kijkt dan z'n neus. Met die hooimeid, een echt schone deerne met alles er op en er aan moet je dat ook niet doen. Dichtbij gebeurt het. Met allerlei vage theorieën over dat G5 mede een oorzaak is - is gewoon onzin volgens mij. Vermoedelijk doel je op zoiets.
Beste Ton, besef nou eens dat niet iedereen zo 'verlicht' en begaafd is al jij. Heb begrip en medeleven met ons gewone zielen. De wereld zit met smart op mensen als jij te wachten. De Bolsonaros, de Trumps, de Dutertes, Ik gun jou jouw fantasiewereld ook van harte. Droom maar lekker verder.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
19 apr. 2020
He Catrinus, heb je onder de hooimeid geslapen?
..'want alles wat er over de cc valt te zeggen is wel zo'n beetje gezegd..' .???
Ik durf te wedden dat niemand van 'jullie' maar een centimeter verder heeft gekeken dan zijn neus! En dan maar verder leven alsof de wereld en de werkelijkheid ophoudt bij de dwangbuis die in de huiskamer hangt. Ongelooflijk, ik sta waarachtig verbijsterd over de staat van onbenul die de kiemkracht van denkend Nederland heeft platgespoten als een gigantische tube zaaddodende pasta. Word wakker, verworpenen der Aarde!!
Naam:
catrinus
Datum:
18 apr. 2020
Het is inderdaad een bijna absurdistische te noemen situatie. Aan de ene kant hartverwarmende eerlijke initiatieven. Aan de andere kant ouderen die zo'n beetje afgeschreven worden en in de steek gelaten. En het elkaar moeten mijden. Helaas kan het vermoedelijk niet anders, maar de menselijkheid dreigen we een beetje te verliezen
Naam:
An Terlouw
Datum:
18 apr. 2020
Nee Catrinus er zal weinig tot niks veranderen.
De angstcultuur gaat steeds verder omhoog, de ongedwongenheid is compleet weg en de huiverigheid overheerst. Het is luguber, eng en heel heeeeel erg en ik beken dat ook ik bang ben!
Naam:
Jacob van Schaijk
Datum:
18 apr. 2020
Inderdaad, er gaat geen moer veranderen, vrees ook ik. Echte, structurele verandering komt pas na de volgende crisis. Als het "huberculubusvirus" zo'n tachtig procent van de mensheid heeft uitgeroeid.
Naam:
catrinus
Datum:
17 apr. 2020
Alles wat er tot nu toe over corona is gezegd en is herhaling van zetten, totdat er echt iets nieuws of baanbrekends wordt bereikt.
Het gaat constant over mondkapjes, aantallen besmettingen en doden en wel of niet en wanneer iets weer open stellen of opstarten. Allemaal erg genoeg. Soms heeft men het over een tijdperk voor en na de coronacrisis. Niet die op korte termijn - de anderhalve meter economie - maar of er op langere termijn dingen gaan veranderen. Helaas is vermoedelijk het antwoord: niets.
Men had van vorige pandemieën door samenwerking tussen landen kunnen leren - heeft men nagelaten en zal men hopelijk nu dan wel doen.
Naam:
Freek Berglust
Datum:
17 apr. 2020
Nee, de vraag of het straks anders zal gaan na de Corona depressie komt niet 'af en toe' op. En nee, niet alles wat over de Corona crisis valt te zeggen, is gezegd. Hoe komt de schrijver erbij? Helaas krijgen deze voor mij foute conclusies een plek in de column. Waardoor deze op dit moment niets toevoegt aan alle andere informatie en opinies over dit delicate onderwerp.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)